Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο προβλέπει το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022

Και φυσικά όπως πάντα ο λογαριασμός στο λαό

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, αφού παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρωί της Δευτέρας. Στο προσχέδιο..

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, αφού παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρωί της Δευτέρας.

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,1% φέτος και 4,5% το 2022. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πέρα και πάνω από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. 

«Θα μιλήσουμε όμως και για τα κίνητρα για την ενίσχυση, τη συνένωση, τη μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας την επόμενη διετία», τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα για το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο προϋπολογισμός, το τελικό κείμενο του οποίου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, στον κρατικό προϋπολογισμό υπάρχουν οι προβλέψεις για την επέκταση του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και για το 2022, που αλαφρώνουν απευθείας την εργοδοσία. Το σχετικό ποσό φτάνει τα 816 εκατ. ευρώ. Άλλα 183 εκατ. εγγράφονται στον προϋπολογισμό ως δαπάνη για τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη και επιπλέον 169 εκατ. αφορούν επιδοτήσεις επιχειρήσεων για θέσεις εργασίας κ.ά. Η σχετική λίστα συμπληρώνεται από σειρά φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις – εξαγορές για την «πράσινη ανάπτυξη» κ.ο.κ.

Φοροκαταιγίδα χωρίς τέλος

Την ίδια ώρα, βέβαια, στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει όχι μόνο με τις συνέπειες όλων των παραπάνω, αλλά και με γενίκευση των χαρατσιών και της φοροληστείας, εν μέσω ραγδαίας αύξησης στις τιμές προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

Με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές έλλειμμα από 7,1% του ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί στο 0,5% το 2022, ενώ το 2023 προβλέπεται να μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, για να ενισχυθεί περαιτέρω σε 2,8% το 2024 και σε 3,7% το 2025. Εννοείται ότι για να συμβεί αυτή η «έκρηξη» δεν αρκεί η μεγέθυνση του ΑΕΠ, αλλά προϋποθέτει να τη «χρηματοδοτήσει» ο λαός από την τσέπη του.

Παράλληλα, η συνολική μάζα των φόρων αναμένεται το 2022 στα 49,4 δισ. ευρώ από 45,5 δισ. φέτος με αύξηση 8,5%. Μεταξύ άλλων, με βάση τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) αναμένεται να ενισχυθεί στα 11,4 δισ. (από 10,1 δισ. φέτος) με αύξηση 12,8%. Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο φόρος νομικών προσώπων (κάθε είδους επιχειρήσεις) αναμένεται μόλις στα 3,2 δισ.

Παραπέρα, από την επόμενη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις νέες διογκωμένες αντικειμενικές τιμές. Οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 αναμένονται τον Νοέμβρη και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τον Μάρτη του 2022. 

(Από 902gr — με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφημ. «Ριζοσπάστης»)

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις