Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μπόρις Τζόνσον : Ξεχάστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα – δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ξεκαθάρισε, προκλητικά, ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να επιστραφούν τα..

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ξεκαθάρισε, προκλητικά, ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και διευκρίνισε  προκλητικότερα ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα από τον αρχαιοκάπηλο λόρδο Ελγιν.

Στην ερώτηση των ΝΕΩΝ:

–Πολλοί στη χώρα σας πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν στον γενέθλιο τόπο τους. Ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σάς έχει απευθύνει, μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «The Observer», προσωπική έκκληση να επιτρέψετε την επανένωσή τους. Υπάρχει πιθανότητα να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα;

–Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού – και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ. ΝΕΩΝ: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους.

Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, που ο «φιλέλληνας» και «ελληνολάτρης» Μπόρις Τζόνσον κάνει δήλωση για αυτό το ζήτημα. Και σαν δήμαρχος του Λονδίνου, πριν από επτά χρόνια χλεύασε τον αμερικάνο ηθοποιό Τζωρτζ Κλούνεϊ όταν ο τελευταίος είχε δηλώσει «Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να επιστρέφονταν (σ.σ.: τα Γλυπτά). Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο. Ναι, νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει» είχε δηλώσει ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η απάντηση του «φιλέλληνα», φανταστείτε να μην ήταν και τέτοιος…., ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Κλούνεϊ  «υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Λονδίνου» θέλει σαν τον Χίτλερ «να κλέψει τα έργα τέχνης της Βρετανίας».

Ο Μπορίς Τζόνσον στο γραφείο του με την προτομή του Περικλή επιδεικνύει την «ελληνολατρία» του (φωτό από ΤΑ ΝΕΑ)

Ο «ελληνολάτρης» Μπόρις Τζόνσον, όπως αναφέρει ο ίδιος σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στην Οξφόρδη, λατρεύει την αρχαία ελληνική γραμματεία, απαγγέλλει (με ερασμική προφορά) από στήθους στίχους από την «Ιλιάδα», αποκαλεί τον Ομηρο «μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών» και έχει για ήρωα τον Περικλή, μια προτομή του οποίου κοσμεί το γραφείο του από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Επισκέπτεται την Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο (προ πανδημίας), παραθερίζοντας στη διώροφη βίλα του πατέρα του, στο Χόρτο του Πηλίου, όπου γεύεται τις τοπικές σπεσιαλιτέ – με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλέφτικο και το τζατζίκι.

Αρκούν αυτές οι εξάρσεις «φιλελληνισμού», σημειώνουν τα ΝΕΑ,  (άντε και μια ρετσίνα παραπάνω) για να ικανοποιήσει ο βρετανός πρωθυπουργός το πλέον επιτακτικό και διαρκές διμερές αίτημα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα – την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Οχι.

Φωτογραφία του Dmitri Kessel, το Δεκέμβρη του 1944. Βρετανός στρατιώτης στο Μουσείο της Ακρόπολης… Ετσι σεβάστηκαν το μνημείο.

Εμείς σημειώνουμε ότι πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που οι εξίσου φιλέλληνες με τον Τζόνσον, Εγγλέζοι του Σκόμπι, όταν τον Δεκέμβρη του 1944 μετέτρεψαν την Ακρόπολη σε στρατώνα, δεν ξήλωσαν και τον υπόλοιπο Παρθενώνα για να επανενώσουν τα κομμάτια του με εκείνα που κατέληξαν στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία τα «νόμιμα» συνεργεία του βάνδαλου και κλέφτη Τόμας Μπρους, 7ου Κόμη του Ελγιν, του γνωστού λόρδου Ελγιν, απέσπασαν διαμελίζοντας το μισό γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, ανταγωνιζόμενος τον άλλο βάνδαλο αρχαιοκάπηλο, τον πρόξενο της Γαλλίας, Λουί Φρανσουά Σεμπαστιάν Φωβέλ

Σχετικά θέματα

Απόψεις