Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μακρόν: Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση – Στόχος η διάσπαση του λαού

Στην τακτική της αναδίπλωσης – γεγονός που αποτυπώνει την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει το αστικό σύστημα λόγω των..

Στην τακτική της αναδίπλωσης – γεγονός που αποτυπώνει την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει το αστικό σύστημα λόγω των λαικών διαμαρτυριών – υποχρεώθηκε να  καταφύγει ο Μακρόν με στόχο τον κατευνασμό της οργής του Γαλλικού λαού και τη διάσπαση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων». Στο διάγγελμα του, το βράδυ της Δευτέρας και ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί για τις επόμενες μέρες, ο Γάλλος πρόεδρος – μετά τη ματαίωση του φόρου στα καύσιμα – αναγκάστηκε σε νέα υποχώρηση απέναντι στις διεκδικήσεις των διαδηλωτών. Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ καθώς και μέτρα για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων που ωστόσο κάθε άλλο παρά ικανοποιούν την συντριπτική πλειοψηφία του γαλλικού λαού.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Γαλλία κάνουν λόγω για “παροχές – ψίχουλα”. Η συνομοσπονδία CGT χαρακτηρίζει τα μέτρα Μακρόν “ανεπαρκή” και καλεί σε διαδηλώσεις με τα “κίτρινα γιλέκα” από την Παρασκευή. Ο Γάλλος πρόεδρος, παράλληλα με την επιχείρηση κατευνασμού του λαού, υπήρξε ταυτόχρονα σταθερά προσανατολισμένος στην ταξική πολιτική του, αρνούμενος στην ουσία να προχωρήσει μέτρα φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου. 

Τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο Μακρόν είναι: 

— Αύξηση του κατώτατου μισθού (Smic) κατά 100 ευρώ χωρίς την επιβάρυνση του εργοδότη.

— Πληρωμή υπερωριών χωρίς φόρο και χωρίς κρατήσεις, από τον Ιανουάριο του 2019. Ένα μέτρο που είχε εφαρμόσει ο Νικολά Σαρκοζί που στο εν τω μεταξύ είχε καταργηθεί.

— Έκκληση στους εργοδότες να δίνουν, εφ’ όσον μπορούν, ένα δώρο στους εργαζόμενους κατά το τέλος του έτους.

— Κατάργηση της αύξηση της κοινωνικής συνεισφοράς τους (CSG) για τους συνταξιούχους που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 2.000 ευρώ, που θεωρείται ότι μειώνει σοβαρά το εισόδημα τους.

Ωστόσο σε ότι αφορά την φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, ο Μακρόν περιορίστηκε σε ένα ευχολόγιο και απέκλεισε ουσιαστικά την φορολόγηση του. «Ξέρω ότι πολλοί ζητούν την επαναφορά του, όμως 40 χρόνια που ίσχυε, ποιό ήταν το κέρδος; Οι πιο πλούσιοι έφευγαν στο εξωτερικό και η χώρα ζημιωνόταν καθώς δεν επένδυαν στο εσωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης σε μια προσπάθεια να προασπίσει την ταξική πολιτική του, ότι θέλει να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα: «Θέλω οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πιο πλούσιοι συμπολίτες να βοηθήσουν τη χώρα να πετύχει» δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα οργανώσει συνάντηση μαζί τους αυτήν την εβδομάδα, για να πάρει αποφάσεις.

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης σε «κοινωνικό διάλογο» και ζήτησε τη συνεργασία όλων τοπικών αρχόντων και δημάρχων για την οργάνωση τοπικών συναντήσεων και συζητήσεων (debats) με τους πολίτες, κλείνοντας με την επίκληση της εθνικής ενότητας, υποστήριζοντας: «Πρόκειται για ιστορική στιγμή, για να χτίσουμε το θεμέλιο για ένα νέο εθνικό συμβόλαιο».

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στις μαζικές κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ. Πρόκειται ουσιαστικά για «ψίχουλα» όταν μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις