Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΝΑΤΟ: Ημερολόγιο με πρόβες πολέμου σε όλο τον κόσμο

Με γεμάτο καλαντάρι ασκήσεων μπαίνει το ΝΑΤΟ στο 2022, στην όξυνση των ανταγωνισμών με Ρωσία, Κίνα και άλλα κέντρα για..

Με γεμάτο καλαντάρι ασκήσεων μπαίνει το ΝΑΤΟ στο 2022, στην όξυνση των ανταγωνισμών με Ρωσία, Κίνα και άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Στις τέτοιες πρόβες πολέμου ενεργός είναι ο ρόλος και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην πρεμούρα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να αναβαθμιστούν γεωστρατηγικά, διεκδικώντας ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στη λεγόμενη περιοχή της ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa), ζώνη όπου ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σπεύδουν να αποκρούσουν τη διείσδυση αντιπάλων τους.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα που κατήρτησε η Ανώτατη Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SUPREME HEADQUARTERS ALLIED POWERS EUROPE – SHAPE), χώρια όσες ασκήσεις διοργανώνει το ΝΑΤΟ στη ζώνη του Ατλαντικού, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα προγραμματίζονται οι εξής:

— Η DYNAMIC MANTA 22, άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου στη Μεσόγειο στις 20/2 – 3/3, σε έναν δίαυλο που συχνά – πυκνά κυνηγάνε ρωσικά υποβρύχια, που ανοίγονται στην περιοχή από τη βάση των Ρώσων στη ΒΔ Συρία.

— Η Ασκηση NATO – Γεωργίας 2022, στη Γεωργία, στις 22 – 24/3, η τρίτη κατά σειρά τέτοια άσκηση, στα πλαίσια και της ΝΑΤΟικής στρατηγικής «περικύκλωσης» της Ρωσίας που οξύνει παραπέρα τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

— Η RAMSTEIN LEGACY 2022, με επίκεντρο Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, στις 5 – 16/6. «Αυτή η άσκηση Ολοκληρωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Αμυνας (IAMD) πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη επίγεια άσκηση IAMD στον κόσμο, φέρνοντας σε επαφή συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση διαδικαστικής διαλειτουργικότητας σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων», τονίζεται στα σχετικά ΝΑΤΟικά έγγραφα. Σημειωτέον, η ελληνική πλευρά διεκδικεί εντός καταμερισμού ΝΑΤΟ πρωταγωνιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την πλευρά αυτή της αεροπορικής και πυραυλικής «άμυνας». Θυμίζουμε, τον Οκτώβρη, εγκαινιάστηκε στη Σούδα το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence).

— Η DYNAMIC GUARD 22, στη Μεσόγειο, στις 4-8/9, με στόχο το τεστάρισμα των δυνατοτήτων στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο και την αντιπυραυλική Αμυνα (ASMD) των πλοίων που μετέχουν στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, η οποία, θυμίζουμε, από το 2016 οπότε και προσκλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να αναπτυχθεί στο Αιγαίο, στη σύνθεσή της εντάσσονται αδιαλείπτως και πλοία του ελληνικού ΠΝ, ενώ όλο και πιο συχνά «απλώνεται» και προς τη Μαύρη Θάλασσα.

— Η DYNAMIC MARINER 22 στην Κεντρική Μεσόγειο και την «πολύτιμη σύμμαχο» Τουρκία, όπως χαρακτηρίζεται πάντα από τους υψηλόβαθμους ΝΑΤΟικούς. Προγραμματίζεται για τις 11 – 21/9. «Η άσκηση θα βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ και θα εφαρμόσει τις νεότερες έννοιες και δόγματα του ΝΑΤΟ». Η άσκηση θα συνδυαστεί με την τουρκική άσκηση «MAVI BALINA», τονίζεται στα σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα.

— Η Ασκηση NATO – Σερβίας 22, στις 1 – 14/10, σε άλλη μια χώρα όπου το ΝΑΤΟ επιχειρεί παρέμβαση ώστε να ανακόψει τη σινορωσική διείσδυση, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις «χτυπάνε κόκκινο» στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα αφορά «Ειρηνευτική Επιχείρηση», με συμμετοχή ενός σερβικού λόχου Πεζικού και ενός ΝΑΤΟικού, που θα λειτουργήσουν ως ενιαίος σχηματισμός μάχης («Battlegroup») υπό ενιαία διοίκηση. Το ΝΑΤΟ σταθερά αξιοποιεί τέτοια σχήματα («ειρηνευτικές επιχειρήσεις» κ.ά.) για να διευρύνει την παρέμβασή του και στην εν λόγω περιοχή. Θυμίζουμε, αντίστοιχη άσκηση – τότε με το πρόσχημα της πολιτικής προστασίας – είχε πραγματοποιήσει το 2018 με τις σερβικές δυνάμεις και το «Ευρωατλαντικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών» (EADRCC), μηχανισμός του ΝΑΤΟ.

— Τέλος, η CYBER COALITION 22, στις 7 – 12/11 στην Εσθονία, με αντικείμενο τη λεγόμενη κυβερνοάμυνα. Σημειωτέον, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μετέβη τον Νοέμβρη στο Ταλίν και επισκέφτηκε ακριβώς το Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence), το οποίο θα είναι και το επίκεντρο της προγραμματισμένης άσκησης, λέγοντας πως το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ (η υπό «επικαιροποίηση» Στρατηγική Αντίληψη) είναι μια ολόπλευρη προσέγγιση, όπου «μια απειλή εναντίον ενός από μας είναι απειλή προς όλους μας (…) και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε από εδώ και στο εξής, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους απειλές, συμβατικές, υβριδικές, απειλές της νέας εποχής, σαν μια γροθιά»…

Αλλωστε, στο επίκεντρο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στα τέλη του Ιούνη στη Μαδρίτη θα βρεθεί ακριβώς η «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, που αφορά τη στρατηγική της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία. Δίνοντας το στίγμα των επικίνδυνων σχεδιασμών στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, έλεγε πως αυτή «θα οδηγήσει στη συνεχή προσαρμογή μας σε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο», σημειώνοντας ότι «πρέπει να λάβει υπόψη τις νέες πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας και μιας πιο δυναμικής Κίνας, των αναδυόμενων και αποδιοργανωτικών τεχνολογιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

Πηγή: rizospastis.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις