Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» – Σε ανυπολόγιστα κέρδη κολυμπούν τα κάθε λογής λόμπι, την ώρα που βυθίζεται στην τοξικοεξάρτηση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε χώρες – μέλη της ΕΕ, καθώς οι αιτίες που οδηγούν σ’ αυτήν τη ζοφερή κατάσταση οξύνονται δραματικά. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις νομοθετούν ουσιαστικά υπέρ της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και της «διαχείρισης της βλάβης», υπηρετώντας τα συμφέροντα επιχειρηματικών κολοσσών που απομυζούν πολυεπίπεδα κέρδη.
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα Ναρκωτικά 2024 του Οργανισμού της ΕΕ. Εκεί λοιπόν αναδεικνύεται η «υψηλή διαθεσιμότητα ουσιών στην Ευρώπη, πολλές από αυτές υψηλής δραστικότητας και καθαρότητας. Τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών μπορεί να μη γνωρίζουν τι ουσίες λαμβάνουν και να διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης εν δυνάμει θανατηφόρας δηλητηρίασης».
* * *
Η κάνναβη παραμένει μακράν η πιο συχνά καταναλούμενη παράνομη ουσία στην Ευρώπη. Περίπου το 1,3% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (3,7 εκατομμύρια άνθρωποι) εκτιμάται ότι είναι καθημερινοί ή σχεδόν καθημερινοί χρήστες κάνναβης.
Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 92.000 άνθρωποι έκαναν αίτημα για απεξάρτηση από την κάνναβη (36% του συνόλου των αιτήσεων θεραπείας) το 2022, με περίπου 58.000 να εισέρχονται για πρώτη φορά. Η κάνναβη είναι η κύρια ουσία χρήσης για το 43% του συνόλου όσων εισήχθησαν για πρώτη φορά σε θεραπεία στην Ευρώπη.
Παράλληλα, εμπλέκεται σε μεγάλο ποσοστό των επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με ναρκωτικά σε νοσοκομειακές υπηρεσίες σε ορισμένες χώρες. Στην Ισπανία το 2021 η κάνναβη ενεπλάκη στο 44% των περιπτώσεων (πάνω από 2.700 στις 6.200) που αναφέρθηκαν σε μια τακτική μελέτη που διεξήχθη σε διάστημα μιας βδομάδας σε 16 από τις 19 κοινότητες. Στη Γερμανία το 2021 η κάνναβη ενεπλάκη στο 17% των περιπτώσεων (πάνω από 1.700 στις 10.200) οξείας δηλητηρίασης και δηλητηρίασης που παρουσιάστηκαν στα νοσοκομεία.
Παρ’ όλα αυτά, τον Δεκέμβρη του 2021 ήταν η σειρά της Μάλτας να κάνει ένα ακόμα βήμα στη νομιμοποίηση, θεσπίζοντας τη δυνατότητα οικιακής καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης σε ιδιωτικό χώρο, μαζί με μη κερδοσκοπικούς κοινοτικούς συλλόγους καλλιέργειας. Τον Ιούλη του 2023, επίσης, το Λουξεμβούργο θέσπισε νομοθεσία με την οποία επιτρέπει την οικιακή καλλιέργεια και χρήση σε ιδιώτες, ενώ τον Φλεβάρη του 2024 η Γερμανία θέσπισε νομοθεσία με την οποία επιτρέπει οικιακούς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους καλλιέργειας κάνναβης. Η Τσεχία ανακοίνωσε και αυτή σχέδια για «ένα ρυθμιζόμενο και φορολογούμενο σύστημα διανομής». Επιπλέον, η Ελβετία (εκτός ΕΕ) έχει αρχίσει να εγκρίνει «πιλοτικές δοκιμές πωλήσεων ή άλλων συστημάτων διανομής» για κατοίκους σε ορισμένες πόλεις.
Η Ολλανδία, όπου επιτρέπεται η πώληση τυπικά έως 5 γραμμαρίων κάνναβης, στο όνομα της «πάταξης της μαύρης αγοράς και του εγκλήματος» εφαρμόζει πιλοτικά ένα μοντέλο για κλειστή αλυσίδα εφοδιασμού κάνναβης σε 10 δήμους, όπου η κάνναβη που παράγεται «σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις» θα «διατίθεται προς πώληση σε καφετέριες κάνναβης».
* * *
«Η ηρωίνη παραμένει το πιο διαδεδομένο παράνομο οπιοειδές στην Ευρώπη και ευθύνεται για σημαντικό μέρος των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη χρήση παράνομων ουσιών», σημειώνεται στην Εκθεση. Αυξητικές τάσεις καταγράφει η χρήση κοκαΐνης, με τις ευρωπαϊκές κατασχέσεις να υπερβαίνουν πλέον τις κατασχέσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, οι οποίες ιστορικά θεωρούνταν η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο.
Η κοκαΐνη είναι η δεύτερη ουσία (μετά την κάνναβη) που αναφέρεται συχνότερα, τόσο από τα άτομα που ξεκίνησαν για πρώτη φορά θεραπεία σε θεραπευτικές υπηρεσίες για τα ναρκωτικά (29.000 το 2022) όσο και από τα άτομα που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων (αφορά το 28% των περιστατικών οξείας τοξίκωσης από ναρκωτικά στα νοσοκομεία του ευρωπαϊκού δικτύου Euro-DEN Plus το 2022).
Υψηλή είναι η διαθεσιμότητα της κοκαΐνης και στην Ελλάδα, όπως φαίνεται μέσα από τα αιτήματα για θεραπεία από τη χρήση της. Οι αναφορές στην κοκαΐνη και σε άλλα διεγερτικά ως κύρια ουσία ήταν το 2022 αυξημένες κατά 62% συγκριτικά με πριν μια 5ετία και κατά 186% συγκριτικά με πριν μια 10ετία. Από real.gr