Αναφορά στον θάνατο τριών πυροσβεστών, χτες, είχε στη τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ιδού τι είπε: «Θα ήθελα ξεκινώντας να εκφράσω εκ μέρους όλου του υπουργικού Συμβουλίου τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια των δύο πυροσβεστών οι οποίοι έπεσαν στις μάχες με τις φλόγες (σ.σ: στο Ρέθυμνο), προσπαθώντας να σώσουν τους συμπολίτες τους και τις περιουσίες τους, όπως βέβαια και του πυροσβέστη μας που απεβίωσε στο Γύθειο. Η πολιτεία τους τιμά, στέκεται στο πλευρό των οικογενειών τους και δυναμώνει τις δράσεις της ώστε η χώρα να θωρακίζεται όλο και πιο αποτελεσματικά απέναντι στην κλιματική κρίση».
Ακόμα κι εδώ, κι ενώ είναι σε εξέλιξη ο θρήνος για την απώλεια τριών πυροσβεστών, ο πρωθυπουργός αποδίδει τα προβλήματα στην… «κλιματική κρίση».
Επιδιώκει να δικαιολογήσει την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και απαραίτητων υποδομών, λέγοντας πως τα ίδια γίνονται στην Γαλλία και στην Ισπανία: «Όπως βλέπετε, στη Δυτική Ευρώπη η Γαλλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς πυρκαγιές, mega πυρκαγιές. Σε εμάς, δυστυχώς, δεν είναι άγνωστες».
«Πρωτοπόρος» για το 2028!
Μάλιστα, εμφανίστηκε και «πρωτοπόρος», διότι, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνησή του «πριν από κάποια χρόνια πρωταγωνίστησε ώστε να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία για να τεθεί ξανά σε λειτουργία η γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών Canadair. Όλο αυτό έγινε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη η οποία θα παραλάβει, καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2028, το πρώτο καινούργιο και πλήρως αναβαθμισμένο Canadair, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».
«Στο μέτρο των δυνατοτήτων» της κυβέρνησης
Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι «έχουμε ακόμα μπροστά μας δύσκολες μέρες και έναν παραδοσιακά δύσκολο μήνα, τον μήνα Αύγουστο. Θέλω πραγματικά να ζητήσω από όλους τους συμπολίτες μας τη μέγιστη προσοχή». «Δυστυχώς και σήμερα ακόμα που μιλάμε έχουμε πολλές ενάρξεις πυρκαγιών από βαριά αμέλεια, συμπλήρωσε.
«Η πολιτεία θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, όμως ζητούμε και τη συνδρομή όλων των πολιτών, έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις αρνητικές συνέπειες από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού».
Με λίγα λόγια: Πάμε με τις «δυνατότητες της κυβέρνησης», με την «ατομική ευθύνη», κι όπου βγει…