Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης: Ψηφίστε με για να σας …(ξανα)σώσω!

Σε ένα φιάσκο επαναλαμβανόμενου αυτοθαυμασμού και αόριστης παροχολογίας, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού. Κατά τα άλλα η ακρίβεια... αντιμετωπίζεται και όλα θα τα ρυθμίσει η... «αγορά».

H σημερινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού υποτίθεται πως είχε θέμα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας». Αυτό που έγινε τελικά – πέρα από την προσπάθεια να… πεισθούμε πως έχουμε έναν πρωθυπουργό που απαντά σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις – ήταν ένα φιάσκο επαναλαμβανόμενου αυτοθαυμασμού και μιας αόριστης παροχολογίας, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. 

Ο πρωθυπουργός, με ατακούλες αμετροέπειας, επεδίωξε – για μια ακόμα φορά – να παρουσιάσει τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης, λες και δεν ζούμε όλοι στην ίδια χώρα.  

«Δεν είμαι αφελής» υποστήριξε, απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια και τα κόλπα με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Γνωρίζει, είπε, ότι αυτά γίνονται από ορισμένες επιχειρήσεις. Δεν δίστασε, βέβαια, να αποθεώσει την πολιτική των «καλαθιών» και των κουπονιών. Το μόνο που δεν ζήτησε είναι να του πούμε κι “ευχαριστώ” για τη κυβερνητική… βοήθεια αντιμετώπισης της ασφυκτικής ακρίβειας. 

Για τους μισθούς που δίνουν οι επιχειρήσεις είχε να πει το εξής καταπληκτικό: «Μπορούν καλύτερα»! 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εξαρχής στημένη για να βγει το παρακάτω μήνυμα: Ψηφίστε για να …ξανασώσω τη χώρα!

Εάν ψάχνει κανείς συγκεκριμένα μέτρα, από τη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού δεν θα βρει. Όλα θα γίνουν μετά τις εκλογές κι εφόσον επανεκλεγεί:  Μείωση έμμεσων φόρων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αυξήσεις μισθών (γενικά και αόριστα) κ.α. 

Σε ερώτηση για τη μείωση των έμμεσων φόρων υποστήριξε το εξής: «Η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία». Με λίγα λόγια: Εάν ξαναψηφιστεί η κυβέρνηση, τότε… θα το κοιτάξει «στο πλαίσιο των «δημοσιονομικών περιορισμών». 

Για τους μισθούς δήλωσε ότι η αύξηση τους «έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων». Το γνωστό νεοφιλελεύθερο παραμύθι που δεν συμβαίνει ποτέ: Θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και μπορεί να πάρουμε και λίγα ευρώ παραπάνω. Κατά τα άλλα «μπούκωμα» των επιχειρήσεων με «ζεστό» χρήμα και προνόμια, την ώρα που, για την πλειοψηφία, οι  μισθοί είναι στα όρια της επιβείωσης. 

Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο πρωθυπουργός είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο…

Τέλος, αν ελπίζετε τίποτα παραπάνω από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε θα… πρέπει να κερδίσει τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων περιμένουν οι «αγορές», όπως είπε. 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις