Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, με τη μία μάλιστα να γίνεται αισθητή ακόμα και σε περιοχές της Αττικής, σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πρώτη καταγράφηκε στις 9.11 π.μ. με μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 23 Χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού ενώ ακολούθησε πέντε λεπτά αργότερα η δεύτερη, 4,8 Ρίχτερ, στα 27 χιλιόμετρα από την Αρκεσίνη. Και οι δύο είχαν παρόμοιο εστιακό βάθος με πληροφορίες να αναφέρουν πως μετά την τελευταία δόνηση σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο Φηροστεφάνι Σαντορίνης. Μετά από αυτούς σημειώθηκαν οκτώ σεισμοί άνω των 3,2 Ρίχτερ σε διάστημα περίπου μίας ώρας και υπενθυμίζεται πως λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα, είχε καταγραφεί σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.
Για κομμάτια του ρήγματος που δεν έχουν σπάσει, «οπότε η πιθανότητα να σπάσει ξαφνικά ένα μεγάλο κομμάτι και να έχουμε έναν μεγάλο σεισμό παραμένει» έκανε λόγο μιλώντας στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος που πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ένα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, που είναι ένας τυπικός σεισμός για τον ελλαδικό χώρο». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας στην παρέμβασή του στην ΕΡΤ είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση και παραμένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα εκδήλωσης σεισμικότητας».
Ωστόσο παραδέχθηκε τους ελλιπείς ελέγχους που γίνονται στη χώρα καθώς -όπως είπε- σε έξι μήνες έχουν ελεγχθεί μόλις … 12.500 κτίρια στη χώρα, χωρίς προφανώς να διευκρινίζει τα χαρακτηριστικά αυτών των ελέγχων, ούτε φυσικά κυρίως τι μέτρα παίρνονται για την αντισεισμική τους θωράκιση. Και προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει το μέγεθος της «υπερπροσπάθειας» που γίνεται τώρα, θέλοντας παράλληλα να υπεραμυνθεί της αδράνειας του αστικού κράτους και της υπηρεσίας, πρόσθεσε πως τόσα είχαν ελεγχθεί μέσα σε 22 χρόνια, «από το 2002 μέχρι το 2024»!
«Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά-σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου» ανέφερε ο Κώστας Συνολάκης, ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, μιλώντας στο ΕRΤΝews.
Στη Σαντορίνη έφτασε σήμερα το πρωί ο Κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια. Μάλιστα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την ενίσχυση των νησιών που βρίσκονται στο επίκεντρο του φαινομένου, «για να αποκατασταθεί η εικόνα τους στην παγκόσμια αγορά» όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Άλλωστε, είναι γνωστό το άγχος της κυβέρνησης για τη «ναυαρχίδα» του τουρισμού και ότι η λήψη των όποιων μέτρων πάρθηκαν το τελευταίο διάστημα, είναι καθαρά για … τα μάτια του κόσμου και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: 902.gr