Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης από το Λονδίνο: Επώδυνες «μεταρρυθμίσεις», κάλεσμα για κερδοφόρες «επενδύσεις» και… ξερό ψωμί (για τον λαό)

Για προώθηση επώδυνων μέτρων με προσωπική μάλιστα δέσμευση μίλησε ευθέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η φοροεπιδρομή στους..

Για προώθηση επώδυνων μέτρων με προσωπική μάλιστα δέσμευση μίλησε ευθέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η φοροεπιδρομή στους επαγγελματίες είναι ένα από τα κομμάτια του αντιλαϊκού παζλ που στήνει η κυβέρνηση με στόχο να σταθεροποιήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που ωφελούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και την επίτευξη «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ηταν αποκαλυπτικός ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Για εμένα, το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι η δέσμευσή μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες».

Εχει επίσης σημασία πως ανέλαβε αυτή τη δέσμευση ενώπιον εκπροσώπων ομίλων που μετείχαν στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο Λονδίνο.

«Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε πως «πρώτη πρόκληση είναι πώς θα διατηρηθεί η ανάπτυξη «που είναι σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη ευρωζώνη» και ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε ιστορικό υπέρβασης των στόχων μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον» και πρόσθεσε πως «φυσικά, υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, οι οποίες θα εφαρμοστούν από αυτή την κυβέρνηση, επειδή έχουμε ισχυρή εντολή να το κάνουμε».

Για να καταδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην προώθηση αντιλαϊκών μέτρων επικαλέστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει τους επαγγελματίες. Ανέφερε ότι «παρά την αντίσταση που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε και θα εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση με σημειακές μόνο αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα αποφέρει στο ελληνικό κράτος μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον έσοδα» επιβεβαιώνοντας ότι οι δήθεν “βελτιώσεις” δεν αλλάζουν την στόχευση που είναι η φοροεπιδρομή ύψους 500 εκατ. ευρώ στους επαγγελματίες αφήνοντας στο απυρόβλητο τράπεζες και εφοπλιστές!

Αφού παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του έδωσε και θα δώσει τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους παρότρυνε να δώσουν κάτι και στους εργαζόμενους σε βάθος χρόνου… 

Ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Απευθύνομαι στην επιχειρηματική κοινότητα: έχουμε κάνει πολλά για σας όσον αφορά στη μείωση των φόρων, την εισροή ξένων κεφαλαίων, την αύξηση της αξίας των εταιρειών -διευκολύνοντάς σας, παρά το δύσκολο επιτοκιακό περιβάλλον, να αντλήσετε κεφάλαια- την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τον εξορθολογισμό των ρυθμιστικών κανόνων. Θέλουμε να φροντίζετε τους εργαζομένους σας, να διασφαλίζετε ότι έχουμε καλούς μισθούς και ότι υπάρχει μισθολογική σύγκλιση που να ευθυγραμμίζεται με τη βελτίωση της παραγωγικότητας που επιτυγχάνουμε».

Και μετά την ευγενή παρότρυνση ήρθε και η ευχή για κάποια άυξηση μισθών στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας! «Η αύξηση των πραγματικών μισθών είναι ένας βασικός δείκτης βάσει του οποίου θα κρίνω τον βαθμό επιτυχίας μου στο τέλος της θητείας μας» είπε… Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις