Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Να μην εκδοθεί η Σαραρέ Χαντεμί στο Ιράν εισηγήθηκε ο εισαγγελέας

Να μην απελαθεί προτείνει ο εισαγγελέας στην εκδίκαση δευτέρου βαθμού της υπόθεσης της Σαραρέ Χαντεμί που έφυγε από το Ιράν μαζί..

Να μην απελαθεί προτείνει ο εισαγγελέας στην εκδίκαση δευτέρου βαθμού της υπόθεσης της Σαραρέ Χαντεμί που έφυγε από το Ιράν μαζί με την κόρη της Ντιάνα προκειμένου να γλιτώσουν από την καταπίεση και κακοποίηση του πρώην συζύγου της. Η τελική απόφαση θα παρθεί στις 29 Οκτωβρίου στις 13:00.

Εάν επιστρέψει εκεί η ζωή της θα κινδυνεύσει» τόνισε η συνήγορος της 37χρονης στην αγόρευσή της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της σημερινής δικαστικής διαδικασίας αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο Κομοτηνής.

Η φεμινιστική συλλογικότητα «Καμία Ανοχή» η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση έχει αφηγηθεί την ιστορία της Sharareh.  Διαβάστε  την ιστορία της Σαραρέ Χαντεμί της όπως την αφηγήθηκε η συλλογικότητα:

«Η Sharareh Khademi είναι Ιρανή πρόσφυγας. Έφτασε στην Ελλάδα μαζί με την εξάχρονη κόρη της Diana προκειμένου να γλιτώσουν από την κακοποίηση του πρώην σύζυγο της και το αυταρχικό καθεστώς.

Σκληρός πατριάρχης και μέλος των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους, χτυπούσε συστηματικά την Sharareh Khademi και την κόρη τους. Όταν εκείνη ζήτησε διαζύγιο, την κατηγόρησε για μοιχεία -πράγμα που της στοίχισε 60 βουρδουλιές στην πλάτη. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δικαιώθηκε, πήρε διαζύγιο και ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς. Στο Ιράν κινδύνευαν η ζωή και η αυτονομία της ίδιας και της κόρης της. Ο πρώην σύζυγος της την απειλεί ότι θα της πάρει την κόρη τους και θα την παντρέψει μόλις εκείνη γίνει 9 χρονών αλλά και ότι θα καταγγείλει τόσο την ίδια όσο και την οικογένεια της για αντικαθεστωτική δράση.

Όταν έφτασε στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο, συνελήφθη με ένταλμα της Ιντερπόλ για αρπαγή ανηλίκου, μετά από σχετική μήνυση του πρώην συζύγου της.

Το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση της. Την προηγούμενη Τρίτη επρόκειτο να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης διερμηνέα και θα εκδικαστεί την Τρίτη 15 Οκτώβρη στον Άρειο Πάγο. Η ιστορία της Sharareh Khademi είναι η ιστορία χιλιάδων γυναικών προσφύγων που έχουν υποστεί έμφυλή βία στις χώρες καταγωγής τους, στο ταξίδι της προσφυγιάς, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χωρών υποδοχής της Ευρώπης – Φρούριο. Είναι παράλληλα η ιστορία χιλιάδων προσφύγων που αγωνίζονται για τη ζωή τους και διεκδικούν το δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση, σε μια ζωή χωρίς το διαρκή φόβο του θανάτου, χωρίς ανοιχτές πληγές στο σώμα, εξευτελισμούς και προσβολές.

Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει την έκδοση της στο Ιράν σημαίνει ότι υπογράφει το συμβόλαιο εξόντωσης της Sharareh Khademi και της εξάχρονης Diana, σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος συμπράττει στο έγκλημα.

Η Sharareh Khademi δεν είναι μόνη σ’ αυτή τη μάχη. Έχει δίπλα της τις συγκρατούμενες της στον Κορυδαλλό που ανέδειξαν την ιστορία της. Έχει δίπλα της το φεμινιστικό κίνημα και κάθε γυναίκα που ξέρει ότι αν νικήσει η Sharareh θα νικήσουμε όλες.

Λέμε ΟΧΙ στην έκδοση της στο Ιράν. Να δοθεί άσυλο στη Sharareh. Να δοθεί άσυλο σε όλες τις επιζήσασες έμφυλης βίας. Δίνουμε μαζί με τις γυναίκες πρόσφυγες τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και το φασισμό». 

Πηγή: thepressproject.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις