Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λασίθι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση 75 ανεμογεννητριών

Κινητοποίηση στην Άμπελο, στο Οροπέδιο Λασιθίου με αφορμή την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Natura στην Ανατολική Κρήτη και τους σχεδιασμούς των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων να εγκαταστήσουν 75 ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές της Δίκτης

Κινητοποίηση στην Άμπελο, στο Οροπέδιο Λασιθίου διοργάνωσαν ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Οροπέδιου, ο εμποροβιοτεχνικός σύλλογος, ο κτηνοτροφικός σύλλογος και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής με αφορμή την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για τις περιοχές Natura στην Ανατολική Κρήτη και τους σχεδιασμούς των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων να εγκαταστήσουν 75 ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές της Δίκτης.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης τόνισαν ότι εάν τοποθετηθούν αυτές οι ανεμογεννήτριες, θα «μιλάμε για οικολογική καταστροφή με τρομακτικές συνέπειες στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνέπειες τις οποίες θα τις πληρώσει ο αγρότης της περιοχής, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες, συνολικά ο λαός». Αντίστοιχα η ΕΠΜ για τις περιοχές Natura που είναι σε διαβούλευση «όχι μόνο δεν προστατεύει την περιοχή, αλλά είναι κομμένη και ραμμένη να μην εμποδίζει καθόλου του “πράσινους” επιδρομείς», ενώ  βάζει νέα εμπόδια στους αγροτοκτηνοτρόφους του Λασιθίου, στους επαγγελματίες της περιοχής ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την αγροτική παραγωγή και να ζουν σε αυτό τον τόπο». 

Τη συγκέντρωση στήριξε η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ με την παρουσία πολυμελούς κλιμακίου με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης και τον Κ. Χαλκιαδάκη, δημοτικό σύμβουλο Οροπεδίου Λασιθίου.

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι η σημερινή συγκέντρωση αποδεικνύει ότι τα σχέδια για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι ενάντια στην θέληση του ίδιου του λαού του Οροπεδίου και δεν αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μαζική αλλαγή χρήσεων γης, αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ενώ, η αποψίλωση δασικών εκτάσεων και το μπάζωμα ρεμάτων θα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα συγκράτησης υδάτων και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα ενταθούν.

«Οι επενδύσεις αυτές δεν θα εξασφαλίσουν φτηνότερο ρεύμα στον λαό, ενώ τα εκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν δεν θα τα πάρουν ούτε οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Άλλωστε, τα αιολικά πάρκα αξιοποιούν πολλούς εργαζόμενους μόνο στη φάση της κατασκευής, ενώ στη φάση της λειτουργίας τους το αναγκαίο προσωπικό περιορίζεται στο ελάχιστο. Το “πράσινο” μείγμα στην ”απελευθερωμένη” Ενέργεια είναι κατάμαυρο για τον λαό και το εισόδημά του, με τις τιμές σε βασικά αγαθά να ανεβαίνουν συνολικά, εξαιτίας και της ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας, και την ενεργειακή φτώχεια να θεριεύει. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του, στους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου(…) Δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, πως το ΚΚΕ και η ”Λαϊκή Συσπείρωση” βρισκόταν και θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού και των φορέων του Οροπεδίου Λασιθίου, που παλεύουν ενάντια στην επένδυση, για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και των δραστηριοτήτων που απειλούνται από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας». Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις