Ο Μητσοτάκης πήγε μέχρι τη Σαντορίνη για να κάνει λόγο για «ψυχραιμία» και να«ευχηθεί» να πάνε καλά τα πράγματα με τους σεισμούς, την ώρα δεν έχουν ληφθεί επί της ουσίας μέτρα για τους κατοίκους, οι οποίοι και δεν ξέρουν ποιο είναι το σχέδιο προστασίας. Σε δηλώσεις του συνέστησε «ψυχραιμία» και «διαβεβαίωσε» τους κατοίκους των νησιών πως «ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους»…
Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μετέβη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το χειρότερο σενάριο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό του νησιού. Επομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης, να είμαστε παρόντες και να δρούμε προληπτικά χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες», είπε. Με αυτόν τον τρόπο… επιβεβαίωσε και την αποκάλυψη πως γνώριζαν από μήνες για την αύξηση της σεισμοηφαιστειακής δραστηριότητας και πρόσεχαν «να μη γίνει ζημιά στον τουρισμό»!
Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε «κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Σαντορίνη, τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητο τουλάχιστον να τα συζητήσουμε, να τα έχουμε στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να μη χρειαστεί τίποτα, αλλά πρέπει να είμαστε πάλι έτοιμοι για κάθε σενάριο». Μετά μίλησε για προσπάθεια «αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης» και «σταθεροποίηση των πρανών της Καλντέρας». Συμπλήρωσε ότι κάτι που «τίθεται μετ’ επιτάσεως, είναι η χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής».
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ο ότι ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας παραδέχθηκε τους ελλιπείς ελέγχους που γίνονται στη χώρα καθώς -όπως είπε- σε έξι μήνες έχουν ελεγχθεί μόλις … 12.500 κτίρια στη χώρα, χωρίς προφανώς να διευκρινίζει τα χαρακτηριστικά αυτών των ελέγχων, ούτε φυσικά κυρίως τι μέτρα παίρνονται για την αντισεισμική τους θωράκιση. Και προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει το μέγεθος της «υπερπροσπάθειας» που γίνεται τώρα, θέλοντας παράλληλα να υπεραμυνθεί της αδράνειας του κράτους και της υπηρεσίας, πρόσθεσε πως τόσα είχαν ελεγχθεί μέσα σε 22 χρόνια, «από το 2002 μέχρι το 2024»!