Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μάγια Πλισέτσκαγια, γεννήθηκε «κύκνος»

Η Μάγια Πλισέτσκαγια συνώνυμο της μπαλαρίνας, σύμβολο των μπαλέτων Μπολσόι, χόρεψε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χορεύτρια, ακόμη και μετά τα εξήντα..

Η Μάγια Πλισέτσκαγια συνώνυμο της μπαλαρίνας, σύμβολο των μπαλέτων Μπολσόι, χόρεψε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χορεύτρια, ακόμη και μετά τα εξήντα της. Χόρεψε στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, έγινε η μούσα χιλιάδων παιδιών που ασχολήθηκαν με το μπαλέτο. Μια γυναίκα που ακτινοβολούσε τέχνη. Η θεατρικότητα και η εντυπωσιακή της προσωπικότητα έκαναν κάθε ερμηνεία της μοναδική. Λέγεται ότι εν αρχή ην ο λόγος. Για εκείνη όμως εν αρχή ήταν η κίνηση. Η µπαλαρίνα µε τη σπάνια ευκαµψία στην πλάτη της, µε τα μακριά χέρια που έρεαν με απίστευτη χάρη, «πέθαινε» σαν πραγματικός κύκνος στη σκηνή, αφού είχε περάσει ώρες παρατηρώντας κύκνους στο πάρκο. Αυτή ήταν η Μάγια Πλισέτσκαγια που γεννήθηκε σαν σήμερα (20/11/1925) πριν από ενενήντα πέντε χρόνια και έφυγε από τη ζωή στα ενενήντα της πριν από πέντε χρόνια (2/5/2015)

Η Μάγια Πλισέτσκαγια γεννήθηκε στις 20 Νοέμβρη του 1925 στη Μόσχα, και ήταν η μία από τις δύο μπαλαρίνες της Σοβιετικής Ενωσης που είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα». Εχει χαρακτηριστεί ως η απόλυτη μπαλαρίνα συγκρινόμενη μόνο με την άλλη μεγάλη συμπατριώτισσά της μπαλαρίνα, Αννα Πάβλοβα. Το 1947, στα 22 χρόνια της, χόρεψε για πρώτη φορά το διπλό ρόλο της Οντέτ και της Οντίλ στη «Λίμνη των Κύκνων». Αυτόν το ρόλο ερμήνευσε εκατοντάδες φορές στη μεγάλη καριέρα της κι έκανε πολλές περιοδείες στο εξωτερικό. Η θρυλική ερμηνεία της στη «Λίμνη των Κύκνων» με τη χαρακτηριστική και μοναδική κίνηση των χεριών της, σαν φτερούγισμα κύκνου, χαρακτηρίζεται μέχρι και σήμερα κορυφαία. Ο τρόπος που αφηνόταν στο χορό, παρά την ηλικία της, έδινε το στίγμα του μεγαλείου μιας σπουδαίας χορεύτριας.

 

Χόρευε για τουλάχιστον 50 χρόνια στα Μπολσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι Ρωσίδες μπαλαρίνες. Παρέμεινε στα Μπολσόι μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1990, χορογραφώντας, διδάσκοντας και χορεύοντας. Στη συνέχεια της πορείας της, η Μάγια Πλισέτσκαγια χορογράφησε, δούλεψε με τον κορυφαίο Γάλλο χορογράφο Μορίς Μπεζάρ, χόρεψε μέχρι, σχεδόν, τα εβδομήντα της χρόνια και απέσπασε πολλά βραβεία. Το 2005, σε ηλικία 80 ετών, χόρεψε στο Κρεμλίνο το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μορίς Μπεζάρ.

 

Απόψεις