Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Le Soir: Το Κατάρ αυξάνει την πίεση για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ε.Ε. εν μέσω Qatargate

Ένα ευρύτερο διπλωματικό, πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό παιχνίδι άρχισε να ξετυλίγεται με την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο

Ένα ευρύτερο διπλωματικό, πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό παιχνίδι άρχισε να ξετυλίγεται με την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις σήμερα και εν μέσω Qatargate διπλωμάτης της χώρας του Κόλπου δήλωσε πως τα όποια μέτρα παίρνει η Ε.Ε. κατά του Κατάρ σε σχέση με την υπόθεση διαφθοράς θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις με το εμιράτο, αλλά και στον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έναρξη έρευνας με στόχο την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία υποπτεύεται ότι πληρώθηκε από το Κατάρ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας που φιλοξενεί σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει κλονίσει τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη στο Στρασβούργο, συνεχίζει το ρεπορτάζ, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα ένα κείμενο στο οποίο «προτρέπουν την αναστολή των αδειών πρόσβασης για εκπροσώπους των συμφερόντων του Κατάρ» κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η απόφαση ανήκει στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Είναι το ίδιο αυτό ψήφισμα-πλυντήριο που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι η ικανότητα των λόμπι «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοβούλιο αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Κατάρ δεν θα αντιδρούσε με μετριοπάθεια απέναντι σε μια τέτοια ενέργεια. Σύμφωνα με τη Le Soir, ένας διπλωμάτης του Κατάρ, δήλωσε με αφορμή τα παραπάνω: «Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός διακρίσεων στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή έλλειψη και ασφάλεια».

Το Κατάρ, το οποίο «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις κατηγορίες εναντίον του, λυπάται για «τις κρίσεις που βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από διαρροές», είπε σε δήλωσή του. Αν και δεν είναι η μόνη χώρα που αναφέρεται στην έρευνα που άνοιξε το Βέλγιο, η κριτική και οι επιθέσεις στοχεύουν «αποκλειστικά» το Κατάρ, είπε.

Το πλούσιο σε φυσικό αέριο κράτος κατήγγειλε την έλλειψη συνεργασίας από τη βελγική κυβέρνηση, της οποίας είναι «στενός» εταίρος και «σημαντικός προμηθευτής» υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις