Κοινωνία Πολιτική

Μαρφίν: Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Σήμερα κλείνουν έντεκα ολόκληρα χρόνια από ένα έγκλημα με ενόχους αλλά χωρίς τιμωρία. Ήταν 5 Μαΐου του 2010, του έτους που άνοιξε την εποχή των μνημονίων για την Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησαν τεράστιες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, διαδηλώνοντας κατά των βάρβαρων μέτρων που συνόδευαν την «προίκα» της δανειακής σύμβασης της κυβέρνησης Παπανδρέου. 
 
Το έγκλημα συντελέστηκε στην οδό Σταδίου, όπου κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ στο κατάστημα της τράπεζας Μαρφίν. Σύμφωνα με ανακοίνωση, τότε, της ίδιας της τράπεζας «πετάχτηκαν ειδικές μη συνηθισμένες βόμβες μολότοφ και αδειάστηκε το περιεχόμενο ενός μπιτονιού που περιείχε ένα ειδικό εύφλεκτο υλικό που προκαλεί άμεσα πυκνό καπνό και συνθήκες ασφυξίας. Οι διασωθέντες το παρομοιάζουν με “βόμβες napalm”».
 
Το κατάστημα της τράπεζας ήταν κλειδωμένο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα να μην μπορούν να διαφύγουν. Η τράπεζα τυλίχτηκε στις φλόγες. Αποτέλεσμα του εγκλήματος τρεις αδικαίωτοι νεκροί. Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) που εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) που βρέθηκε λίγο εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα την οποία προσπαθούσε να φτάσει και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) που βρέθηκε στις σκάλες μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου.
 
Έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά οι δολοφόνοι της Μαρφίν παραμένουν ασύλληπτοι και οι μηχανισμοί που έδρασαν άγνωστοι. Άναπάντητο παραμένει και τούτο: Ποιοι μπορεί να διέθεταν τέτοιο οπλισμό για το έγκλημα στη Μαρφίν… 

Το άνοιγμα του φακέλου της Μαρφίν, τόσα χρόνια μετά, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα δώσει απαντήσεις; Ας μην κάνουμε εκτιμήσεις. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι τέλος Μαρτίου από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

(Επισκέψεις: 3.931 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend