Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μια ώρα με τον …Τσε Γκεβάρα!

Υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλατε να έχετε γνωρίσει, αλλά η χωροχρονική συγκυρία δεν το επέτρεψε; Σαφώς και υπάρχουν. Χιλιάδες ανά..

Υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλατε να έχετε γνωρίσει, αλλά η χωροχρονική συγκυρία δεν το επέτρεψε; Σαφώς και υπάρχουν. Χιλιάδες ανά τον κόσμο λαμπρές προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στα δερματόδετα κιτάπια της ιστορίας. Ποιος δε θα ήθελε να βρεθεί έστω και για ένα λεπτό με τους ανθρώπους που θαυμάζει, που ακούει γι’ αυτούς, διαβάζει γι’ αυτούς, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να τους συναντήσει από κοντά. Άλλοι ίσως βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά και άλλοι έχουν αφήσει τη θύμησή τους να πλανάται σε τούτο τον κόσμο και ταξιδεύουν τώρα άυλοι και ελεύθεροι στην άγνωστη για μας ασυνέχεια.

Πολλοί επιστήμονες, από την αρχαιότητα ακόμη, προσπαθούν αδιάκοπα και μάταια να δημιουργήσουν μια χρονομηχανή, μια συσκευή που σκοπό της έχει να ξεγελάσει τη φορσέ ροή του χρόνου και να ταξιδέψει ανάστροφα σε μια στιγμή που πέρασε και χάθηκε στο παρελθόν. Η τραγική ειρωνεία είναι πως η μηχανή αυτή υπάρχει και μάλιστα δημιουργήθηκε πριν καν τεθεί το ίδιο το ζήτημα της κατασκευής της. Δεν κρύβεται στο σκοτάδι, πίσω από πολύπλοκους μαθηματικούς τύπους, ούτε χρήζει προχωρημένων γνώσεων κβαντοφυσικής. Είναι λουσμένη στο φως και βρίσκεται στο αντικριστό λιμάνι της επιστήμης, την τέχνη. Είναι το θέατρο, αυτή η ιερή τέχνη που ταξιδεύει ηθοποιούς και θεατές στο χώρο και το χρόνο. Το θέατρο είναι εκείνη η περίφημη σκουλυκότρυπα που σε περνάει μέσα από τις διαστάσεις και σε οδηγεί σε γεγονότα που συνέβησαν άλλοτε κι αλλού.

Έτσι λοιπόν αν κάποιος από εσάς έχει ανεκπλήρωτο καημό και όνειρο το να μπορούσε να γνωρίσει από κοντά τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τον άνθρωπο που τ’ όνομά του έγινε συνώνυμο της επανάστασης και του αγώνα, τότε ήρθε η ώρα να καθίσει και να πάρει μιαν ανάσα βαθιά. Κι αυτό διότι μπορεί το όνειρό του να λάβει σάρκα και οστά και να γνωρίσει από κοντά τον Τσε. Να τον δει ολοζώντανο εμπρός του, να του μιλάει και να του περιγράφει τις σκέψεις, την ιστορία του, να του αφηγείται τα γεγονότα της σύντομης και συνάμα πολυτάραχης ζωής του. Μπορεί να βρεθεί για μια ώρα και κάτι δίπλα στον Τσε και να τον ακούσει να οργανώνει τις επαναστάσεις που κλυδώνισαν τη Λατινική Αμερική, να νιώσει αυτή τη φωτιά που κατέκαιγε την ψυχή του και καθρεφτιζόταν στο καθαρό του βλέμμα.

Το θέατρο είναι ένα μυστήριο, του οποίου μύστες είναι οι θεατές και οι ηθοποιοί είναι οι ενδιάμεσοι που δανείζουν τα σώματά τους σα δοχεία, για να φιλοξενήσουν μέσα τις ψυχές άλλων ανθρώπων. Η φλογερή ψυχή του Γκεβάρα δε δολοφονήθηκε ποτέ από καμία CIA. Δε σκότωσε κανείς αυτό το πνεύμα που σαν ευχή και κατάρα καλπάζει ακόμη στα στενά της Σάντα Κλάρα. Είναι ατίθαση, δεν αντέχει τη σκλαβιά και δύσκολα ενσαρκώνεται έστω και για μια ώρα. Το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει ο Βασίλης Κυριακού και για δεύτερη χρονιά μας προσκαλεί σε μια μεταφυσική θεατρική εμπειρία που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σταματίου, για να γνωρίσουμε από κοντά και να συμπορευτούμε με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα σε ένα ταξίδι στην Αργεντινή, στην Κούβα, στο Κονγκό, στο Μεξικό, στη Γουατεμάλα, στη Βολιβία, στην Επανάσταση, στο Όνειρο, εκείνο για το οποίο αξίζει να υπάρχεις και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει. Και αν πιστεύετε πως το ταξίδι στο χρόνο είναι αδύνατο, θυμηθείτε την προτροπή του Τσε ‘να είμαστε ρεαλιστές, να επιζητούμε το αδύνατο!’.

Ο Τσε Γκεβάρα σας περιμένει τις Κυριακές 19 και 26 Γενάρη 2020 στις 9.00 το βράδυ στο ‘Cabaret Voltaire’ που βρίσκεται στο Μεταξουργείο στην οδό Μαραθώνος 30. (Κόστος: 10€ με μπύρα / κρασί / ρακί). Τηλ. κρατήσεων: 2105227046 – 6986074477

Hasta la Victoria siempre!

Απόψεις