Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

NΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ: Ψήφισαν από κοινού την πρώτη συμφωνία για το σκλαβοπάζαρο της «εύτακτης μετανάστευσης»

  Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής τη διμερή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του..

 

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής τη διμερή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές «για τη μετανάστευση και την κινητικότητα», που όπως ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, «αποτελεί ένα εμβληματικό παράδειγμα της ευρωενωσιακής κατεύθυνσης για τη λεγόμενη “εύτακτη μετανάστευση”, την οποία το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ως ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, αφού νομιμοποιεί τις απαράδεκτες, απάνθρωπες και σοκαριστικές συνθήκες εργασίας χιλιάδων μεταναστών εργατών γης στην Ελλάδα»!

Παράλληλα αυτή η κοινή ψήφος στην απαράδεκτη συμφωνία, που αποτελεί την πρώτη του «είδους» και θα ακολουθήσουν και άλλες, αναδεικνύει και εδώ την κοινή στρατηγική αντίληψη όλων των κομμάτων και την προσήλωσή τους στην πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, που ταυτόχρονα με την ένταση της καταστολής διαμορφώνει τους όρους για τη διαλογή του κατάλληλου εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις ψήφισαν μία συμφωνία που προβλέπει την 5ετή παραμονή των μεταναστών οι οποίοι ανά 9 μήνες θα πρέπει να φεύγουν από την Ελλάδα «προκειμένου να μη χάσουν τους δεσμούς με τις οικογένειές τους», όπως είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκης. Προβλέπει ακόμα την έλλειψη δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση ή τη θεμελίωση δικαιώματος για μακρόχρονη διαμονή ή πολιτογράφηση και βέβαια δεν αναφέρει ούτε κουβέντα για αξιοπρεπή μισθό και ωράριο, για να μην μιλήσουμε για συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

«Η συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα είναι ένα βήμα στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης, για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής οικονομίας, για την αξιοποίηση αυτής της συμφωνίας για την κάλυψη των δικών μας αναγκών» είπε ο Ν. Μηταράκης, εννοώντας προφανώς τις ανάγκες των εργοδοτών, των εγχώριων ομίλων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός βρήκε θετικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ωστόσο εξέφρασε και κάποιες ενστάσεις «για τα μάτια του κόσμου», όπως ότι οι παραγωγοί «θέλουν να βγάλουν πέρα τις καλλιέργειές τους» αλλά «αυτό πρέπει να γίνεται με όρους και κανόνες και αξιοπρέπεια». Παρόμοιες ενστάσεις προέβαλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Β. Γκεγκέρογλου, μιλώντας γενικώς για «βελτίωση των συνθηκών», όπως και το ΜέΡΑ25. Ο δε ειδικός αγορητής της Ελ. Λύσης Κ. Χύτας απασφαλίζοντας έκανε λόγο για «κάθε καρυδιάς καρύδι» που «εκμεταλλεύεται την έλλειψη σοβαρής προστασίας συνόρων» και πως «εδώ μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού» και άλλα εμετικά.

Αυτή είναι η περιβόητη «αλληλεγγύη» της ΕΕ

Ο Γιώργος Λαμπρούλης καταψηφίζοντας ανέφερε ότι αυτό είναι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, η περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Από τη μία πλευρά η αντιμετώπιση της λεγόμενης «παράτυπης μετανάστευσης», που σημαίνει ένταση της καταστολής στα σύνορα σε βάρος των κατατρεγμένων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, με υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και ελέγχου, ενίσχυσης των αντίστοιχων μηχανισμών καταστολής – Frontex, Europol – επαναπροωθήσεις και απελάσεις, εγκλωβισμός των ξεριζωμένων σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ταχείες διαδικασίες απόρριψης των αιτημάτων ασύλου, σύμφωνα με το αντιδραστικό κατασκεύασμα της έννοιας της ασφαλούς χώρας καταγωγής ή ασφαλούς τρίτης χώρας προέλευσης, που «κουρελιάζει» τη Συνθήκη της Γενεύης.

Από την άλλη πλευρά, η προώθηση της λεγόμενης «εύτακτης και συντεταγμένης μετανάστευσης» σημαίνει διαλογή και αξιοποίηση των κατατρεγμένων ως τα πιο φθηνά εργατικά χέρια για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ετσι, όπως τόνισε, «στο όνομα της κάλυψης των αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους το κεφάλαιο βρίσκει τα πιο φτηνά εργατικά χέρια, χωρίς δικαιώματα, με προσωρινές άδειες και υπό τη μόνιμη απειλή της απέλασης, ανάλογα με τις ανάγκες του», στήνοντας παντού Μανωλάδες.

Επισήμανε ακόμα ότι η 5ετής παραμονή που προβλέπεται «έχει δημιουργήσει αναστάτωση και ανησυχία στους εργαζόμενους, από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία και άλλες χώρες, πολλοί από τους οποίους ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και σε μια σειρά κλάδους – εργάτες γης, κλωστοϋφαντουργία, ιματισμός, ανακύκλωση, τουρισμός και άλλα – χωρίς νόμιμο καθεστώς και συγκροτημένα δικαιώματα, ενώ συμβάλλουν στην παραγωγή του πλούτου της χώρας μας». Κάλεσε σε πολύμορφη ταξική αλληλεγγύη και στήριξη του αγώνα που δίνουν μετανάστες εργαζόμενοι όπως της Μανωλάδας για ανθρώπινη διαμονή και διαβίωση με εργασιακά δικαιώματα. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις