Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απίθανο! – “…η ικανότητα των Λόμπι να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο Κοινοβούλιο επιχειρηματολογώντας αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας” – Χτεσινό και εν μέσω Κατάργκειτ ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου!

Χτεσινό και εν μέσω Κατάργκειτ ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου! - Πηγη: Ριζοσπάστης

Ψήφισμα – «πλυντήριο» των λόμπι που δρουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που είναι βασικό συστατικό της διαφθοράς, της εξαγοράς και των σκανδάλων που διαπερνούν τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέρασε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης.
 

Μόλις μερικές μέρες μετά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση, το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Καϊλή, το Ευρωκοινοβούλιο με το ψήφισμά του με τίτλο «Υποψίες διαφθοράς από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ», κάνει κυριολεκτικά «την πάπια». Και επιχειρεί να παρουσιάσει το καταδικαστέο και αποκρουστικό σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού, με επίκεντρο το Ευρωκοινοβούλιο, σαν ένα «μεμονωμένο περιστατικό», που αφορά αποκλειστικά κάποιους διεφθαρμένους ευρωβουλευτές και παράγοντες.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση το ψήφισαν και με τα δυο χέρια και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ψήφισαν περιλαμβάνει την κυνική ομολογία ότι η ικανότητα των λόνπι «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοβούλιο αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Η παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ΕΕ και τα όργανά της επιδιώκουν να αποσυνδέσουν τον χρηματισμό και τη διαφθορά πρώην και εν ενεργεία ευρωβουλευτών, όπως η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ε. Καϊλή, από το σκάνδαλο όλων των σκανδάλων. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, όλα τα όργανά της δημιουργήθηκαν, υπάρχουν και λειτουργούν για να υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Είναι ακριβώς αυτός ο χαρακτήρας της ΕΕ και όλων των οργάνων της, μεταξύ αυτών και του αυτοδιαφημιζόμενου ως του “μόνου εκλεγμένου” οργάνου της, που γεννάει νομοτελειακά τη διαφθορά στους κόλπους της, τη διαπλοκή και τις συναλλαγές “κάτω από το τραπέζι” του πολιτικού προσωπικού της με τους μονοπωλιακούς ομίλους – ευρωπαϊκούς και μη – και όσους τους εκπροσωπούν, που προηγουμένως στο φως της μέρας ανοιχτά υπερασπίζονται τα καπιταλιστικά συμφέροντα και κέρδη.

Είναι χαρακτηριστική η κυνική ομολογία του ψηφίσματος ότι η ικανότητα των λόμπι “να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοβούλιο επιχειρηματολογώντας” αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Τα μέτρα που προτείνει το ψήφισμα περί δημιουργίας επιτροπών και επιτροπάτων διαφάνειας, όπως ενός “ανεξάρτητου οργάνου ηθικής και δεοντολογίας με εξουσία να ερευνά όλα τα θεσμικά όργανα, φορείς και οργανισμούς της ΕΕ”, είναι βέβαιο ότι θα έχουν την τύχη των προηγούμενων. Το “μητρώο διαφάνειας” των λόμπι που διαφήμιζαν πριν μερικά χρόνια ως “ασπίδα κατά της διαφθοράς” αποδείχτηκε μητρώο νομιμοποίησης και ξεπλύματος των λεγόμενων ομάδων πίεσης – λόμπι να κυκλοφορούν ανενόχλητα και “με τη σφραγίδα” της ευρωενωσιακής αναγνώρισης στους διαδρόμους και στα γραφεία των ευρωβουλευτών, των Επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ για να πλασάρουν την “πραμάτεια” τους.

Να οργανώνουν εκδηλώσεις και δεξιώσεις, “δεξαμενές σκέψης” κ.ά. όπου συναγελάζεται σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της ΕΕ. Γιατί όλα αυτά τα “μέτρα κατά της διαφθοράς” δεν θέλουν, ούτε μπορούν να αγγίξουν τη μήτρα της σήψης και του βούρκου: Το βάρβαρο εκμεταλλευτικό οικοδόμημα του καπιταλισμού και το πολιτικό του σύστημα, που λειτουργεί για να θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τίποτε δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την ΕΕ και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό, όταν αποφασίσει να απαλλαγεί από τα δεσμά της εξουσίας του κεφαλαίου και των ενώσεών του και όλους αυτούς που κάθονται στο σβέρκο του, παίρνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας».

Τι περιλαμβάνει το ψήφισμα

Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του «ξεπλύματος» στις πραγματικές αιτίες των σκανδάλων.

  • Λέει το ψήφισμα: «…λαμβάνοντας υπόψη ότι η ικανότητα των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο Κοινοβούλιο επιχειρηματολογώντας αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Πρόκειται για τα περίφημα λόμπι, που οι σχέσεις τους με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου είναι απόλυτα νόμιμες και θεσμοθετημένες, μέσω του …«Μητρώου Διαφάνειας»! Τα λόμπι, τα οποία δημιουργούν και συμμετέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, σύμβουλοι – εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα, στήνονται και λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την άμεση παρέμβαση για την προώθηση των συμφερόντων τους στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δηλαδή, το να διαμορφώνουν τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι από κοινού με τους πολιτικούς τους κανονισμούς, τις Οδηγίες και τις αποφάσεις, θεωρείται όχι μόνο απολύτως «φυσιολογικό», αλλά «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Τόσο ζωτικό ώστε αυτά τα λόμπι να διαμορφώνουν το 75% της κοινοτικής νομοθεσίας!
  • Λέει το ψήφισμα: «…λαμβάνοντας υπόψη ότι το Μητρώο Διαφάνειας αποτελεί κεντρικό στοιχείο του δεοντολογικού πλαισίου και της διαφάνειας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ».

Πρόκειται για το Μητρώο μέσω του οποίου νομιμοποιούνται η διαφθορά και οι εξαγορές. Το Μητρώο δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια, στο όνομα και τότε της «καταπολέμησης της διαφθοράς». Ουσιαστικά η ΕΕ έφτιαξε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας» για τη Διαφθορά και τις εξαγορές πολιτικών στελεχών! Είναι εντυπωσιακό ότι αυτό που προβλέπει αυτός ο Κώδικας της ντροπής είναι ότι τα λόμπι απαγορεύεται να …επισκέπτονται επιτρόπους και ευρωβουλευτές, αλλά ακόμα κι αυτό μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα… Τέτοια θεσμική παρέμβαση για την …καταπολέμηση της σαπίλας.

  • Λέει το ψήφισμα: «Το ΕΚ πιστεύει ότι το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθεί με αύξηση του προϋπολογισμού και του προσωπικού του, ώστε να είναι σε θέση να επαληθεύει διεξοδικότερα τις πληροφορίες που παρέχουν αιτούντες και εγγεγραμμένοι».

Εδώ πραγματικά είναι για γέλια… Το Μητρώο μέσω του οποίου νομιμοποιείται η διαφθορά και το οποίο λειτουργεί σαν εργαλείο για να διευκολύνονται τα σκάνδαλα, το ΕΚ θέλει να το …ενισχύσει, για να ελέγχει καλύτερα τις πληροφορίες.

  • Λέει το ψήφισμα: «Το ΕΚ ζητά να συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να εντοπίσει πιθανές ατέλειες στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διαφάνεια, την ακεραιότητα και τη διαφθορά και να υποβάλει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις» και «…δεσμεύεται να συστήσει εξεταστική επιτροπή μετά την ολοκλήρωση των ποινικών ερευνών».

Αυτά τα υποτιθέμενα μέτρα και ελεγκτικοί μηχανισμοί θα έχουν την τύχη των προηγούμενων. Αλλωστε και το Μητρώο που προαναφέραμε δημιουργήθηκε ως ένα μέτρο …«θεσμικής θωράκισης», αλλά αντίθετα εξελίχθηκε σε μητρώο ξεπλύματος των λεγόμενων ομάδων πίεσης – λόμπι, ώστε να αλωνίζουν στους διαδρόμους και στα γραφεία των ευρωβουλευτών, των Επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ.