Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λωρίδα της Γάζας: Έγκλημα χωρίς τέλος και κίνδυνος λιμού – Εκφορτώθηκαν οι προμήθειες χωρίς να έχει ξεκινήσει η διανομή

Ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των προμηθειών, με περίπου 200 τόνους τρόφιμα, από το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε χθες..

Ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των προμηθειών, με περίπου 200 τόνους τρόφιμα, από το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε χθες στη Λωρίδα της Γάζας από την Κύπρο και πλέον είναι δυνατόν να αρχίσει η διανομή του στον πληθυσμό που απειλείται με λιμό ύστερα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου, δήλωσε σήμερα η μκο που είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση αυτή.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε ή πού θα διανεμηθεί η βοήθεια αυτή.

Πάντως δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι την ίδια ώρα που αποστέλλεται η ανθρωπιστική βοήθεια, ΗΠΑ και η ΕΕ στηρίζουν ολόπλευρα το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ παρέχοντάς του όπλα και πυρομαχικά και αναγνωρίζοντας του το διαβόητο «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές φυλακές μετρούν αριθμό ρεκόρ Παλαιστινίων, που υφίστανται «συστηματικές κακοποιήσεις» και μερικές φορές βασανιστήρια, όπως καταγγέλλουν ισραηλινές μκο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

Μέλη των οργανώσεων αυτών μετέβησαν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να χύσουν φως ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη μεγάλη «κρίση» στις φυλακές της χώρας, όπου, όπως κατήγγειλαν, εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι», δήλωσε η Ταλ Στάινερ, εκτελεστική διευθύντρια της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI) σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίση», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στο Ισραήλ…μια αύξηση κατά 200%».

Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση κατά της Γάζας, «η κρίση στα κέντρα κράτησης και τις ισραηλινές φυλακές έχει αγνοηθεί πραγματικά», προειδοποίησε η Μιριάμ Αζέμ από τη νομική οργάνωση Adalah, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.

Η ίδια δηλώνει ότι η οργάνωσή της έχει καταγράψει «19 ξεκάθαρες περιπτώσεις» βασανιστηρίων εντός του ισραηλινού σωφρονιστικού συστήματος από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης και σεξουαλικής βίας.

«Βλέπουμε γενικευμένη και συστηματική χρήση πολυάριθμων μεθόδων βασανισμού και κακομεταχείρισης σε βάρος Παλαιστινίων», δήλωσε η ίδια.

Η κρίση αυτή «απαιτεί την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε. «Άνθρωποι (υποφέρουν) σε καθεστώς κράτησης αυτή τη στιγμή… είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει άμεση επέμβαση».

Οι μκο ανησυχούν επίσης για τις συνθήκες κράτησης σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις εγκαταστάσεις κράτησης από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Στάινερ, η οποία μιλά για κάτι «πρωτοφανές».

Ούτε μκο, ούτε ξένοι δημοσιογράφοι είχαν πρόσβαση σε αυτά τα στρατόπεδα και οι πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί προέρχονται από μαρτυρίες πρώην κρατουμένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι κρατούμενοι συχνά κλείνονται σε «κλουβιά σε ανοικτό χώρο» και «έχουν δεμένα τα χέρια και τα μάτια 24 ώρες το 24ωρο», ανέφερε η Στάινερ.

Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο έδαφος, μέσα στο κρύο, τους ξυλοκοπούν και δεν τους προσφέρουν ιατρική βοήθεια, πρόσθεσε η Στάινερ. Σύμφωνα με την ίδια, οι κρατούμενοι αυτοί –ανάμεσά τους παιδιά– υπόκεινται στην ισραηλινή νομοθεσία περί ατάκτων μαχητών και στερούνται πολλών δικαιωμάτων.

«Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός», δήλωσε η υπεύθυνη της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP) – Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις