Κοινωνία

Μια κραυγή: «Να μην καταργηθεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ»

Μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων, συγγενείς, φίλοι και εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σήμερα το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας ζητώντας να μην προχωρήσει η προτεινόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

Μέλη, γονείς, εργαζόμενοι, εθελοντές, φίλοι, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, όλοι μαζί ενάντια στην αυταρχική κυβερνητική πολιτική για τις εξαρτήσεις. 

Όλοι μαζί  στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητάνε:

  • την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ
  • τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες
  • την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
  • την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Απαίτηση των συγκεντρωμένων, η διατήρηση του ΚΕΘΕΑ και το δικαίωμα στη δωρεάν, εθελοντική, στεγνή (χωρίς υποκατάστατα και φάρμακα) απεξάρτηση.

«Με το διορισμό έμμισθων επικεφαλής στο διοικητικό συμβούλιο, που προσδοκεί η κυβέρνηση, καταρρέει όλο το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Μυλωνάς, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις».

Εδώ και 37 χρόνια που λειτουργεί ο οργανισμός, το διοικητικό συμβούλιο εκλέγεται από όλα τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας, τα συμβούλια γονέων και τους εργαζομένους, κάθε δυο χρόνια, εξηγεί ο κ. Μυλωνάς. «Έτσι επιτυγχάνεται η αυτονομία, ο σχεδιασμός με βάση κάθε περιοχή εξάρτησης και η αυτοδιαχείριση των θεραπευτικών κοινοτήτων. Το επιτυχημένο αυτό μοντέλο έχει αναγνωριστεί διεθνώς, άλλωστε το ΚΕΘΕΑ αποτελεί σύμβουλο-οργανισμό του ΟΗΕ και συμμετέχει σε όλα τα διεθνή όργανα. Αν αλλάξει η δομή του, χάνει την υπόστασή του και θα σταματήσει πια να είναι ένας από του οχτώ επιλεγμένους συμβούλους του ΟΗΕ», προσθέτει ο κ. Μυλωνάς.

Ποτέ δεν έχει δώσει αφορμή το ΚΕΘΕΑ να αμφισβητήσει κανείς την ακεραιότητα, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την άρτια λειτουργία του, επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς. Άλλωστε οι προϋπολογισμοί κατατίθενται και εγκρίνονται κάθε χρόνο, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός ελέγχεται τόσο από ορκωτούς λογιστές, όσο και από το γενικό λογιστήριο του κράτους, τονίζει.

«Το ΚΕΘΕΑ μας προσέφερε ζωή, μάθαμε να ζούμε με αξίες και μαζί με τους ανθρώπους. Να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και να μην τα πνίγουμε στις ουσίες. Να βάζουμε όρια στους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους να σε στηρίζουν – έως τώρα ήμασταν μόνοι μας», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δυο μέλη θεραπευτικών κοινότητων ο Αλέξανδρος, 25 χρονών, και ο Γιώργος, 43, που αγωνιούν για τη συνέχιση των προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν.

Μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας, οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στα θεραπευτικά προγράμματα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παλέψουν για όσα έχουν με κόπο κερδίσει.

Δείτε το βίντεο από τον 902.gr:

Κινητοποιήσεις για το ΚΕΘΕΑ σε άλλες πόλεις της χώρας
(ρεπορτάζ από τον 902.gr)

Σε μία κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στην αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ΝΔ που αντικαθιστά το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με έμμισθους διορισμένους από την κυβέρνηση ένωσαν τις φωνές τους προσωπικό, μέλη, γονείς και φίλοι του ΚΕΘΕΑ σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

Σχηματίζοντας έναν κύκλο δεκάδων ατόμων στην πλατεία Αριστοτέλους, οι διαδηλωτές, αφού αφαίρεσαν τις ταινίες με τις οποίες είχαν κλείσει συμβολικά το στόμα τους, φώναξαν ο καθένας το όνομά του και το πλήθος απαντούσε πως «είναι εντάξει», θέλοντας έτσι να δείξουν την αναγνωρισμένη και διεθνώς καταξιωμένη,  αποτελεσματική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.

Ο Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων, δήλωσε πως η σημερινή «διαμαρτυρία ζωής» απέναντι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που «η κυβέρνηση πέρασε μέσα σε ένα βράδυ, που ουσιαστικά καταλύει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, παραιτώντας το αιρετό ΔΣ που λειτουργεί έτσι εδώ και 37 χρόνια και το αντικαθιστά με ένα μισθωτό, διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτό αλλάζει τελείως τη θεραπευτική άποψη του ΚΕΘΕΑ που είναι η αυτοδιαχείριση γιατί η πρότασή μας για τον εξαρτημένο είναι πάρει τη ζωή του στα χέρια του,  να μαγειρεύει, να καθαρίζει, να ψωνίζει, αλλά και να ψηφίζει το διοικητικό του συμβούλιο. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί και τον τρόπο. (…). Ελπίζουμε να μην φτάσει στη Βουλή, να πρυτανεύσει η λογική και να τελειώνει αυτή η ιστορία».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο webradio του 902.gr πως η κυβέρνηση με αυταρχικό τρόπο επιχειρεί να αλλάξει το ουσιαστικό περιεχόμενο ενός υποδειγματικού οργανισμού που αντιστέκεται στις συνέπειες των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η νεολαία και γενικώς τα λαϊκά στρώματα και εξασφαλίζει την πλήρη απεξάρτησή τους και βέβαια την κοινωνική τους επανένταξη με την πρόφαση της χρηστής διαχείρισης.

«Μάλλον η λειτουργία του Οργανισμού ενοχλεί και την κατεύθυνση της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που προωθούν τη λογική της υποκατάστασης στο πλαίσιο της προώθησης της ναρκωκουλτούρας», συμπλήρωσε.

Άμεση ανάκληση της ΠΝΠ, διατήρηση του αυτοδιοίκητου και ενίσχυση της δράσης του με επαρκές μόνιμο προσωπικό, νέες μονάδες και πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό απαιτεί σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αλεξανδρούπολης, καλώντας παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει με κάθε τρόπο το ΚΕΘΕΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (30/09/2019) παρεμβαίνει στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, αφού καθορίζει  ότι ο υπουργός  Υγείας θα διορίζει το ΔΣ του και θα καθορίζει τις λειτουργίες του. Με αυτή την προκλητική ενέργεια γίνεται προσπάθεια  να αλλάξει ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ που για 40 χρόνια με τα προγράμματά του αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι για χιλιάδες εξαρτημένους και τις οικογένειές τους ώστε με τον αγώνα τους να ενταχτούν στη ζωή και δράση και να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει μ’ αυτό τον τρόπο για να “καθαρίσει” μια παλιά επιδίωξη του συστήματος για τις εξαρτήσεις: Να εφαρμόσει  την πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά που υποβαθμίζει τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα στρώνοντας το δρόμο στον καθολικό συμβιβασμό με την εξάρτηση. Πολιτική που προωθεί τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας της κάνναβης.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι η δραστική συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων -και του ΣΥΡΙΖΑ- που διαρκώς υποβάθμιζαν τα στεγνά προγράμματα με μειωμένα κονδύλια, τραγικές ελλείψεις προσωπικού και μέσων.

Ήδη αυτές οι πολιτικές άνοιξαν το δρόμο της απεξάρτησης στους ιδιώτες και τις ΜΚΟ, δρομολόγησαν τη μετατροπή του ΚΕΘΕΑ σε δομή συμπληρωματική των προγραμμάτων υποκατάστασης. Είναι πολιτικές που απενοχοποίησαν τα ναρκωτικά,  προπαγάνδιζαν τη ναρκωκουλτούρα με το διαχωρισμό “μαλακών” – “σκληρών” και τη νομιμοποίηση της “ιατρικής” κάνναβης  και παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας “χώρων ελεγχόμενης χρήσης”. Όλα αυτά είναι κοινή  θέση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνουμε ολόπλευρα τη συμπαράστασή μας σε όλη την κοινότητα του ΚΕΘΕΑ.

Ο συμβουλευτικός σταθμός ΚΕΘΕΑ “ΚΙΒΩΤΟΣ” της Αλεξανδρούπολης 17 χρόνια τώρα στήριξε εξαρτημένους, οικογένειες, έκανε πλήθος παρεμβάσεων και δράσεων με κοινωνικούς φορείς σε όλο το Νομό Έβρου ανταποκρινόμενος σε διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα. Είναι πολύτιμη η ύπαρξή του σε ένα νομό με χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες». 

Στην Πάτρα συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο πραγματοποίησαν σήμερα το ΚΕΘΕΑ και ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων του ΚΕΘΕΑ «ΟΞΥΓΟΝΟ».

Παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης ο οποίος στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Αρχικά πρέπει να πούμε ότι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη διότι εμείς όλη αυτή την περίοδο οργανώναμε και είμαστε σε φάση να προχωρήσουμε με το ΚΕΘΕΑ για να δημιουργηθεί στην πόλη μας ένα Κέντρο Απεξάρτησης και δύο Συμβουλευτικοί Σταθμοί. Κάναμε επαφές με την προηγούμενη κυβέρνηση και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα σχεδιασμό για να ενισχυθούν οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ μαζί με τον δήμο προς όφελος του πατραϊκού λαού. Εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να πάνε τα πράγματα έτσι. Γι΄ αυτόν το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα θα φέρουμε για συζήτηση το θέμα του ΚΕΘΕΑ και καλό θα είναι να είσαστε και σεις εκεί για να φωτίσετε από τη δική σας οπτική γωνία το ζήτημα και για να παρθεί απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο συμπαράστασης στον αγώνα, με τη διεκδίκηση να μη διαταραχτεί αυτή η λειτουργία που έχουμε μέχρι σήμερα και να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Νομίζω ότι ενωμένοι έχουμε δρόμο μπροστά μας για να κάνουμε όλα αυτά που ονειρευόμαστε να έχει η πόλη μας στον τομέα της απεξάρτησης. Να παραμείνει το ΚΕΘΕΑ με χρηματοδότηση, με προσωπικό, με τις δομές που απαιτούνται και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν η αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών), Χρήστος Γκρεκιώτης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», Χρήστος Πατούχας και οι εκπρόσωποι των άλλων φορέων. Παρόντες στην συγκέντρωση ήταν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, η αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνέικων, Αναστασία Τογιοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των φορέων: ΕΣΥΝ Παράρτημα Πάτρας, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Αχαΐας, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων, Σύλλογος Ειδικού Επιστημονικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, Ένωση Νεφροπαθών Ν. Αχαΐας, Κλαμπ Οικογενειών ΚΟΠΑ Πάτρας, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων, Εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ν. Αχαΐας.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Λάρισα, μπροστά στην κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι, φορείς και σύλλογοι. Κατά τη διάρκεια πραγματοποιήθηκε δρώμενο από παιδιά του προγράμματος και στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι σχημάτισαν έναν τεράστιο κύκλο που έπιανε σχεδόν όλη την πλατεία.

Κινητοποίηση του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» έγινε σήμερα και στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Ανδρέα Κοκοσάλη, γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε την στήριξη του στον αγώνα του ΚΕΘΕΑ σημειώνοντας πως η κυβέρνηση με αυταρχικό τρόπο επιχειρεί να αλλάξει το ουσιαστικό περιεχόμενο ενός υποδειγματικού οργανισμού που παλεύει ενάντια στο κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξαρτησης. Με αυτή την προκλητική ενέργεια, γίνεται προσπάθεια  να αλλάξει ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ που για 40 χρόνια με τα “στεγνά” προγράμματά του αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι για χιλιάδες εξαρτημένους και τις οικογένειές τους ώστε με τον αγώνα τους να ενταχτούν στη ζωή και δράση και να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών.

Σημείωσαν πως η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την πολιτική καλλιέργειας της ναρκοκουλτούρας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τώρα όψιμα ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του ΚΕΘΕΑ, συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης κι επανένταξης με σκοπό τη γενίκευση μιας πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος και υπονόμευσης της πρόληψης. Άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, τους χώρους εποπτευόμενου θανάτου κα.

Τέλος, υπογράμμισαν ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν όχι μόνο να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

(Επισκέψεις: 318 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend