Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέος γύρος οικονομικού πολέμου ΕΕ – ΗΠΑ για τη Γροιλανδία: Γαλλία και Γερμάνια πιο κοντά στο… «οικονομικό μπαζούκα» κατά του Τραμπ

Ακυρώνεται «κατά πάσα πιθανότητα» η συνάντηση Τραμπ - Μερτς

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Στο Νταβός της Ελβετίας έφτασε με ελικόπτερο το μεσημέρι της Τετάρτης (21/01) ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα μετά την προσγείωση του αεροπλάνου του στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Η άφιξη του Τραμπ σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου γύρου σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ ηγέτιδων δυνάμεων της αυτοαποκαλούμενης «Δύσης». Συγκεκριμένα η ένταση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ –που έχει ξεκινήσει με αφορμή την υπόθεση της Γροιλανδίας– αναμένεται να ενταθεί καθώς οι εκατέρωθεν δηλώσεις δείχνουν την ένταση του εν εξελίξει εμπορικού και οικονομικού πολέμου μεταξύ των δύο όχθων του Ατλαντικού. 

Η τρίτη επίσκεψη του Τραμπ ως προέδρου έρχεται καθώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ανησυχούν για τη φιλοδοξία του να καταλάβει τη Γροιλανδία, ενώ η Λατινική Αμερική «παλεύει» με τις προσπάθειές του να αρπάξει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την Τρίτη τους προγραμματισμένους νέους δασμούς του Τραμπ σε οκτώ από τις χώρες της ΕΕ, για τη Γροιλανδία «λάθος» και αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Τραμπ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντιδράσει αναπτύσσοντας ένα από τα πιο ισχυρά οικονομικά της εργαλεία, γνωστό στην καθομιλουμένη ως εμπορικό «μπαζούκα». Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν σκληρύνει τη στάση τους και θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει το πιο ισχυρό εμπορικό όπλο της εναντίον των ΗΠΑ, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανακαλέσει τις απειλές του για τη Γροιλανδία.

Η Γερμανία συντάχθηκε με τη Γαλλία και δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το «μέσο κατά της εξαναγκαστικής πίεσης» (Anti-Coercion Instrument) κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πέντε διπλωμάτες που έχουν γνώση της κατάστασης.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επιβάλει δασμό 10% στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιτάχθηκαν στην απόφασή του να καταλάβει τη Γροιλανδία, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, των Κάτω Χωρών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο Αμερικανός ηγέτης έχει από τότε κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση, απειλώντας με δασμό 200% στο γαλλικό κρασί και τη σαμπάνια.

Πως λειτουργεί το «μπαζούκα»; Το λεγόμενο «μπαζούκα» επιτρέπει στην ΕΕ να ενεργοποιήσει μια σειρά από αντίμετρα, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει οικονομικός εκβιασμός από τρίτη χώρα. Τέτοια αντίμετρα είναι:

— η επιβολή αντι‑δασμών σε εισαγωγές από τη χώρα‑εχθρό
— ο περιορισμούς εξαγωγών στρατηγικών αγαθών
— ο περιορισμούς στην πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών σε δημόσιους διαγωνισμούς της ΕΕ
— περιορισμούς στο πλαίσιο επενδύσεων ή πνευματικών δικαιωμάτων
— τυχόν άλλα μέτρα που πλήττουν οικονομικά συμφέροντα της πλευράς που ασκεί πίεση

Εν τω μεταξύ, η συνάντηση που επεδίωκε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός, «κατά πάσα πιθανότητα» δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της καθυστερημένης άφιξης του Αμερικανού προέδρου στην Ελβετία, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητική πηγή.

Ο Φρίντριχ Μερτς ήλπιζε να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ τις αμερικανικές αξιώσεις σχετικά με τη Γροιλανδία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νταβός, ενόψει και της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ίδιο θέμα.

Με πληροφορίες από Politico, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Post
Filter