Περί «μαλακίας»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ Απόψεις • 10 Ιανουαρίου 2015

Μεγάλη ενόχληση προκάλεσε σε υποκριτές σεμνότυφους (και διάφορους άλλους) ο χαρακτηρισμός του πρωθυπουργού με την πιο γνωστή παγκοσμίως ελληνική λέξη. Θα αποφύγουμε  τον πειρασμό να μπούμε στην ουσία της συζήτησης και θα μείνουμε στην ετοιμολογία: Αντιγράφουμε από την el.wikipedia:

«Η λέξη μαλάκας (στο θηλυκό μαλάκω και σε πολλές παραλλαγές και για τα δύο φύλα) ανήκει στην ελληνική καθομιλουμένη και κυριολεκτικά σημαίνει τον αυνανιζόμενο. Στο παρελθόν θεωρούταν άσεμνη, αλλά πλέον η χρήση της έχει απενοχοποιηθε και χρησιμοποιείται ακόμα και με θετικές σημασίες, ανάλογα με το πού, πώς και μεταξύ ποιών χρησιμοποιείται. Μεταξύ φίλων θεωρείται συνήθως πειρακτικός χαιρετισμός, οικεία προσφώνηση ή ελαφριά προσβολή.. Όταν απευθύνεται σε έναν άγνωστο, θεωρείται τις περισσότερες φορές βαριά βρισιά.  Παίρνει τότε τη σημασία του «ηλίθιου» ή του «ανίκανου» και δηλώνει αγανάκτηση]

Η λέξη χρησιμοποιείται μερικές φορές για να ορίσει το άτομο που χωρίς να χρησιμοποιεί την κοινή λογική επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα ίδια λάθη ενώ ταυτοχρόνως διατηρεί στο ακέραιο την αίσθηση ότι είναι σωστός και ανάλογη, πιθανώς προσβλητική, συμπεριφορά.

Η σύνδεσή της με την πράξη του αυνανισμού, που θεωρούνταν θρησκευτικό και κοινωνικό ταμπού στην Ελλάδα την καθιστούσε άσεμνη και η χρήση της αποφεύγονταν.  Σε νεότερα χρόνια η πράξη δεν είναι πλέον ενοχοποιημένη και αυτό απενοχοποίησε τη λέξη που χρησιμοποιείται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Σήμερα είναι από τις πιο γνωστές ελληνικές λέξεις παγκοσμίως».

ΥΓ. αν μια λέξη (μαλάκας) θα μπορούσε να περιγράψει όλα όσα ο Αντώνης Σαμαράς ως φορέας συγκεκριμένων πολιτικών αντιλήψεων και πράξεων έχει «προσφέρει» στον τόπο θα μπορούσαμε και να υιοθετήσουμε τον χαρακτηρισμό. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών του πρωθυπουργού, είναι τόσο μεγάλες βαθιές και καταστροφικές που αν αποδοθούν στη «μαλακία», είναι σαν να του προσφέρουμε και ένα συγχωροχάρτι (έλα μωρέ, μια μαλακία έκανε…).

 

 

Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email