Διεθνή

Νότια Αφρική: Στους 32 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη φυλάκισή του πρώην Προέδρου

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική που ξέσπασαν με αφορμή τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα. Οι διαμαρτυρίες τροφοδοτούνται περαιτέρω από την απογοήτευση που επικρατεί στον πληθυσμό εξαιτίας της φτώχειας, της ανισότητας και των επιπτώσεων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αντιμετωπισθεί η Covid-19.

Στην ΚουαΖούλου-Νατάλ, ο απολογισμός των επεισοδίων και της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων έφτασε τους 26 νεκρούς, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της εν λόγω επαρχίας Σιχλέ Ζικαλάλα. Στον απολογισμό αυτόν προστίθενται οι έξι νεκροί στην περιφέρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ από τον πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα.

Σχεδόν 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ καταστήματα, σταθμοί καυσίμων και κυβερνητικά κτίρια έχουν αναγκασθεί να κλείσουν.

«Η δυστυχία ή οι προσωπικές συνθήκες δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να λεηλατεί, να βανδαλίζει και να κάνει ό,τι του αρέσει και να παραβιάζει το νόμο», τόνισε ο υπουργός Αστυνομίας Μπέκι Τσέλε σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε μαζί και με άλλους αξιωματούχους.

Ο νοτιοαφρικανός υπουργός Άμυνας Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα δήλωσε πάντως από την πλευρά του πως η χώρα δεν βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο στρατός ετοιμάζεται ωστόσο να στείλει 2.500 στρατιώτες, καθώς η αστυνομία μοιάζει αδύναμη να εμποδίσει επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων στην επαρχία ΚουαΖούλου-Νατάλ, από την οποία κατάγεται ο Ζούμα και στην επαρχία Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικά σημεία, όπως αεροδρόμια και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει την κλίμακα των λεηλασιών σε εμπορικά κέντρα και ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών που θα χρειαστούν.

Ο 79χρονος Ζούμα καταδικάσθηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή περιφρόνησε εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο στη διάρκεια των εννέα ετών που βρισκόταν στην εξουσία μέχρι το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP

(Επισκέψεις: 276 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend