Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαθητές: Κινητοποιήσεις για την ασφάλεια και τη μόρφωσή τους

Αθήνα: Σήμερα στις 12 το μεσημέρι υπουργείο Παιδείας

Ημέρα διεκδίκησης μέτρων προστασίας και ασφάλειας στα σχολεία, ενίσχυσης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, κόντρα στις πολλαπλές ελλείψεις στα σχολεία..

Ημέρα διεκδίκησης μέτρων προστασίας και ασφάλειας στα σχολεία, ενίσχυσης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, κόντρα στις πολλαπλές ελλείψεις στα σχολεία και στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων, η σημερινή.

Στην Αθήνα, εκατοντάδες σχολεία με αποφάσεις τους ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Τη φωνή της με τους μαθητές ενώνει στην κινητοποίηση και η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Στη συγκέντρωση καλεί επίσης τους φοιτητές το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, διεκδικώντας μέτρα προστασίας στα πανεπιστήμια και ειδική μέριμνα για την εξεταστική.

Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές δίνουν σήμερα τέσσερα αγωνιστικά ραντεβού: Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο Καλαμαριάς και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αγωνιστικά ραντεβού μαθητών με συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σήμερα και στην Πάτρα, στις 10 π.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, και στη Μυτιλήνη, στις 10 π.μ. στα κεντρικά Λύκεια.

Στο επίκεντρο η υγεία και η μόρφωσή τους

Με εκατοντάδες Γενικές Συνελεύσεις, αποχές και καταλήψεις σε σχολεία, οι μαθητές βάζουν στο επίκεντρο του προβληματισμού τους ότι πάνω στη νέα έξαρση της πανδημίας, τα σχολεία για άλλη μια φορά άνοιξαν χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλειά τους. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι η ισχύουσα από πέρυσι εντολή του υπουργείου για τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία. Ωστόσο κι αυτό σε πολλές περιπτώσεις μένει στα χαρτιά, καθώς η ανησυχία και των ίδιων των εκπαιδευτικών για την κατάσταση είναι μεγάλη και αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων των μαθητών να παρθούν μέτρα για ασφαλή σχολεία. Επίσης, η ΟΛΜΕ επικαιροποίησε την απόφασή της για απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία.

Άλλωστε τα σχολεία άνοιξαν με ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω και του αντικειμενικού στοιχείου της νόσησης χιλιάδων εκπαιδευτικών. «Η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενδεχόμενων αρρυθμιών εξαιτίας της νόσησης κάποιων εκπαιδευτικών από κορονοϊό και της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα. Το σχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες, πρώτα απ’ όλα στην αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες», είπε χαρακτηριστικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας τις προσλήψεις αναπληρωτών, που έγιναν όμως μετά το άνοιγμα των σχολείων και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα.

Αποτέλεσμα αυτών είναι η υπολειτουργία των σχολείων. Και μπορεί ο Α. Κόπτσης, γγ του υπουργείου Παιδείας, να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν κενά στα σχολεία, η πραγματικότητα όμως που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί τον διαψεύδει. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση π.χ. κλείνουν ολοήμερα τμήματα και τμήματα ένταξης, ή δημιουργούνται κενά στην Παράλληλη Στήριξη για να μετακινούνται εκπαιδευτικοί προκειμένου να αναπληρώσουν συναδέλφους τους. Δηλαδή, η κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από τη νόσηση δασκάλων και νηπιαγωγών γίνεται …με τη δημιουργία άλλων κενών. Όσο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι μαθητές κάνουν σχεδόν καθημερινά 4ωρα και 5ωρα αντί για 6ωρα και 7ωρα, γεγονός που συσσωρεύει ακάλυπτη ύλη και εντείνει την αγωνία των μαθητών για το πώς αυτή θα καλυφθεί, πώς θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Σχετικά θέματα

Απόψεις