Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ν.Καραθανασόπουλος: Από τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής για τα Τέμπη επιβεβαιώθηκε ότι ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Σε όλα όσα συνέβησαν σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για τα Τέμπη αναφέρθηκε ο βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο

Σε όλα όσα συνέβησαν σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για τα Τέμπη αναφέρθηκε ο βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο. 

Όπως είπε, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπάθησε «να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της» για να συγκαλύψει το έγκλημα και να θέσει στο επίκεντρο μόνο το ανθρώπινο λάθος. Επίσης, μίλησε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς που μέσα από μία «άγονη αντιπαράθεση» προσπάθησαν να συγκαλύψουν, επίσης, τις ευθύνες τους κατά τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης. 

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι τα σημαντικά ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής επιβεβαίωσαν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, του οποίου οι αιτίες διαμορφώθηκαν σε ένα βάθος χρόνου.

«Από αυτήν την άποψη επί της ουσίας διαμορφώθηκαν τα βασικά συμπεράσματα κατά τη γνώμη μας, τα οποία η Επιτροπή δεν μπόρεσε να τα συσκοτίσει», τόνισε και πρόσθεσε πως ένα δεύτερο θετικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι διατηρήθηκε η υπόθεση στην επικαιρότητα, ενώ λειτούργησε και παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση, την οποία και διευκόλυνε σε πτυχές που δεν είχαν ιδωθεί μέχρι τότε. 

Για το κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής με συνοπτικές διαδικασίες, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτό συνέβη επειδή ενοχλούσαν την κυβερνητική πλειοψηφία τα ζητήματα που παρέμεναν ανοιχτά προς διερεύνηση, όπως η υπόθεση της έκρηξης και της πυρκαγιάς, στην οποία βάσει εκτιμήσεων οφείλεται η πλειοψηφία των νεκρών, αλλά και της προσπάθειας γρήγορης συγκάλυψης του χώρου του εγκλήματος για να μη βρεθούν τα απαραίτητα στοιχεία και να τεκμηριωθεί η κατάσταση. 

«Ήθελε να συγκαλύψει και να κλείσει γρήγορα τη διαδικασία, γιατί καταλάβαινε ότι και η δικαστική διερεύνηση οδηγείτο προς ολοκλήρωση, ότι ο αρμόδιος εφέτης θα έκανε το πόρισμα προς τον εισαγγελέα, άρα θα κατέγραφε και καταστάσεις που από αυτήν την άποψη δεν θα ήθελαν να αποτελούν και προάγγελο για να μπορούν να διαμορφώσουν το δικό τους πόρισμα που επί της ουσίας θα λέει από ό,τι έχουμε καταλάβει μόνο για το ανθρώπινο λάθος», εξήγησε και συμπλήρωσε πως «δεν δόθηκαν εξηγήσεις επί της ουσίας» για την έκρηξη και τις πυρκαγιές. 

Σχετικά με τους παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία, έκανε λόγο για «διαχρονικές ευθύνες», με την υπογραφή δεκάδων συμβάσεων που έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ «για να δημιουργηθούν τα σύγχρονα συστήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο και κανένα να μη λειτουργεί και ταυτόχρονα να υπάρχει η αποψίλωση ανθρώπινου δυναμικού στο όνομα κόστους-οφέλους». Μίλησε, ακόμα, και για τις προβληματικές και ανταγωνιστικές σχέσεις που υφίστανται ανάμεσα στη Hellenic Train και τον ΟΣΕ, αλλά και ανάμεσα στις θυγατρικές του, όπως την ΕΡΓΟΣΕ. 

Για την κατάθεση του τότε υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή περιέγραψε ότι προσπαθούσε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, να αποποιηθεί ευθύνες και υπογράμμισε πως η στάση του ήταν «προκλητική και προσβλητική» όχι μόνο για τα μέλη της εξεταστικής, αλλά και για τους συγγενείς των θυμάτων, καθώς το μόνο που δεν έκανε ήταν να επιρρίψει ευθύνες και στα ίδια τα θύματα. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως αντίστοιχη ήταν και η στάση του εκπροσώπου της Hellenic Train, καθώς προσπάθησε να βγάλει την ευθύνη από τη Hellenic Train, για να μην επιβαρυνθεί με ποινικές διώξεις και αποζημιώσεις. «Από αυτήν την άποψη», επισήμανε, «έπεσε σε τεράστιες αντιφάσεις και δεν είναι τυχαίο ότι σύσσωμη η Εξεταστική Επιτροπή εκτίμησε ως αναξιόπιστη την ίδια τη μαρτυρία του»

Σε ερώτημα για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών μίλησε για κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση για κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου. Πρόταση, την οποία, όπως τόνισε, αρνήθηκαν να στηρίξουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. 

«Θέλησαν δηλαδή να παραμείνει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η όποια ποινική διαδικασία ασκηθεί για παραλείψεις, λάθη, ποινικές ευθύνες υπουργών κατά τη διάρκεια άσκησης των υπουργικών τους καθηκόντων να είναι υπόθεση απλά και μόνο της όποιας κυβερνητικής πλειοψηφίας και της όποιας δοσοληψίας ανάμεσα στα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το πόρισμα του ΚΚΕ για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη ανέφερε πως σε αυτό θα αναδεικνύονται οι βασικές αιτίες και οι υπεύθυνοι και ότι δεν θα σταθεί μόνο στις «ξεκάθαρες» πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αλλά και στις ποινικές ευθύνες υπουργών, «γιατί το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται από το 2000 και μετά», ενώ θα αναδεικνύονται και οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας προτεραιότητα δεν είναι η ασφάλεια των σιδηροδρόμων, αλλά η διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τους σιδηροδρομικούς άξονες. 

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, η οποία συμπίπτει με την επέτειο του ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη και πρόκειται «να διατρανώσει τη θέληση του λαού ότι ο κόσμος όχι μόνο δεν ξεχνά» και ότι «το σύνθημα “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων του λαϊκού παράγοντα». Σημείωσε πως το ζήτημα του εγκλήματος των Τεμπών πρέπει να είναι υπόθεση της ίδιας της λαϊκής πάλης: «Να απαιτηθεί και να διασφαλιστεί η υπόθεση τιμωρίας των πραγματικών ενόχων και να διαμορφώνει προϋποθέσεις για να μη θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Σχετικά θέματα

Απόψεις