Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΜΕΘ: Ένα γνωστό πρόβλημα (και) τα 10 τελευταία μνημονιακά χρόνια

Οι αντιπαραθέσεις στην Βουλή μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έδιναν κι έπαιρναν από τις απαρχές του μνημονίου έως και σήμερα. Όμως τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας …παρέμεναν πάνω – κάτω τα ίδια

Σήμερα το ξέρουμε καλά και το έχουμε εμπεδώσει, ακόμη και όσοι ουδέποτε είχαν ασχοληθεί με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας:..

Σήμερα το ξέρουμε καλά και το έχουμε εμπεδώσει, ακόμη και όσοι ουδέποτε είχαν ασχοληθεί με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας: Ο καθοριστικός παράγοντας για την θνησιμότητα που θα επιφέρει ο Covid 19 είναι η διαθεσιμότητα κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όμως μία ματιά στις πολιτικές αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών, ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία «μνημονιακά», δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτό δεν ήταν ένα πρόβλημα άγνωστο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια επιδημία ιού στην Ελλάδα καταδεικνύει το πρόβλημα αν και ουδέποτε έφθασε στα σημερινά επίπεδα. Μια σύντομη ανασκόπηση της πολιτικής αντιπαράθεσης που καταγράφηκε στο κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:

  • Ότι οι αρμόδιοι για τα ζητήματα της υγείας είχαν σαφή γνώση για τον καθοριστικό ρόλο των ΜΕΘ σε περιόδους διασποράς ιών, όπως επίσης ότι καμία πολιτική ηγεσία τα τελευταία 10 μνημονιακά χρόνια δεν θεώρησε αυτό το στοιχείο ως απαραίτητο για να «σπάσει» την πολιτική των προγραμμάτων σταθερότητας που ασκούνταν στην Ελλάδα, έστω απλά και μόνο για το ζήτημα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Τον Δεκέμβριο του 2018 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός διαπληκτίζεται με τον αρμόδιο για ζητήματα υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονα Φωτήλα με αντικείμενο την λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνει πως «όσον αφορά στο θέμα των ΜΕΘ  επιτρέψτε μου να πω ότι το γεγονός πως στις ΜΕΘ έχουμε κλίνες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί αλλά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού ήταν ένα διαχρονικό πρόβλημα του συστήματος υγείας τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια. Υπήρξε πολύ μεγάλη επιδείνωση την περίοδο της κρίσης, αλλά αυτή την περίοδο, αγαπητέ συνάδελφε -και υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία του ΕΚΕΠΥ- έχουμε τον μικρότερο αριθμό κλειστών κλινών εντατικής της τελευταίας δεκαπενταετίας. Έχουμε, δηλαδή, σε σύνολο εξακοσίων δεκαπέντε αναπτυγμένων κλινών λειτουργούσες πεντακόσιες πενήντα δύο. Έχουμε μόνο εξήντα τρεις κλειστές κλίνες, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και καταβάλλουμε μια προσπάθεια αυτή την περίοδο».

Παραθέτοντας τα στοιχεία του υπουργείου ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρει πως «σήμερα, έχουμε εξήντα τρεις που δεν λειτουργούν λόγω προβλημάτων στελέχωσης. Το 2011 είχαμε εκατόν πενήντα τέσσερις και το 2014 είχαμε εκατόν τρεις. Το αφήγημα, λοιπόν, ότι τα πράγματα και στον τομέα της υγείας και στον ευαίσθητο χώρο των υπηρεσιών δημόσιας υγείας πάνε από το κακό στο χειρότερο, ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι απέναντι στους ιούς και τα μικρόβια, ότι υπάρχουν υγειονομικές βόμβες ενεργοποιημένες και μικρόβια τα οποία θα θερίσουν τον πληθυσμό δεν ισχύει».

Νωρίτερα, ο αρμόδιος για θέματα υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας υποστηρίζει πως «στην τραγική αδράνεια που επιδείξατε συνέβαλε συνδυαστικά και το πρόβλημα με τις ΜΕΘ, γιατί αφ’ ενός υπάρχει ανεπαρκής αριθμό σε διαθεσιμότητα κλινών σε ΜΕΘ, αλλά αφ’ ετέρου όταν οι κλίνες εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από τα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου προκαλείται αδυναμία αντιμετώπισης των άλλων περιστατικών. Υπήρξε,λοιπόν, σαφές έλλειμμα και παράλειψη ενεργειών του κράτους και έκθεση του πληθυσμού σε κίνδυνο και απειλή της υγείας, αφού οι αρμόδιες αρχές άφησαν αθωράκιστους τους πολίτες. Προβήκατε σε κάποια πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα για να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες, όπως για παράδειγμα το ότι συγκαλέσατε στα τέλη Αυγούστου όλως επικοινωνιακά -θα έλεγα-ευρείες συσκέψεις για τη λήψη μέτρων. Αυτό, όμως, δεν σώζει την κατάσταση».

Δυο χρόνια νωρίτερα το 2016, το πρόβλημα των ΜΕΘ ήταν εκεί. Στις 7 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υφυπουργός Υγείας Παυλος Πολάκης και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λεωνίδας Γρηγοράκος, εντατικολόγοι αμφότεροι κοντράρονται για το θέμα των ΜΕΘ.

Ο Παύλος Πολάκης δίνει συγκεκριμένα στοιχεία: «Πέρυσι τέτοιες μέρες τα λειτουργούντα κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ήταν τετρακόσια τριάντα οχτώ. Σήμερα που μιλάμε, ένα χρόνο και δύο μήνες μετά -τα στοιχεία από Σεπτέμβρη πέρυσι- είναι πεντακόσια πενήντα τέσσερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά τα κρεβάτια λειτουργούν». Παρόλα αυτά εμμέσως πλήν σαφώς παραδέχεται ότι τα ζητήματα των ΜΕΘ δεν αντιμετωπίστηκαν κυρίως με αύξηση δαπανών για την υγεία λόγω μνημονίου αλλά με τρόπους διαχείρισης της υποστελέχωσης, η οποία θεωρείται ως κάτι δεδομένο. Έτσι χαρακτηριστικά ανέφερε πως «στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» δεκατρία κρεβάτια ήταν κλειστά επί δώδεκα χρόνια, εννιά ΜΕΘ και τέσσερα ΜΑΘ. Το ξέρετε υποθέτω. Άνοιξαν αυτά τα κρεβάτια, λειτουργούν, έχουν ασθενείς μέσα.Πώς, κύριε Γρηγοράκο; Μετακινώντας νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο ήταν σε αλλότρια καθήκοντα ή σε υπηρεσίες που δεν είχαν μεγάλη ανάγκη και άνοιξαν τα δεκατρία αυτά κρεβάτια. Με τον ίδιον τρόπο συν τρεις προσλήψεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ άνοιξαν τα έτοιμα εδώ και χρόνια κρεβάτια της νευροχειρουργικής ΜΑΘ του «Γεννηματάς» -την ξέρετε κι αυτή υποθέτω- που ήδη λειτουργούν τώρα κι έχει ασθενείς μέσα με τρία κρεβάτια».

Την ουσία των λεγομένων αμφισβήτησε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σημειώνοντας ότι δεν ανοίγουν ΜΕΘ με 3 άτομα. Μάλιστα υποστήριξε συνολικά πως «ξέρουμε ότι έχουμε ανάγκες για επιδημίες γρίπης στα κρεβάτια των ΜΕΘ. Το ξέραμε πέρυσι. Είχαμε εκατόν ενενήντα επτά νεκρούς, πέρυσι. Δώστε χρήματα στην υγεία. Δεν πρέπει φέτος να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα με πέρυσι. Διακόσιοι νεκροί στους τετρακόσιους;» Συμπλήρωσε μάλιστα ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ: «Δεν καταφέρατε, δεν καταφέραμε να δώσουμε ούτε 1 ευρώ παραπάνω από τα προηγούμενα δύο χρόνια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την υγεία στην Ελλάδα». Βέβαια ο Λ.Γρηγοράκος εξέφρασε τις δικές του αντιλήψεις υποστηρίζοντας ότι οι ΜΕΘ πρέπει να προκύψουν από τον ιδιωτικό τομεά. Όπως σημείωσε «μειώσαμε κατά 200 εκατομμύρια τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ. Ξέρετε, όμως, ότι το 28% των κλινών στην Ελλάδα είναι κλίνες του ιδιωτικού τομέα; Το 1/3, δηλαδή, των κρεβατιών στην Ελλάδα είναι του ιδιωτικού τομέα και ο ιδιωτικός τομέας, κύριε Υπουργέ, προσφέρει στην υγεία του λαού. Είναι 30%. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο είναι ακριβό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας τα κρεβάτια έχουν κι άλλο ρόλο. Στο δημόσιο τομέα κάνουν περίπου 2.500 ευρώ την ημέρα. Η σύμβαση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια επί Γιαννόπουλου, που ήταν μια μεταρρυθμιστική κίνηση, νοίκιασε κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα, τα οποία πληρώνει 850 ευρώ την ημέρα».

Υπαρκτό το πρόβλημα το 2014 και επί κυβέρνηση Σαμαρά. Μάλιστα καταδεικνύεται περισσότερο από το επιδημικό κύμα γρίπης που πλήττει την χώρα.

Η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στην Βουλή, αποτιμά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την εποχική γρίπη. Σημειώνει πως  «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και των προηγουμένων περιόδων γρίπης  επιδημικό κύμα γρίπης κατά την περίοδο 2013-2014 ξεκίνησε, πρώτον, νωρίτερα και, δεύτερον, είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων από γρίπη, ήταν αυξημένα συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες περιόδους γρίπης. Όμως, παρ’ ότι ήταν αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων, ήταν παρόμοιος με αυτούς της πρώτης μεταπανδημικής περιόδου γρίπης, δηλαδή, της μεταπανδημικής περιόδου 2010-2011». Υποστήριξε τότε πως «η αυξημένη θνητότητα που καταγράφηκε από σοβαρά περιστατικά γρίπης είναι ένα φαινόμενο με πολυπαραγοντική αιτιολογία, καθώς οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους είχαν ιστορικό σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων, καταστάσεων και λόγω της πολυήμερης νοσηλείας τους εμφάνιζαν επιπλοκές από νοσοκομειακές λοιμώξεις με πολυανθεκτικά μικρόβια με αποτέλεσμα να καταλήξουν».

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής τότε των ΑΝ.ΕΛ  την κατακεραυνώνει λέγοντας πως «αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας ο αριθμός των θανάτων, που προανέφερα, αποτελεί -θα έλεγα- ένα αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε καν σε τριτοκοσμικές χώρες. Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν είχαμε τέτοια εξέλιξη!  Θυμίζω ότι η εποχική γρίπη αποτελεί ένα κοινό, θα έλεγα επαναλαμβανόμενο, κυρία Υφυπουργέ, κάθε χρόνο και άρα απολύτως προβλέψιμο φαινόμενο σε πλήθος κρατών ανά την υφήλιο». (Παρεπιπτόντως οι δύο βουλευτίνες βρέθηκαν αργότερα, το 2019 στην ίδια κυβέρνηση αφού η Κ.Παπακώστα έγινε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όπως ακριβώς και η Μ.Χρυσοβελώνη).

Το 2013 έναν χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου ο υπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος απαντά σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριά κι εκφράζει την πρόθεση του να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως παραδέχεται ότι υφίσταται πρόβλημα χρημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι θέμα προτεραιότητας για την Κυβέρνηση, για τον Πρωθυπουργό και για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ήδη εξασφαλίσαμε πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων, τις οποίες καλύπτουν ιατροί και νοσηλευτές, των οποίων λήγει η σύμβαση». Έτσι σημειώνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος «η απάντησή μου είναι συγκεκριμένη, λοιπόν. Υπάρχει πρωτοβουλία από το Υπουργείο και για να μη μείνουν κενές οι θέσεις των ήδη εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν και για την κάλυψη περισσότερων θέσεων, ούτως ώστε να ανοίξουμε κρεβάτια εντατικής. Η μάχη για την εξασφάλιση κλίνης σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι η πλέον σκληρή καθημερινά. Παράλληλα όμως παραδέχεται και το πρόβλημα λέγοντας πως «όταν μετράμε τις κλίνες της εντατικής θεραπείας σε σχέση με το σύνολο των κλινών που διαθέτουμε στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, υπάρχει και αντίλογος σ’ αυτό, για το αν έχουμε αναπτύξει ορθολογικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αν δηλαδή άλλες χώρες με ανάλογους πληθυσμούς έχουν περισσότερες ή λιγότερες δαπάνες για την υγεία». Ξεκαθαρίζει όμως πως «ο δανεισμός μάς έφερε στην σημερινή κατάσταση. Είτε θέλουμε να το αναγνωρίσουμε είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα! Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και με αυτές τις δυνατότητες πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Αυτή είναι η αλήθεια. Υπό το βάρος, λοιπόν, αυτής της πραγματικότητας και της αλήθειας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Ζητήσαμε κατ’ εξαίρεση την πρόσληψη ως μονίμων, των ιατρών που ήδη έχουν επιλεγεί μέσα από τις διαδικασίες, να τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στις μονάδες εντατικής».

Ο Κώστας Ζαχαριάς από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον τότε υπουργό Υγείας λέγοντα ότι «στη χώρα μας μόλις το 2,2% είναι κρεβάτια εντατικής θεραπείας, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι υπερδιπλάσιος. Και, ενώ έχουμε 5,5 κλίνες στους εκατό χιλιάδες κατοίκους, στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 12,2 κλίνες. Έτσι, λοιπόν, οδηγούμαστε σε απώλεια δύο χιλιάδων ανθρώπινων ζωών κάθε χρόνο. Είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζουν και να είναι σήμερα μεταξύ μας. Δεν βρήκαν κρεβάτι στη ΜΕΘ, δεν μπόρεσαν να νοσηλευθούν σε ιδιωτική ΜΕΘ διότι δεν είχαν τα χρήματα κι έτσι, οδηγήθηκαν στο θάνατο». Προσθέτει πως «οι γιατροί και οι νοσηλευτές στις ΜΕΘ πρέπει να είναι μόνιμοι και εξειδικευμένοι. Όχι νοσηλευτές με μπλοκάκι και συμβάσεις, γιατί χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ενταχθούν σε μία μονάδα εντατικής θε ραπείας, για να αποδώσουν, να εξειδικευθούν».

Το 2014 η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, αποτιμά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την εποχική γρίπη.

Σημειώνει πως  «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και των προηγουμένων περιόδων γρίπης  επιδημικό κύμα γρίπης κατά την περίοδο 2013-2014 ξεκίνησε, πρώτον, νωρίτερα και, δεύτερον, είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων από γρίπη, ήταν αυξημένα συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες περιόδους γρίπης. Όμως, παρ’ ότι ήταν αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων, ήταν παρόμοιος με αυτούς της πρώτης μεταπανδημικής περιόδου γρίπης, δηλαδή, της μεταπανδημικής περιόδου 2010-2011». Υποστήριξε τότε πως «η αυξημένη θνητότητα που καταγράφηκε από σοβαρά περιστατικά γρίπης είναι ένα φαινόμενο με πολυπαραγοντική αιτιολογία, καθώς οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους είχαν ιστορικό σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων, καταστάσεων και λόγω της πολυήμερης νοσηλείας τους εμφάνιζαν επιπλοκές από νοσοκομειακές λοιμώξεις με πολυανθεκτικά μικρόβια με αποτέλεσμα να καταλήξουν»

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής τότε των ΑΝ.ΕΛ  την κατακεραυνώνει λέγοντας πως «αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας ο αριθμός των θανάτων, που προανέφερα, αποτελεί -θα έλεγα- ένα αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε καν σε τριτοκοσμικές χώρες. Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν είχαμε τέτοια εξέλιξη!  Θυμίζω ότι η εποχική γρίπη αποτελεί ένα κοινό, θα έλεγα επαναλαμβανόμενο, κυρία Υφυπουργέ, κάθε χρόνο και άρα απολύτως προβλέψιμο φαινόμενο σε πλήθος κρατών ανά την υφήλιο». (Παρεπιπτόντως οι δύο βουλευτίνες βρέθηκαν αργότερα, το 2019 στην ίδια κυβέρνηση αφού η Κ.Παπακώστα έγινε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όπως ακριβώς και η Μ.Χρυσοβελώνη).

Το 2011 η χώρα αποτιμά τις συνέπειες της επιδημίας του ιού της γρίπης Η1Ν1 και στις 3 Μαρτίου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος απευθύνεται στον υπουργό Υγείας, Χρήστο Αϊδόνη υπουργό Υγείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, ξέρετε πόση είναι η θνησιμότητα σήμερα με βάση τα στατιστικά στοιχεία των μονάδων εντατικής θεραπείας; Αν δεν το ξέρετε –που θα έπρεπε να το ξέρετε- σας ενημερώνω ότι η θνησιμότητα των διασωληνωμένων ασθενών από Η1Ν1 είναι 42%. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ευρώπης είναι 24%! Αυτό σημαίνει ότι από τους εκατόν τριάντα δύο θανάτους, η ευθύνη την οποία έχει το Σύστημα Υγείας της χώρας είναι περίπου πενήντα θάνατοι. Αυτή η πραγματικότητα είναι τραγική». Επίσης αναφέρεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποστηρίζοντας πως «σήμερα το πρωί σαράντα ασθενείς διασωληνωμένοι ψάχνουν μέσω ΕΚΑΒ για μονάδα εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων οι είκοσι οκτώ είναι ασθενείς με Η1Ν1;  Γνωρίζετε ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς πριν μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας από Η1Ν1 βρίσκονται στους διαδρόμους και σε δωμάτια που δεν είναι μονάδες εντατικής θεραπείας, γεγονός για το οποίο ευθύνεται κυρίως η εξαιρετικά αυξημένη θνησιμότητα την οποία έχουμε;  Γνωρίζετε, επίσης, κύριε Υπουργέ, ότι στη χώρα λείπει το υπ’ αριθμόν 1 στοιχείο που μπορεί να σώσει ασθενείς από Η1Ν1, δηλαδή η εξωσωματική οξυγόνωση στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Αν δεν τα γνωρίζετε, σας ενημερώνω ότι η κατάσταση είναι τραγική και ότι πάμε να χάσουμε ένα χωριό». Πρόσθεσε μάλιστα πως «όταν αναλάβατε την Κυβέρνηση, βρήκατε πλήρη εξοπλισμό για εβδομήντα πέντε κρεβάτια ΜΕΘ, γεγονός που σημαίνει αύξηση των κρεβατιών κατά 28% στη χώρα. Αυτό που έλειπε ήταν το προσωπικό».

Επιστρέφουμε στο …2020.

 Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη Πέμπτη 2 Απριλίου οι υφιστάμενες ΜΕΘ του δημοσίου τομέα δεν αυξήθηκαν παραμένουν 565. Απλά υπάρχουν συμβάσεις με ορισμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια αποκλειστικά και μόνον για τις ανάγκες της πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ήδη αξιοποιήσαμε, όπως σας είπα, πολύ καλά αυτό τον χρόνο τον οποίο κερδίσαμε. Οι 565 ΜΕΘ που παραλάβαμε έγιναν 870. Έχουμε παραπάνω από 3.300 κενές κλίνες αυτή τη στιγμή αποκλειστικά για ασθενείς Covid. Δύο ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν ενταχθεί, στο σύνολό τους, στη δύναμη του ΕΣΥ. Και τα νομοθετικά εργαλεία τα οποία καλούμαστε να επικυρώσουμε σήμερα μας δίνουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο σύνολό τους τις δυνατότητες που έχει ο ιδιωτικός τομέας, μαζί με 237 κρεβάτια από άλλες κλινικές αποφορτίζουν την πίεση στα νοσοκομεία αναφοράς».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις