Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Μίνι ασφαλιστικό” – Μεγάλη επίθεση στους εργαζόμενους. Ψηφίστηκε στη Βουλή – Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ

Αλλη μια επίθεση στα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζόμενων και συνταξιούχων έγινε νόμος του κράτους με την ψήφιση, χθες, μετά..

Αλλη μια επίθεση στα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζόμενων και συνταξιούχων έγινε νόμος του κράτους με την ψήφιση, χθες, μετά τα μεσάνυχτα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Εξορθολογισμός της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», που χαρακτηρίστηκε και «μίνι Ασφαλιστικό».

Το ΚΚΕ το καταψήφισε. «Παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, κατά το ΜΕΡΑ25. Υπερψηφίστηκε επίσης και η κυβερνητική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ που προβλέπει παράταση της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ με στόχο την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της εταιρείας, με απειλή πτώχευσης αν δεν επιτευχθεί η μεταβίβαση. 

Η κυβέρνηση απέρριψε χωρίς συζήτηση τις τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, ενώ  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμισμένοι με τη ΝΔ  απέφυγαν κάθε αναφορά σε αυτές!

Η πρώτη τροπολογία του ΚΚΕ αφορά την παύση πλειστηριασμών, σε βάρος της πρώτης κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων. Η δεύτερη την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους. Η τρίτη προβλέπει ρυθμίσεις για τα χρέη ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Η τέταρτη τροπολογία προβλέπει τη μείωση των εισφορών για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων που από 6,67% έχει πάει στο 20% κι επίσης, την απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Και η πέμπτη αφορά το εφάπαξ των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.

«Τις τροπολογίες που καταθέσαμε ως ΚΚΕ, τις οποίες απορρίψατε, τις θέτουμε στο εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, στο κίνημα των αυτοαπασχολουμένων και των βιοπαλαιστών αγροτών, να γίνουν δική τους υπόθεση, να γίνουν διεκδικήσεις. Ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει λύσεις για τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών. Έχει τη δύναμη να γκρεμίσει αυτό το σάπιο σύστημα, που του στερεί τη ζωή που δικαιούται. Έχει τη δύναμη, τη γνώση να οικοδομήσει την κοινωνία και την οικονομία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και όχι τα κέρδη» τόνισε στη δευτερολογία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, βάζει ξανά στο τραπέζι τη συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ρυθμίζει και χαρίζει χρέη των επιχειρηματικών ομίλων από ασφαλιστικές εισφορές και συνεχίζει να τους προσφέρει στο πιάτο την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια όλης αυτής της πολιτικής που ασκείται στο Ασφαλιστικό από όλες τις κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Η βάση είναι ο νόμος Κατρούγκαλου. Πάνω σε αυτόν οικοδομείται συνολικά το ξήλωμα του κάθε κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια όλων αυτών. Καμία λέξη δεν λέει κανείς για κάλυψη των απωλειών των συντάξεων, για την 13η και 14η σύνταξη που είναι δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων. Το απορρίπτει η κυβέρνηση, όπως βέβαια το έχουν απορρίψει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Λέξη δεν λέτε ούτε για τα εφάπαξ που τα έχετε ήδη καταργήσει στην ουσία από όλους τους εργαζόμενους. Καμία συζήτηση για τους συντελεστές αναπλήρωσης που η μεγάλη απώλεια των νόμων που ψηφίστηκαν και διατηρούνται βγάζουν συντάξεις πείνας», σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης

Από την 1.1.2023 γίνεται “μόνιμη”η  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών – εργαζομένων) κατά 3 μονάδες και αυξάνεται κατά 7 χρόνια τη δυνατότητα για πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων. Βάζει επίσης χέρι στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Κεφαλαίου του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο χρηματοδοτείται μόνο από τις εισφορές των μετόχων – δημοσίων υπαλλήλων και η περιουσία του έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από κληροδοτήματα, διαθήκες και από τις καταθέσεις των μετόχων του. Οι ιδιοκτήτες της κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και οι μερισματούχοι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, χήρες, χήροι, ορφανά και ανάπηρα τέκνα. Το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση των σχετικών αυτών άρθρων.

Οσο για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους για τα Χριστούγεννα του 2022 και κάποιων ελάχιστων κοινωνικών επιδομάτων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ως δήθεν απάντηση στον πληθωρισμό και την ακρίβεια, είναι τουλάχιστον εμπαιγμός. Αλλωστε, εκτός των άλλων θα το πάρουν μόνο το 1/5 των ανέργων. Εξίσου πρόκληση είναι και η περιβόητη …αύξηση κατά 7% των συντάξεων που προβλέπεται και έκανε σημαία και χτες ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, όταν ο πληθωρισμός κινείται στο 12%, ενώ δεν πρόκειται να δουν ούτε σεντ οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά ή κάποιο πενιχρό εισόδημα από άλλη πηγή (από 800 ευρώ τον μήνα δηλαδή και πάνω). Μάλιστα, κάλεσε τους συνταξιούχους ν πουν κι “ευχαριστώ” για τον εμπαιγμό λέγοντας ότι “σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι θα πάρουν διπλή αύξηση»(!) και ότι ένας στους δύο θα πάρει «μία επιπλέον σύνταξη του χρόνου». 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος απάντησε στην ομιλία του λέγοντας “μοιάζει σαν αυτό το αμίμητο “αφού δεν έχετε ψωμί, να φάτε παντεσπάνι”. Και ξέρετε ότι αυτά δεν περνούν απαρατήρητα από τον ελληνικό λαό, του οποίου προσπαθείτε να υποτιμήσετε τη σκέψη. Ο,τι και να ισχυριστείτε δεν μπορείτε να αποκρύψετε ότι κάθε νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή πλήττει εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και τα πλήττει βάναυσα, γιατί η πολιτική σας είναι κομμένη και ραμμένη στο πατρόν της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και στην αύξηση της κερδοφορίας του, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό είναι το κριτήριο και για το σημερινό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, του οποίου το στίγμα δίνει η διαιώνιση της οδυνηρής κατάστασης που έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους το βάρβαρο νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο του νόμου Κατρούγκαλου, με τον διαχωρισμό σε εθνική σύνταξη πείνας και ελάχιστη ανταποδοτική, την προσωπική διαφορά, την τραγική μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυτό το τερατούργημα εφαρμόζει και η ΝΔ και προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με ρυθμίσεις που προβάλλει, αλλά στην πράξη διαιωνίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, με επιδόματα – ψίχουλα που τα πληρώνουν ακριβά τα λαϊκά στρώματα μέσα από τη ληστρική φορολογία»

Σχετικά θέματα

Απόψεις