Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαύρη επέτειος: Πέντε χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι – Παραμένουν οι αιτίες που οδήγησαν στο έγκλημα

Από τον Ριζοσπάστη Η 23η Ιούλη 2018 ήταν μια μαύρη μέρα για τους κατοίκους και εργαζόμενους στο Μάτι της Νέας..

Από τον Ριζοσπάστη

Η 23η Ιούλη 2018 ήταν μια μαύρη μέρα για τους κατοίκους και εργαζόμενους στο Μάτι της Νέας Μάκρης, όταν η φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε ψηλά στο Πεντελικό Ορος κατέληξε μερικές ώρες μετά σε μια ανείπωτη τραγωδία με 104 νεκρούς και εκατοντάδες εγκαυματίες.

Ηταν μια ακόμα απόδειξη ότι ο λαός έχει απέναντί του ένα κράτος εχθρικό και καταστροφικό για την ίδια του τη ζωή, που με την πολιτική που ακολουθεί μετέτρεψε σε παγίδα θανάτου έναν οικισμό, τον οποίο για δεκαετίες άφησε χωρίς σχέδιο και εξόδους διαφυγής. Ο ανύπαρκτος σχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας οδήγησε στο γνωστό μπάχαλο, με ανθρώπους να καίγονται μέσα στα αυτοκίνητά τους, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν ακολουθώντας αντιφατικές οδηγίες.

Εν έτει 2018, μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, χάθηκαν δεκάδες άνθρωποι, με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τις μετέπειτα να χρεώνουν την τραγωδία είτε στην «ατομική ευθύνη» («ανθρώπων έργα», έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ) είτε σε μερικούς «λάθος χειρισμούς».

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, οι πληγές ακόμα δεν έχουν κλείσει. Οι πληγέντες ακόμα προσπαθούν μπας και δικαιωθούν, ενώ η περιβόητη ανάπλαση της περιοχής με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο είναι ένας ακόμα αδιάψευστος μάρτυρας ότι το αστικό κράτος δεν παύει να εγκληματεί ακόμα και πάνω στο …έγκλημά του.

Στο Μάτι όμως από την πρώτη στιγμή αναδείχτηκε και η αξία της λαϊκής αλληλεγγύης, με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής να παίρνει την πρωτοβουλία, οργανώνοντας τη βοήθεια στους πυρόπληκτους, στηρίζοντάς τους σταθερά στον δρόμο της διεκδίκησης, δείχνοντας την κατεύθυνση και για άλλες πυρόπληκτες περιοχές.

Το Μάτι και ο πόνος που προξένησε έγινε προσπάθεια από τις αστικές δυνάμεις, να αξιοποιηθούν για να εμπεδώνεται στον λαό το «έτσι κι αλλιώς θα έχουμε πυρκαγιές και πλημμύρες που είναι φυσικά φαινόμενα», ότι «τα μέσα δεν θα επαρκούν ποτέ, οπότε ας φροντίζουμε τουλάχιστον μην έχουμε νεκρούς». Από τότε, εκεί έπεσε ο πήχης αντιμετώπισης των καταστροφών, σε μια εποχή που υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες για να προστατεύεται και το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη ζωή.

Η ΝΔ, που διαδέχτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το 2019, προχώρησε σε αυτήν τη ρότα, με το περιβόητο ηλεκτρονικό μήνυμα 112, του «τρεχάτε να σωθείτε», με τις μαζικές εκκενώσεις περιοχών και από εκεί και πέρα «γαία πυρί μειχθήτω».

Επίσης, το Μάτι, όπου οι πληγέντες ακόμα ταλαιπωρούνται με την αποκατάσταση των σπιτιών τους, έγινε και ο «πιλότος» για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, με τον «φερετζέ» της ανασυγκρότησης της περιοχής, κάτι που επαναλαμβάνεται και στη βόρεια Εύβοια.

Στον πυρήνα του νέου σχεδιασμού με το ρυμοτομικό στο Μάτι που προωθεί η ΝΔ βρίσκεται η στήριξη σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων, με επίκεντρο τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Αττικής σε τουριστικό πόλο, με μπούσουλα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.

Οπως έχουν αποκαλύψει το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του σε δήμους και Περιφέρεια, η περιοχή της Ραφήνας χαρακτηρίζεται πόλος ενδοπεριφερειακής εμβέλειας με εξειδίκευση στις μεταφορές, στον τουρισμό και την αναψυχή και εντάσσεται στον αναπτυξιακό άξονα ενδοπεριφερειακής σημασίας Μεσογείων – Σταυρού – Ραφήνας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το λιμάνι της Ραφήνας αποκτά ειδικό ρόλο, αφού προορίζεται να υποδεχτεί μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του λιμανιού του Πειραιά, μετά την ολοκλήρωση των έργων κρουαζιέρας και τις αλλαγές που δρομολογούνται σύμφωνα με το master plan της κινεζικής COSCO.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό, που προωθούν κυβερνώντες και τοπικές αρχές, επιχειρείται να πεταχτούν έξω οι μικροί ιδιοκτήτες για να ευνοηθούν διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Βαθύτερος επιδιωκόμενος στόχος είναι η συγκέντρωση της γης και της ιδιοκτησίας σε λίγα χέρια, προς όφελος των τουριστικών κυρίως μονοπωλιακών ομίλων και γι’ αυτό ουσιαστικά δημιουργούνται αδιέξοδα και προβλήματα για τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, εμφανίζονται κωλύματα επί κωλυμάτων στην προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους οι πληγέντες.

Ο τρόπος που εξαγγέλθηκαν, ανατέθηκαν, υλοποιήθηκαν οι μελέτες για το ρυμοτομικό της περιοχής με fast track διαδικασίες, ερήμην των κατοίκων, την ώρα που η αποκατάσταση των σπιτιών των χαμηλότερων εισοδημάτων γίνεται μετ’ εμποδίων αποδεικνύει ότι εντάσσεται στους αστικούς σχεδιασμούς μετατροπής της ευρύτερης περιοχής του παράκτιου μετώπου της Ανατολικής Αττικής σε μια τουριστική Ριβιέρα προς όφελος των ομίλων και των λίγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι εμπαίζονται με τις συνεχείς παρατάσεις των ενστάσεων για το ρυμοτομικό (9 ως τώρα) κάτι που σχετίζεται και με σκοπιμότητες ενόψει των τοπικών εκλογών του Οκτώβρη. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα έχει επανειλημμένα απαιτήσει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει απόφαση για την απόσυρσή του. Το ίδιο απαιτούν και φορείς του λαϊκού κινήματος της περιοχής.

Οι εξελίξεις αυτές και τα λεγόμενα «εθνικά σχέδια» που λανσάρουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που επιφυλάσσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, το κυνήγι του κέρδους, στον λαό είναι το τσάκισμα των αναγκών του. Οτι σε ρήξη με αυτό το σάπιο σύστημα, που πρώτα διαλύει τα λαϊκά νοικοκυριά και μετά επενδύει ακόμα και στην καταστροφή τους, μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστική προστασία της ζωής του, σύγχρονη και φτηνή κατοικία, την ανάγκη για δουλειά, για διακοπές, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, του περιβάλλοντος.

Σχετικά θέματα

Απόψεις