Διεθνή

Νέες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Συρία

Μια τουρκική στρατιωτική οχηματοπομπή εισήλθε σήμερα στη ζώνη των αντικυβερνητικών στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, λιγότερο από δύο βδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικυβερνητικών της Συρίας.

Τουλάχιστον 40 οχήματα, περιλαμβανομένων οχημάτων μεταφοράς στρατευμάτων και φορτηγών, μετακινήθηκαν μέσα στη νύχτα κατά μήκος του κύριου αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί από τα τουρκικά σύνορα προς τη βόρεια Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οχηματοπομπή κατευθυνόταν προς τα «παρατηρητήρια» που διατηρεί η Άγκυρα στις ζώνες των ανταρτών στην περιοχή, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ.

Η Τουρκία δεν έχει κάνει σχετική δήλωση, ενώ στις 25 Σεπτέμβρη είχε στείλει μια παρόμοια οχηματοπομπή στη βόρεια Συρία.

Η άφιξη στη Συρία της νέας οχηματοπομπής πραγματοποιήθηκε ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή της ρωσοτουρκικής συμφωνίας που προβλέπει τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, σε σχήμα πετάλου, που θα επιτηρείται από τη Ρωσία και την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ και σε τομείς των γειτονικών περιφερειών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας.

Οι αντικυβερνητικές και οι τζιχαντιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν αποσύρει τα βαριά όπλα τους από τη ζώνη μέχρι τις 10 Οκτώβρη, προβλέπει η συμφωνία. Οι τζιχαντιστές πρέπει εξάλλου να έχουν φύγει από την περιοχή πριν από τα μέσα Οκτώβρη.

Η πλειονότητα των φιλοτουρκικών αντικυβερνητικών οργανώσεων είχαν υποδεχθεί ευνοϊκά τη συμφωνία αυτή, όμως πρόσφατα ορισμένες παρατάξεις την απέρριψαν ή έφεραν αντιρρήσεις σε ορισμένα σημεία της, κυρίως όσον αφορά την τοποθεσία της «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» και την παρουσία της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 244 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend