Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής: «98 Χρόνια μετά και πάλι πρόσφυγες…»

Ο Δήμαρχος Χ. Βοσκόπουλος κάνει έξωση στο Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής

Εκμεταλλευόμενος και με πρόσχημα την πανδημία ο σημερινός Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο οποίος είναι και ο ίδιος παιδί Μικρασιατών..

Εκμεταλλευόμενος και με πρόσχημα την πανδημία ο σημερινός Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο οποίος είναι και ο ίδιος παιδί Μικρασιατών προσφύγων και κατά ειρωνεία της τύχης, υπήρξε υποψήφιος Διδάκτωρ στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας (εκπόνηση διατριβής με θέμα: Ιστορική Μνήμη και κτισμένο περιβάλλον – Καισαριανή: ένα παράδειγμα), αποφάσισε να ξεμπερδέψει με την ιστορία και τις μνήμες των πρώτων κατοίκων της Καισαριανής, των προσφύγων της μικρασιάτικης καταστροφής, στέλνοντας τελεσίγραφο στον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής απαιτώντας να του «αδειάσει τη γωνιά» μέχρι τις 30 του Νοέμβρη, σε 20 μέρες, από τα γραφεία του και να πάει να νοικιάσει κάπου αλλού…  

Ο Δήμαρχος Καισαριανής χωρίς καν να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σαν Πρόεδρος του ΝΠΔΔ της Νήαρ Ηστ σε επιστολή του, η οποία βρέθηκε στις 9 Νοέμβρη κάτω από την πόρτα των γραφείων του Συλλόγου, που έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργούσαν λόγω των μέτρων για την πανδημία, εξηγεί τους λόγους της έξωσης: «εξαιτίας των ειδικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του Κορωναϊού, η Διεύθυνση του σταδίου χρειάζεται το χώρο προκειμένου να μπορεί να στεγάσει το προσωπικό της τηρώντας τις απαραίτητες σύμφωνα με το νόμο αποστάσεις»

«Μέσα στο επόμενο διάστημα εκκινεί το πρόγραμμα ΥΠΑΙΘ… θα πρέπει να έχουμε το διαθέσιμο χώρο για να στεγάσουμε τους γυμναστές … και το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα συνοδεύει τα σχολεία…» και φτάνει στο ζουμί:

«Όπως γνωρίζετε για ΝΠΔΔ της Νήαρ Ηστ, δεν προβλέπεται καταστατικά η παραχώρηση χώρων του σταδίου σε τρίτους, ως εκ τούτου κατά παρέκκλιση τα προηγούμενα χρόνια έγινε η παραχώρηση των γραφείων αυτών από την προηγούμενη διοίκηση. Αντίστοιχα αιτήματα από άλλους φορείς και συλλόγους, δεν έγιναν δεκτά».

Η ανακοίνωση του ΔΣ του Μικρασιατικού Συλλόγου δίνει πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω. Εμείς αναρωτιόμαστε μονάχα αν το καταστατικό προβλέπει την μη παραχώρηση χώρων του σταδίου και ανησυχούμε μήπως αμέσως μετά έχουν σειρά άλλοι φορείς, ανάμεσά τους και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ της Καισαριανής, και, ποιος ξέρει, ίσως αργότερα, το Μουσείο της ΕΑΜικής Αντίστασης, η… αναθηματική πλάκα στο σημείο όπου μίλησε ο Αρης Βελουχιώτης και, γιατί όχι, εκείνες που έχουν στηθεί στα σημεία όπου έπεσαν μαχόμενοι οι Καισαριανιώτες μαχητές της Αντίστασης….

Και η επιστολή καταλήγει μελοδραματικά και αποκαλυπτικά:

«Σεβόμαστε τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής, τα μέλη του όπως επίσης και την συμβολή του στην διατήρηση των ηθών και εθίμων των Μικρασιατών προσφύγων. Λυπούμαστε πολύ για την αναστάτωση, είμαστε όμως βέβαιοι πως ο Σύλλογός σας με την στήριξη των μελών αλλά και των κατοίκων της πόλης μας, θα καταφέρει άμεσα να διευθετήσει αυτή την προσωρινή δυσχέρεια. Η δυσκολία αυτή άλλωστε σας βεβαιώνουμε δεν προέκυψε, παρά μόνο απ’ την ανάγκη του ΔΣ του σταδίου, να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν λόγω συγκυρίας. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ως το τέλος του Νοεμβρίου».

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής  σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα αναφέρει:

«98 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ …

Ο Σύλλογος μας δημιουργήθηκε το 2005 μετά από επιθυμία Μικρασιατών πρώτης και δεύτερης γενιάς, ως ένας σύλλογος, που θα αναδείκνυε την ιστορία της πατρίδας μας ,τα ήθη και έθιμα μας καθώς οι γενιές έφευγαν με αποτέλεσμα οι μνήμες να χάνονται.

Πριν 15 χρόνια με μπροστάρη τον τότε Πρόεδρο Σαράντη Μολυνδρή, στα πρώτα βήματά μας βρήκαμε συμπαραστάτη τη δημοτική αρχή τότε του Δημάρχου Σπύρου Τζόκα ο οποίος παραχώρησε χώρο για την στέγαση του νεαρού εγχειρήματος. Η παραχώρηση και στήριξη του συλλόγου συνεχίστηκε και από τις επόμενες δημοτικές αρχές του Αντώνη Καμπάκα και Γιώργου Κοντόσταυλού χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα

Το 2015 με απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημόσιου Πρότυπου Παιδικού Γυμναστηρίου Καισαριανής (Δ.Π.Π.Γ.Κ.) με πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο Ηλία Σταμέλο, παραχωρήθηκε το ένα γραφείο για στέγαση των γραφείων του Μικρασιατικού Συλλόγου.. Στεγαστήκαμε σε έναν χώρο που το αισθανθήκαμε σαν το σπίτι μας, αφού όπως αναφέρεται και στο site του Δήμου Καισαριανής: 

“Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Νήαρ Ηστ δημιουργήθηκαν από την οργάνωση Near-East Foundation, στο πλαίσιο της αρωγής προς τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που αποτέλεσαν και τους πρώτους κατοίκους της Καισαριανής. Το στάδιο εγκαινιάστηκε το 1932 με την επωνυμία “Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής” και αρχικά εξυπηρετούσε τους σκοπούς της οργάνωσης. Το 1939 παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο ως κληροδότημα. Είναι ένα από τα ελάχιστα γήπεδα που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας. Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος της Καισαριανής και Διευθυντής ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. “

Σε αυτά τα 15 χρόνια ο σύλλογος μας ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα, απέκτησε πολλά μέλη, ένωσε τους Μικρασιάτες εντός και εκτός Καισαριανής, έγινε γνωστός πανελλαδικά, συνεργάστηκε με το ΚΕΜΙΠΟ, στήριξε εκδηλώσεις του Δήμου μας, μαζικών φορέων της πόλης μας, συνεργάστηκε με πολλούς μαζικούς φορείς σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. Έφτιαξε ομάδες χορού  (Ενηλίκων, Νέων, Παιδικό)  διοργάνωσε φεστιβάλ (χορευτικά, χορωδιών), έφτιαξε παιδικά τμήματα χορού μέσα στα σχολεία και πρόσφερε τη γνώση και την αγάπη του για την παράδοση με εκδηλώσεις και έθιμα σε όλες τις ηλικίες (παιδικοί σταθμοί έως και ΚΑΠΗ), ίδρυσε θεατρική ομάδα και ανέβασε πολλές θεατρικές παραστάσεις που παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός μελών μας και μη , παρουσίασε αυτές σε πολλά μέρη εντός και εκτός Αττικής,  συμμετείχε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΜΙΠΟ επί Δημαρχίας Κου Καμπάκα, οργάνωσε εκδρομές που συναντήθηκε με αδελφά σωματεία, διοργάνωσε εκδρομές προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες, εξέφρασε την αλληλεγγύη του για το κύμα προσφύγων, κατέγραψε εμπειρίες και μαρτυρίες, δώρισε στο δήμο και στο ΜΕΕΑ εκθέματα και άλλα. Συμμετείχε σε πανεπιστημιακές έρευνες Ελληνικών Πανεπιστημίων έως και το Harvard, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν από σχολεία κλπ. Έχει συνεργαστεί με όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης, τις παρατάξεις, τα πολιτικά κόμματα όπου μας έχει ζητηθεί.

Όλα αυτά εντελώς δωρεάν γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και μάλιστα αυτός που αφορά στην παράδοση, πρέπει να είναι για όλους δωρεάν! Βεβαίως, αυτό γινότανε σε ένα βαθμό εφικτό εξασφαλίζοντας τη στήριξη από την εκάστοτε Δημοτική αρχή. 

Σήμερα η διοίκηση της Νήαρ Ηστ με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Χ. Βοσκόπουλο  μας ζητάει με τελεσίγραφη επιστολή του, ως πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΝΗ να φύγουμε από τα γραφεία με το πρόσχημα της πανδημίας …και τα προγράμματα του ΥΠΑΙΘ που θα … ξεκινήσουν κάποια στιγμή. Ενημερωθήκαμε για  πρώτη φορά, τηλεφωνικά, εν μέσω Καλοκαιριού (1η Αυγούστου) και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν εγγράφως για τους λόγους. Η απάντηση ήρθε στις 9-11-20, με μια επιστολή κάτω από την πόρτα του Συλλόγου ενώ αυτός τελεί σε αναστολή λειτουργίας των γραφείων, η οποία μας ενημέρωνε για τους λόγους  και κατέληγε ότι πρέπει να αδειάσουμε τα γραφεία μέχρι τις 30-11-20!

Από την 1η Αυγούστου, ο Δήμαρχος δεν μας είχε αναφέρει τίποτα, δεν είχε καν θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, είχε παραβρεθεί στην εκδήλωση του Κλήδονα, προφανώς επενδύοντας στον αιφνιδιασμό, εν μέσω πανδημίας οπότε και ο σύλλογος μας έχει περιορίσει την δράση του.

Από τον Φεβρουάριο τα γραφεία του Συλλόγου δεν λειτουργούν για τις συναθροίσεις των μελών του, τηρώντας υπεύθυνα τα περιοριστικά μέτρα, ενώ οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου γίνονται διαδικτυακά. Τα γραφεία μας ουδέποτε τα έχουμε χρησιμοποιήσει πρωί και επομένως δεν υφίσταται το επιχείρημα ότι παρεμπόδιζαν τις αθλητικές δραστηριότητες του γηπέδου. Αντιθέτως η διεύθυνση έχει κλειδιά για ελεύθερη χρήση των χώρων από τους γυμναστές. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι τα προγράμματα σχολικού αθλητισμού του ΥΠΑΙΘ πραγματοποιούνται για 2ο σχολικό έτος και λόγω πανδημίας είναι δύσκολο  να γίνουν το επόμενο διάστημα, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τί άλλαξε. Ακόμα πιο λυπηρή είναι η απόπειρα του Δημάρχου να “κρύψει” το ζήτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το επιχείρημά του ότι ο Σύλλογος δεν έχει καμία σχέση με τους σκοπούς του κληροδοτήματος! (κι ας είναι οι Μικρασιάτες ο λόγος ύπαρξής του), η προτροπή του να βρούμε λεφτά από τα μέλη μας για να νοικιάσουμε ένα χώρο των … 100ευρώ! και η πρόθεσή του να μας βάλει σε αντιπαράθεση με άλλους συλλόγους που αναζητούν χώρο για να στεγαστούν. εξάλλου, όπως ο ίδιος ανέφερε θα … αγοραστεί χώρος κάποια στιγμή για να στεγάσει τις ανάγκες των φορέων της πόλης που ασχολούνται με την μικρασιατική παράδοση, οπότε προς τί η τελεσίγραφη έξωση;

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο όχι μόνο συζήτησε το θέμα μετά από παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου, αλλά πήρε και ξεκάθαρη θέση ενάντια στην απόφαση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Νήαρ Ηστ.

Όλες οι παρατάξεις πλην της Δημοτικής Αρχής στήριξαν το δίκαιο αίτημα του συλλόγου μας.

Δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο  Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής δικαιωματικά βρίσκεται στο χώρο και θα συνεχίσει το έργο του,  παρά τις απόπειρες παρεμπόδισής του».

Σχετικά θέματα

Απόψεις