Ο πρωθυπουργούς Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τους ύμνους, χτες, στην ακροδεξιά Μελόνι για το μεταναστευτικό, σήμερα βρέθηκε στο Βερολίνο για δώσει τα σέβη του στον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.
Ήταν ένα Μητσοτάκης όπως τον γνωρίζουμε: ΝΑΤΟτσολιάς, με υποκλίσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε, τη Γερμανία, περήφανος για τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει κάνει στη χώρα και «λαγός» στην αύξηση των πολεμικών δαπανών των χωρών της Ε.Ε.
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε τον «τεράστιο σεβασμό» του για τα «επιτεύγματα» της Ελλάδας «μετά την κρίση και κυρίως από το 2019 και έπειτα». Ποια είναι αυτά; Τα είπε ο ίδιος ο Μητσοτάκης: «Ο καγκελάριος γνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την οικονομία. Η συνετή πολιτική αποτυπώνεται στα μεγάλα πλεονάσματα, τη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους και επιτέλους ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα που θα γίνει εφαλτήριο για επενδύσεις». Τι σημαίνουν μεγάλα πλεονάσματα; «Ματωμένα πλεονάσματα» από τη φορολεηλασία. Τι σημαίνει εξόφληση νωρίτερα τον δανείων; Προφανώς, αναγνώριση τους, από τη μία, και, από την άλλη ένας «λογαριασμός» σε όλους εμάς!
«Οι γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο στην πατρίδα μου και σε αυτήν την επίσκεψη το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε ο Μητσοτάκης, καλώντας σε νέες «μπίζνες» με φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Για το μεταναστευτικό και την Ουκρανία τα βρήκαν μια χαρά με τον Μερτς. «Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και είναι απαραίτητη η πιο στενή σύμπραξη Αθήνας – Βερολίνου», είπε ο πρωθυπουργός (ο θαυμαστής της Μελόνι στο μεταναστευτικό!). Για την Ουκρανία δήλωσε ότι Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούν στην εκεχειρία 30 ημερών για την Ουκρανία, που αποφάσισαν οι ευρωτλαντικοί.
«Απαραίτητη και η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ.Η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια την πορεία των διατλαντικών σχέσεων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλίμονο! Μην ξεχνάμε και τα… βασικά.
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός, για μια ακόμα φορά, εμφανίστηκε πρόθυμος να μπει «μπροστά» για την αύξηση των πολεμικών δαπανών των χωρών της ΕΕ. «Ζητήσαμε πρόσθετη ευελιξία ως προς τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς είναι ευρωπαϊκή αναγκαιότητα». είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε ήδη κάνει μία πολύ σημαντική πρόοδο προς την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών και θέλω να ευχαριστήσω την Γερμανία για τον ρόλο που έπαιξε στο να στηρίξει αυτή την πάγια ελληνική θέση. Δεν νομίζω ότι έχουμε ακόμα συμφωνήσει, για να είμαστε ειλικρινείς, σε κάποιο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο».
Ο Μερτς, είπε ότι «ανέκαθεν στη Γερμανία ήμασταν πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω δανεισμού. Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν κάτι τέτοιο μόνο σε περιπτώσεις εξαίρεσης και τέτοια εξαίρεση ήταν, για παράδειγμα, η πανδημία. Προκλήσεις, όπως αυτές τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο αμυντικό, πρέπει να τις δεχτούμε ως τη νέα κανονικότητα που θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια. Και για το λόγο αυτό είμαι πολύ προσεκτικός όταν κάνουμε λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Πάντως, ο Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η Γερμανία να συναινέσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία – κάτι στο οποίο ο Φρ. Μερτς, ουσιαστικά παρουσιάστηκε «θετικός» στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε – επέλεξε να είναι… παλικάρι: «Με ρωτήσατε για το ζήτημα των Eurofighter. Θα σας πω ευθέως ότι δεν είναι η δουλειά ενός πρωθυπουργού, φιλοξενούμενου σε μία μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία, να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίον η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων».