Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νοσοκομειακοί γιατροί: Καλούν σε αγωνιστικό ξεσηκωμό για την απόσυρση της εγκυκλίου για τις εφημερίες – Δεν θα γίνουν τα νοσοκομεία «κοιλάδες Τεμπών»

«Δεν πρόκειται να γίνουμε “σταθμάρχες”, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν “κοιλάδες Τεμπών”», σημειώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)..

«Δεν πρόκειται να γίνουμε “σταθμάρχες”, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν “κοιλάδες Τεμπών”», σημειώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, βάσει της οποίας εάν υπάρχουν κενά σε ιατρικό προσωπικό, θα πρέπει όλοι οι γιατροί του οικείου τομέα να κάνουν εφημερία, ανεξάρτητα ειδικότητας. Δηλαδή, ένας παθολόγος θα πρέπει για παράδειγμα να κάνει τον καρδιολόγο.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και καλεί τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

«Την Παρασκευή 28/4/23 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα αιφνιδιαστικά ανάρτησε στη “Διαύγεια” εγκύκλιο με την οποία:

Ομολογεί τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών.

Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων Υγείας από γιατρούς (μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, εξασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και συνθηκών εργασίας και όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για να προσφέρουμε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς μας), επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερία τομέα. Η “εφημερία τομέα” (δηλαδή γιατρός μιας ειδικότητας του παθολογικού τομέα -π.χ. παθολόγος- να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα -π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κλπ.- και αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητας του χειρουργικού τομέα -π.χ. γενικός χειρουργός- να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα -π.χ. ασθενείς ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κλπ.)- εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω.

Αυτό το καθεστώς (για την καθιέρωση του οποίου η κ. Γκάγκα επικαλείται την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών) θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να παρουσιαστεί σαν μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα της συνειδητής, διαχρονικής κρατικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας, η περαιτέρω συρρίκνωση, υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων. “Αφού δεν έχουν γιατρούς, ας τα κλείσουμε επιτέλους να τελειώνουμε”. Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο σχέδιο να απομείνει σε κάθε ευρύτερη περιοχή (π.χ. Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη κλπ.) μόνο ένα νοσοκομείο (“κόμβος” όπως το αποκαλούν), στη συνολικότερη πολιτική της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Της πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος από τη μία και πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από την άλλη.

Αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ότι “το ιατρικό προσωπικό της χώρας οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί και να επιβλέπει όλες τις νόμιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά το δυνατόν και ασφαλέστερο τρόπο”. Μόνο αυτό που μας ζητάει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είναι το ακριβώς αντίθετο. Γιατί δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο πιο ασφαλής τρόπος ένας ειδικευόμενος ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικευμένος ορθοπαιδικός να έχει στην ευθύνη του χειρουργημένους ασθενείς άλλων ειδικοτήτων. Οι αόριστες επικλήσεις στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και το ΠΔ 87/86 που ρυθμίζει τα οργανογράμματα των νοσοκομείων, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο άρθρο, υπηρετούν έναν και μοναδικό σκοπό. Τη συνειδητή μετακύλιση κάθε σχετικής ευθύνης στο υγειονομικό προσωπικό και την απεμπόληση των δικών τους ευθυνών.

Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δεν θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό.

Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν “κοιλάδες Τεμπών”.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Καλούμε όλες τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό.

Καλούμε τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων “εφημερίας τομέα”.

Προειδοποιούμε κάθε διοικητή νοσοκομείου που θα τολμήσει να δώσει εντολή για “εφημερία τομέα” πως θα είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίησης ειδικότητας.

Η ΟΕΝΓΕ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες εναντίον της συγκεκριμένης εγκυκλίου»

Παρακάτω η εγκύκλιος:

ΓΚΑΓΚΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις