Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Να σταματήσει τώρα ο αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της Κούβας! – Κοινή ανακοίνωση Ελληνοκουβανικών Συνδέσμων Φιλίας και Αλληλεγγύης

«Τώρα είναι η στιγμή να υψώσουμε φωνή υπεράσπισης και αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, καταδικάζοντας με..

«Τώρα είναι η στιγμή να υψώσουμε φωνή υπεράσπισης και αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, καταδικάζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Νησί της Επανάστασης», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας και τα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης και Κεφαλονιάς – Ιθάκης, σημειώνοντας ότι βρίσκονται «στο πλευρό του κουβανικού λαού για δεκαετίες, υποστηρίζοντας το δικαίωμά του να ζει ελεύθερος και να ακολουθεί τον δρόμο της σοσιαλιστικής κοινωνικής οργάνωσης και ανάπτυξης, απαιτεί να σταματήσει άμεσα ο πολύπλευρος αποκλεισμός της Κούβας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό καθώς και οι κάθε είδους επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Νησιού της Επανάστασης».

Στην κοινή ανακοίνωση των Συνδέσμων αναφέρεται:

«Συμπληρώθηκαν φέτος 62 χρόνια από το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης. Εξήντα δύο χρόνια από τότε που ο περήφανος κουβανικός λαός, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, ανέτρεψε τη δικτατορία του Μπατίστα και το εκμεταλλευτικό σύστημα και έγινε αφέντης στον τόπο του, οικοδομώντας μέσα από μεγάλες δυσκολίες τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Οι κατακτήσεις του κουβανικού λαού στη δουλειά, την Υγεία και την Παιδεία, σε όλους τους τομείς, το παράδειγμά του για τους ταπεινούς και τους καταφρονεμένους στη Λατινική Αμερική,  σε όλο τον κόσμο, έγινε “καρφί στο μάτι” του ιμπεριαλισμού.  Έτσι, ήδη από το 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, με την αρωγή των πρόθυμων συμμάχων τους, έβαλαν στόχο να ανατρέψουν με κάθε τρόπο την επανάσταση, να εμποδίσουν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, να παλινορθώσουν τον καπιταλισμό και να επανακτήσουν την ηγεμονία στη χώρα.

Ο κουβανικός λαός αντιμετώπισε αποφασιστικά τις υπονομευτικές ενέργειες των ΗΠΑ. Αντιστέκεται με σθένος στον 60χρονο σκληρό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι αμερικανικές κυβερνήσεις, τις πιο άδικες και μακροχρόνιες μονομερείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ απέναντι σε μια χώρα.

Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός της Κούβας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα επιδιώκοντας να στραγγαλίσει την κουβανική οικονομία, παραβιάζει βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουβανικού λαού, στερώντας του αναγκαία φάρμακα και ιατρική τεχνολογία, παίρνει -σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό- τη μορφή της γενοκτονίας. Αποκαλύπτει τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού που, χωρίς δισταγμό, παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αγνοεί επιδεικτικά τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που κάθε χρόνο, εδώ και 28 συναπτά έτη, καταδικάζει τον αποκλεισμό.

Το 2019 η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε σε ενέργειες αυστηροποίησης του αποκλεισμού (ενεργοποίηση του άρθρου 3 του Νόμου Helms – Burton) και επανέφερε προκλητικά την Κούβα στη λίστα των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της, δυσχεραίνοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και πλήττοντας το βιοτικό επίπεδο του κουβανικού λαού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρεί τον αποκλεισμό, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις της κινούνται με βάση τα δικά τους συμφέροντα και είναι συνένοχοι στο έγκλημα των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες έχουν ιδιαίτερη σημασία τα επιτεύγματα της Κούβας στον τομέα της ιατρικής επιστήμης και έρευνας, η παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορονοϊού, η προστασία του λαού της από την πανδημία. Για μια ακόμα φορά εκδηλώθηκε, προκαλώντας δικαιολογημένο θαυμασμό, η διεθνιστική στάση του κουβανικού κράτους και των γιατρών της χώρας, της ομάδας “Henry Reeve”,  που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δεκάδες χώρες.

Τώρα είναι η στιγμή να υψώσουμε φωνή υπεράσπισης και αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, καταδικάζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Νησί της Επανάστασης.

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, που βρίσκεται στο πλευρό του κουβανικού λαού για δεκαετίες υποστηρίζοντας το δικαίωμά του να ζει ελεύθερος και να ακολουθεί το δρόμο της σοσιαλιστικής κοινωνικής οργάνωσης και ανάπτυξης, απαιτεί να σταματήσει άμεσα ο πολύπλευρος αποκλεισμός της Κούβας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό καθώς και οι κάθε είδους επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Νησιού της Επανάστασης.

Αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό! Να σταματήσει τώρα ο αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της Κούβας!»

Ψήφισμα  για την Αρση του Αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας VENCEREMOS»:

«Από τον Οκτώβρη του 1960, όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ διατηρούν τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό κατά της Δημοκρατίας της Κούβας. Στόχος είναι από τότε η ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και η επιστροφή της χώρας στην επικυριαρχία της Ουάσιγκτον. Τον Απρίλη του 2019, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενέτεινε τα μέτρα κατά της Κούβας, σε μια απόπειρα περαιτέρω στραγγαλισμού της κουβανικής επανάστασης. Τα νέα αυτά μέτρα περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του Άρθρου 3 του Νόμου Χελμς-Μπάρτον – που συνεπάγεται ότι ξένες οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Κούβα μπορούν πλέον να υποστούν μηνύσεις σε δικαστήρια των ΗΠΑ – καθώς και κυρώσεις σε πλοιοκτήτριες εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Κούβα, περιορισμούς στις επισκέψεις πολιτών των ΗΠΑ στο νησί, και περιορισμούς στα εμβάσματα που στέλνουν Κουβανοί που διαμένουν στις ΗΠΑ προς τις οικογένειές τους στην Κούβα. Και το χειρότερο, εν μέσω πανδημίας, απαγόρευσαν την μεταφορά στην Κούβα υγειονομικού υλικού – και ειδικά αναπνευστήρων – που είναι απαραίτητος εξοπλισμός για μονάδες ΜΕΘ, χωρίς τους οποίους οι ασθενείς οδηγούνται στον θάνατο. Πρόκειται συνεπώς περί δολοφονικού οικουμενικού αποκλεισμού που επιβάλουν ΗΠΑ και Δύση στο ηρωικό νησί, ο οποίος δεν επιτρέπεται ούτε σε περίπτωση πολεμικών συρράξεων. Για εμπάργκο που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν χρησιμοποίησε ούτε η Χιτλερική Γερμανία. Κι όμως τα κάνει μια χώρα που διακηρύσσει ότι αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία. Δυστυχώς η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο στην Γ.Σ. του ΟΗΕ ψηφίζει κατά του παράνομου αποκλεισμού της Κούβας, συμμετέχει σε όλους τους παράνομους αποκλεισμούς, εμπάργκο και κυρώσεις σε βάρος της Κούβας, υπακούοντας στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η Κούβα έχει σταθεί και στέκεται πάντα φιλικά και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τα μέτρα αυτά αποστερούν τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και πλήττουν σκληρά το βιοτικό επίπεδο του λαού της. Απαιτούμε την άμεση άρση του οικονομικού, εμπορικού, χρηματοπιστωτικού και ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΣΜΟΥ που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Επίσης απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρνηθεί ρητά να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του αποκλεισμού.

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης Καλαμάτας»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις