Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Μια πολιτική ιστορία του πολέμου», του Γιώργου Μαργαρίτη

Οι εκδόσεις Βιβλιόραμα παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Μία πολιτική ιστορία του πολέμου», την Δευτέρα, 26 Μαΐου και ώρα 19:00 στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει», Ακαδημίας, 32 στην Αθήνα

Οι εκδόσεις Βιβλιόραμα παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Μία πολιτική ιστορία του πολέμου», την Δευτέρα, 26 Μαΐου και ώρα 19:00 στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει», Ακαδημίας 32, στην Αθήνα.

Συντονίζει ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ομιλητές:
Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, διευθυντής του ιστότοπου SLpress.gr
Πάρις Καρβουνόπουλος, δημοσιογράφος, διευθυντής του ιστότοπου Militaire.gr
Διονύσης Δρόσος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

και ο συγγραφέας Γιώργος Μαργαρίτης

Ο πόλεμος, όπως και η ιστορία, δεν «τελείωσαν», όπως μερικές προφητείες στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου πρόβλεψαν. Ο πόλεμος είναι γύρω μας, είναι δίπλα μας, με το θανατικό και την απελπισία που τον συνοδεύει, με την καταστροφή και την αγριότητα που σπέρνει.

Ο πόλεμος εκπορεύεται από την πολιτική και η πολιτική εκπορεύεται από τη σύγκρουση. Την σχέση αυτή παρακολουθεί το βιβλίο, μέσα από τις ιστορικές περιόδους, όπως διαδέχονται η μία την άλλη. Το κράτος και οι μηχανισμοί του προκύπτουν σε κάθε εποχή ως εργαλεία της πολιτικής και, ως εκ τούτου, και του πολέμου.

Από τα βασίλεια του Χαλκού έως τους πολέμους του σήμερα, αυτές οι θεμελιώδεις στην ιστορία της ανθρωπότητας σχέσεις, διαμορφώνουν τον κόσμο μέσα στον οποίο έζησαν οι άνθρωποι του χθες, όπως και οι σημερινές κοινωνίες, μάλλον δε και όσες θα ακολουθήσουν.

Το βιβλίο δεν φιλοδοξεί να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις, στα πολλά και σπουδαία ζητήματα που προκύπτουν από την εξέταση ζητημάτων σημαντικών για την ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και για τη γνώση του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε. Επιχειρεί όμως να δώσει στον αναγνώστη στοιχεία, σε τρόπο ώστε να γίνει δυνατή μια συγκριτική και αναλυτική επίσκεψη του θέματος. Εξετάζει πώς αρθρώθηκε η σχέση πολέμου και πολιτικής, σε διαδοχικές ιστορικές περιόδους, δηλαδή σε διαφορετικές παραγωγικές σχέσεις, τρόπους παραγωγής, τεχνικές δυνατότητες, ιδεολογικές προσλήψεις, διαφορετική κοινωνική διάρθρωση και, τελικά, πολιτικά συστήματα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις