
«Στη “φωτιά” που άναψε η κυβέρνηση στα χωριά μας, απαντάμε με “φωτιά”. Ανάβουμε τη φλόγα του αγώνα και της αξιοπρέπειας και δίνουμε την μάχη», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, στην εισήγηση του εκ μέρους όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ στη σύσκεψη Σωματείων και φορέων που πραγματοποιήθηκε στη Λάρυμνα.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων από την Στερεά και Εύβοια, την Αττική, αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Ακόμη παραβρέθηκε και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη, αλλά και όλους όσοι στέκονται αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ο Π. Πολίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αυτός ο αγώνας ξέφυγε από τα σύνορα της ΛΑΡΚΟ, των περιοχών γύρω από αυτή, της χώρας μας και αυτό δεν ήταν δεδομένο. Ξεκινήσαμε ως εργαζόμενοι μιας επιχείρησης και σήμερα είμαστε μέτωπο υπεράσπισης της συνέχισης της ζωής σε δεκάδες χωριά σε όλη την χώρα, ένα μέτωπο που στηρίζεται από το σύνολο της εργατικής τάξης. Η έκφραση αλληλεγγύης είναι αυτή που μας έχει κρατήσει όρθιους, που άνοιξε διεργασίες συντονισμού με εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις, με άλλα επαγγέλματα, όπως τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ενώσαμε τα αιτήματα μας ενάντια στην ακρίβεια, τις μικρές αμοιβές, τις μικρές συντάξεις, στα καθημερινά μεγάλα προβλήματα που αποτελούν ζητήματα ζωής και θανάτου για τους ανθρώπους του μόχθου. Η έκφραση αλληλεγγύης προώθησε πλατιά τη φωνή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αποκάλυψε την αλήθεια».
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το παιχνίδι των επιχειρηματικών συμφερόντων

Ο Π. Πολίτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ επιστρατεύει ξανά τις συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων, ότι δήθεν κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα επανέλαβε τα επιχειρήματα που αποκαλύπτουν το πώς η ΛΑΡΚΟ οδηγήθηκε στην απαξίωση και τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την τελευταία τροπολογία έκτρωμα που ψήφισε, επιχειρεί να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους και τους πετάξει έξω από τις εργασίες τους, σημειώνοντας:
«Με την νέα τροπολογία έκτρωμα που ψήφισαν αποποιούνται των ευθυνών τους, ενεργοποιούν το κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος και ενεργοποιούν την πιθανή ακύρωση του διαγωνισμού για να παίξουν τα παιχνίδια συμφερόντων, ερημώνοντας σε κάθε περίπτωση τα χωριά μας. Θυμίζουμε ότι ο ανάδοχος, έδωσε προσφορά έχοντας πλήρη εικόνα της λειτουργικής κατάστασης της ΛΑΡΚΟ, είχε συμφωνήσει στους όρους του συμφωνητικού μεταβίβασης το οποίο στην συνέχεια εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αλλοίωση των συμφωνημένων αποτελεί κίνδυνο ακύρωσης της συμφωνίας με ευθύνη αυτού που παρεμβαίνει και αλλοιώνει, δηλαδή της κυβέρνησης που ψήφισε την νέα τροπολογία έκτρωμα για να κρυφτεί από τις ευθύνες πίσω από το ειδικό διαχειριστή».
Προσδιόρισε ότι οι εργαζόμενοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, όπως αυτή με την ίδρυση νέας εταιρείας από την κοινοπραξία που επικράτησε στο διαγωνισμό εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι αποτελεί διάψευση των ισχυρισμών κυβερνητικών στελεχών ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον επενδυτή, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις απολύσεις των εργαζομένων.
«Με ψυχραιμία και επιχειρήματα παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε έτσι ώστε το παιχνίδι συμφερόντων που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας να σταματήσει και σε κάθε περίπτωση να μην το πληρώσουμε οι εργαζόμενοι και συνολικά ο τόπος μας. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια, μηχανές και νταμάρια να λειτουργήσουν ξανά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Πολίτης.
Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας

Αναφερόμενος στο μαρασμό και τα προβλήματα που έχει ήδη προκαλέσει στις περιοχές γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, το έγκλημα της κυβέρνησης και η συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική, ο Παναγιώτης Πολίτης υπογράμμισε:
«Τον Μάρτιο του 2020 στους 5 νομούς που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ ήμασταν πάνω από 1.600 εργαζόμενοι. Συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν για να εργαστούν άλλου. Αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές- χειριστές, ενώ “έφαγαν κανόνι” και καταστράφηκαν, στην συνέχεια εκδιώχθηκαν. Συνολικά έχουν χαθεί πάνω από 800 θέσεις εργασίας(…) Οι περιοχές μας, τα χωριά μας, οικογένειες καταστράφηκαν, μαγαζιά έκλεισαν, νέα ζευγάρια μετανάστευσαν. Αυτή την στιγμή έχουμε μείνει άλλοι 800 εργαζόμενοι στους 6 νομούς, που η επιλογή μετανάστευσης ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της χρεωμένης στις τράπεζες κατοικίας, οικονομική καταστροφή και γενική ερήμωση».
Αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα που γίνεται ορατό και στην περιοχή, το κλείσιμο τον καταστημάτων, το μαρασμό του τόπου και το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται τονίζοντας ότι «κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τα χωριά μας χωρίς την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ (…) Και όταν τους ρωτάμε “πως θα ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο”, μας λένε “με προγράμματα, μέχρι και ότι θα κάνουν αεροδρόμια τα λιμάνια είπαν. Δίλημμα δεν υπάρχει. Θα αγωνιστούμε σαν μια γροθιά, με όλες τις μορφές και τα μέσα για να μην ερημώσουν τα χωριά μας».
Ο Π. Πολίτης κάλεσε να δυναμώσει και να γενικευτεί η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει τη ΛΑΡΚΟ, ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά.
«Μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης. Απέναντι στην αδίστακτη και επικίνδυνη πολιτική της οι εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες ενοποιούμε και μετατρέπουμε τα προβλήματα σε αίτημα αγώνα για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, να αποζημιωθούν οι αγρότες της Κωπαΐδας από την ανυδρία, της Λοκρίδας από την ακαρπία ελιάς, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από την αρρώστια της ευλογιάς, να ανοίξει η ακτοπλοϊκή γραμμή από τον Άγιο Κωνσταντίνο προς τις Σποράδες και να σταματήσει η φοροληστεία στους ελεύθερους επαγγελματίες, σημείωσε και πρόσθεσε: «Για αυτό μαζευτήκαμε εδώ σήμερα, για να καταλήξουμε μέσα από την σημερινή συζήτηση, το πως θα υπερασπιστούμε την ασφάλεια της ζωής και την παραμονή μας σε αυτόν εδώ τον τόπο».
Προσδιόρισε ότι στην διεκδίκηση ιεραρχείται ως πρωταρχικό αίτημα η αποτροπή του κινδύνου βιομηχανικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει την παραμονή του συνόλου των εξειδικευμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις εργασίες τους.
«Πρώτη ευθύνη που έχει η κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος στο εργοστάσιο και τα Μεταλλεία, ένα τέτοιο συμβάν συνεπάγεται με απρόβλεπτες συνέπειες στα χωριά τριγύρω από την ΛΑΡΚΟ. Ισοδυναμεί με νέα Τέμπη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια τις σχετικές εκθέσεις επικινδυνότητας και όλα τα επίσημα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες που τονίζουν ότι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια είναι το σύνολο των σημερινών εναπομεινάντων εργαζομένων», σημείωσε.
Επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα
Ο Π. Πολίτης τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης και αγωνιστικής ετοιμότητας απέναντι σε οποιονδήποτε αρνητική εξέλιξη.
«Από μέρα σε μέρα μπορεί να βγει απόφαση που να μας βγάζει έξω από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η πρώτη ακαριαία, μαζική και αποφασιστική απάντηση σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή που θα διαμορφώσει το έδαφος για την συνέχεια, όπου αντικειμενικά θα πρέπει να πάρουμε μέτρα, τόσο για την ασφάλεια των ζωών μας, όσο και την επιβίωση των οικογενειών μας από οικονομικούς λόγους. Σε αυτή την βάση καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα. Την ημέρα που θα ακουστεί η μικροφωνική του σωματείου στα χωριά, θα χτυπήσουν οι καμπάνες, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σε λίγες ώρες, όλοι και όλες θα μαζευτούμε στην πύλη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, έξω από τα συρματοπλέγματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εδώ όμως σήμερα δεν ήρθαμε για να αποφασίσουμε μόνο αυτό. Το εννοούμε ότι σαν μια γροθιά θα παλέψουμε για τα συνολικά προβλήματα που οδηγούν σε μαρασμό τον τόπο μας. Το έγκλημα στον κάμπο, το χαμένο εισόδημα από την ακαρπία ελιάς, οι αποζημιώσεις από την αρρώστια της ευλογιάς, το πλήγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες από την φοροληστεία και στον Άγιο Κωνσταντίνο πρέπει να απαντηθεί τώρα που ξεραίνονται οι καλλιέργειες και καταστρέφονται οικογένειες».
Υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα είναι μεγάλα, πολλά και πανελλαδικά. Είναι φωτιά που καίνε την ζωή και τα όνειρα, που μας πνίγουν και δεν μπορούμε να ζήσουμε. Όσοι ξέρουμε από φωτιά, δεν την φοβόμαστε, γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να σβήσεις ένα μέτωπο, είναι να ανάψεις φωτιά και να συναντήσει καμένη γη. Μέτωπο είναι η φωτιά που έχει βάλει η κυβέρνηση στα χωριά μας. Με άναμμα φωτιάς πρέπει να απαντήσουμε για να μείνουμε στον τόπο μας. Εμπρός λοιπόν, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ανάβουμε την φλόγα του αγώνα και της αξιοπρέπειας και δίνουμε την μάχη. Άλλη επιλογή δεν έχουμε. Είναι η σωστή επιλογή για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».
Πηγη: 902