Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τον κατώτατο μισθό – Σήμερα τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Με απογευματινά συλλαλητήρια σήμερα Τετάρτη και την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, μέρες που θα συζητιέται το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τον..

Με απογευματινά συλλαλητήρια σήμερα Τετάρτη και την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, μέρες που θα συζητιέται το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τον κατώτατο μισθό στη Βουλή, απαιτώντας την απόσυρσή του, απαντούν στην κυβέρνηση τα εργατικά σωματεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα τη συγκέντρωση οργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα. 

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Στις 6 μ.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ σήμερα Τετάρτη, στα εξής σημεία:

Πλατεία Κλαυθμώνος: Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Προπύλαια: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων.

 
 

To ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του τονίζει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται, από το 2028 και μετά, μέσω μαθηματικού τύπου αλλά στην πράξη κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι θα συναποφασίζουν για το ύψος του. Όπως, δηλαδή, «συμβαίνει με το σημερινό άθλιο καθεστώς, το οποίο νομοθετήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. το 2012, μονιμοποιήθηκε με τον περιβόητο νόμο Βρούτση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) το 2013 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018».

Καθώς κριτήριο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού είναι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, με άλλα λόγια η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει οι αμοιβές μας να βρίσκονται κάτω από τη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας. Το βιώνουν από πρώτο χέρι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που βγήκαν από μία ακόμα τουριστική σεζόν με ρεκόρ κερδών, μετρώντας εργατικά “ατυχήματα”, έχοντας βιώσει την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις απολύσεις στη μέση της τουριστικής σεζόν και τόσα ακόμα. Το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, που μόλις το 15% καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις, οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως το Φάρμακο και τα Τρόφιμα – Ποτά που τα κέρδη σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αλλά οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Ακόμα, απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι το νομοσχέδιο εξισώνει τον κατώτατο μισθό σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τονίζει ότι έτσι «ανοίγει τον δρόμο να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα!». Ούτε είναι αληθινός ο ισχυρισμός της ότι θέλει να ενισχύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας «αφού την ίδια στιγμή αρνείται να κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή τους».

Καταγγέλλοντας τη συμπαιγνία της κυβέρνησης με την ψευτοαντιπολίτευση των άλλων αστικών κομμάτων επισημαίνει ότι η σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ είναι προκλητική για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους καθώς ζητάει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή Οδηγία που βάζει ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ακόμα, καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όπου οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ/Νέα Αριστερά βάζουν πλάτη για να περάσει το έκτρωμα. «Οχι μόνο», τονίζει το ΠΑΜΕ, «αρνούνται την αγωνιστική κλιμάκωση, αλλά στηρίζουν με τον τρόπο τους την κυβέρνηση και τους εργοδότες».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να υλοποιήσουν τα αιτήματα των συνδικάτων όχι μόνο για τον κατώτατο μισθό αλλά και για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις τριετίες, το ωράριο. «Γιατί μόνο αν υπάρχουν όλα αυτά, τότε μπορεί και ο κατώτατος μισθός να παίζει πραγματικά τον ρόλο του, ως ένα πλέγμα ελάχιστης προστασίας και πάνω σε αυτό να χτίζουν περισσότερα δικαιώματα οι εργαζόμενοι», σημειώνει και προβάλλει τις διεκδικήσεις:

  • Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων έως σήμερα.
  • Να αποκατασταθούν οι διαδικασίες των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό. Τώρα κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.
  • Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχτούν υποχρεωτικές οι Κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφονται. Να αποκατασταθούν η μετενέργεια, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης κ.ο.κ.
  • Να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες που με το «έτσι θέλω» έχουν διαγράψει τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως το 2023.
 

Σε Κεφαλονιά, Πάτρα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο και Πύργο

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του, προχωρά το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, απαιτώντας να αποσυρθεί στο νέο αντεργατικό τερατούργημα νομιμοποίησης της μείωσης του κατώτατου μισθού, με νομοσχέδιο που φέρνει στη βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ.

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τον κατώτατο μισθό απαιτούν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αγρινίου, που καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό στις πόλεις τους σε συλλαλητήρια αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του και μεθαύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, αντίστοιχα.

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ρύθμιση του κατώτατου μισθού, απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, που καλεί σε συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στην παλαιά Νομαρχία. 

Σε συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο – τερατούργημα για την ρύθμιση του κατώτατου μισθού, καλεί τους εργαζόμενους και στον Πύργο (κεντρική πλατεία), για αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας. 

Στα Γιάννενα

Συλλαλητήριο διοργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία του το Εργατικό Κέντρο ν. Ιωαννίνων ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

Η ΟΓΕ

Στη συγκέντρωση που οργανώνουν εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Η προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας έχει οριστεί στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια. «Οι γυναίκες εργαζόμενες γνωρίζουμε τι σημαίνει ο μισθός μας να βρίσκεται στη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας! Το βιώνουμε σε πληθώρα κλάδων όπως στον Τουρισμό, στις Τηλεπικοινωνίες και στην Πληροφορική, στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα – Ποτά, όπου με ρεκόρ κερδών η μεγαλοεργοδοσία αρνήθηκε να υπογράψει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Καλέσματα συμμετοχής για το συλλαλητήριο της Αθήνας απευθύνουν επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ

Σχετικά θέματα

Απόψεις