Με βαρύγδουπες αναφορές περί «ιστορικής μέρας» επιχείρησε να «ντύσει» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μήνυμά του, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας.
Ο πρωθυπουργός πίσω από τα «ιστορικότητας» επιδίωξε να κρύψει ότι παραμένει το ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης μέσω των ελέγχων των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, του Δημοσιονομικού Συμφώνου, του Συμφώνου για το Ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Κλείνει, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, την ώρα όμως που:
— Οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι στα προ 12ετίας επίπεδα.
— Ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από τα 751 ευρώ (μεικτά) που ήταν το 2010 πριν τις σαρωτικές περικοπές των μνημονιών.
— 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα προσπαθεί να επιβιώσει με μισθό 330 ευρώ!
— Το βιοτικό επίπεδο του λαού βυθίζεται υπό το βάρος του αχαλίνωτου πληθωρισμού και του ραγδαίου κύματος της ακρίβειας.
— Τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί κάνοντας ορατό τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας ενόψει του Χειμώνα.
— Μέσα στο 2022 προβλέπεται να γίνουν πάνω από 40 χιλιάδες πλειστηριασμοί σπιτιών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Μπροστά σε αυτή πραγματικότητας ο Κ. Μητσοτάκης αφού έκανε προκλητικά λόγο για «τέλος των μνημονίων» εμφάνισε σαν παροχές τα «ψίχουλα» που έχει δώσει η κυβέρνηση του και ισχυρίστηκε: «Οι πολίτες της έχουν, πλέον, απαλλαγεί ή ελαφρυνθεί από πολλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα πέτρινα χρόνια. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυξήθηκε κατά 63 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Και στηρίζονται στοχευμένα οι πιο αδύναμοι».
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών που είχε ο λαός από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των μέχρι τώρα μνημονιακών κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. Από τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που οδήγησαν στα μνημόνια με σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας. Από τις πολιτικές που επιδείνωσαν τις συνέπειές τους. Αλλά και από τους χειρισμούς που απέτρεψαν την πιο γρήγορη έξοδο από την εποπτεία των διεθνών εταίρων μας». Ρίχνοντας ουσιαστικά τις ευθύνες για την καπιταλιστική κρίση και την χρεοκοπία στον εργαζόμενο λαό ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας και του τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να διαφημίσει και τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του – τα οποία υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου – σημειώνοντας: «Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής. Με πρώτο σταθμό την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και σταθερή πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα οικοδομήσει την ισχυρή, σύγχρονη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια».
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε δηλαδή όλα τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους. Η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει να θωρακίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το Ταμείο, που για τη χώρα μας προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 32 δισ. ευρώ για το κεφάλαιο, συνοδεύεται με εντολές για την προώθηση νέων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων.