Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λάρισα: Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο στις 29 Οκτώβρη

Τη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς, την Κυριακή 29 Οκτώβρη στη Λάρισα,  με τη συμμετοχή συγκροτημάτων της Λάρισας, αλλά και της Αθήνας, όπως..

Τη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς, την Κυριακή 29 Οκτώβρη στη Λάρισα,  με τη συμμετοχή συγκροτημάτων της Λάρισας, αλλά και της Αθήνας, όπως οι «Babo Koro», ορχήστρα αποτελούμενη με μουσικούς από την Αθήνα με τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και ερμηνευτές μέχρι στιγμής την Γιώτα Νέγκα και τον Μανώλη Φάμελλο, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη της διοίκησης του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ).

Την πρωτοβουλία στηρίζουν το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Ο γραμματέας του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Αχιλλέας Σίμος, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Εμείς που ζούμε και δημιουργούμε στη Θεσσαλία, εμείς που “ερχόμαστε από τη λάσπη” σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές κάνουμε τη διεκδίκησή μας δρόμο και την αλληλεγγύη μας φως. Από την πρώτη στιγμή έμπρακτα και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τα παραρτήματά του στη Θεσσαλία, το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών “Απόλλων” στον Βόλο, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στέκονται δίπλα στους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές με κάθε τρόπο.

Είμαστε κομμάτι του λαού, έχουμε διαλέξει πλευρά και η αλληλεπίδραση με το κοινό δεν σταματά στο γλέντι ή αντίστοιχα στη λύπη. Υπάρχει και στην αγωνιστική αισιοδοξία, στην ανάταση που πρέπει να δώσουμε σε αυτές τις συνθήκες. Μέσα από την τέχνη μας επιδιώκουμε να προβληθούν όλα τα αιτήματα, να δυναμώσει η στήριξη, να γίνουν τα σωματεία μας κέντρα πολιτισμού, διεκδίκησης, αλληλεγγύης και ελπίδας.

Καλούμε:

-Σε στήριξη όλων των δράσεων συλλόγων, σωματείων, φορέων, επιτροπών αγώνα πλημμυροπαθών ώστε με την ευθύνη κρατικού μηχανισμού, Περιφέρειας και δήμων να δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα των πληγέντων. Από αυτή τη σκοπιά διεκδικούμε την κρατική στήριξη των συναδέλφων μας που έχουν υποστεί ζημιά και πρέπει σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή να μην εγκαταλείψουν τον κλάδο. Οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στα αρμόδια υπουργεία, σε Περιφέρεια και δήμους καθώς και στους ΟΑΕΔ.

-Στη συνέχιση πρωτοβουλιών με καλλιτεχνικές δράσεις, συναυλίες, δρώμενα αλληλεγγύης που οργανώνονται σε όλες τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τα φαινόμενα. Χαιρετίζουμε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από συναδέλφους και σχήματα και σε συνεργασία με σωματεία, από τη Λάρισα μέχρι και τη Δανία, συγκέντρωσαν με τη μουσική τους χρήματα για τους πλημμυροπαθείς.

-Σε μαζική συμμετοχή στις μεγάλες συναυλίες αλληλεγγύης που θα οργανώσουν τα σωματεία των μουσικών το επόμενο διάστημα σε όλη τη Θεσσαλία με σκοπό να συγκεντρωθούν υλική βοήθεια και χρήματα για τους πληγέντες, διεκδικώντας ταυτόχρονα με μαχητικό τρόπο τα δίκαια αιτήματα για στήριξη της περιοχής μας».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι «στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των Επιτροπών Αγώνα πλημμυροπαθών, των Στεκιών Αλληλεγγύης που στήθηκαν σε γειτονιές και χωριά, των σωματείων και των συλλόγων για 100% αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων.

-Να εξασφαλιστεί τώρα η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών χωρίς επιβάρυνση σε νερό και ρεύμα, η τροφή, τα απαραίτητα είδη πλατιάς κατανάλωσης, η υγειονομική περίθαλψη μέχρι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση. Άμεση πρόβλεψη για ολοκληρωμένη στήριξη μαθητών και φοιτητών που οι εκπαιδευτικές υποδομές έχουν καταστραφεί.

-Προκήρυξη τώρα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη κυβέρνησης – δήμου – Περιφέρειας για όλες τις περιοχές της Λάρισας που επλήγησαν (Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης στον Άγιο Θωμά, τη Νέα Σμύρνη, τον Άγιο Γεώργιο στην Οδό Βόλου, τον Ιπποκράτη, τη Φαλάνη) και συνολικότερα στα χωριά της γύρω περιοχής.

Ειδικά για τους καλλιτέχνες απαιτούν: 

-Να εκδοθεί ειδικό επίδομα για τους καλλιτέχνες της Θεσσαλίας για τους μήνες Σεπτέμβρη έως Δεκέμβρη του 2023. Είναι μεγάλη η οικονομική απώλεια που υπήρχε στο εισόδημα αρκετών συναδέλφων μετά την ακύρωση πολλών εκδηλώσεων τις μέρες της καταστροφής.

-Ειδικές αποζημιώσεις για εξοπλισμό που καταγράφηκε (όργανα, ηχητικά, χώροι, studio, έργα τέχνης σε αποθήκες κλπ.).

-Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στις ήδη υποστελεχωμένες δομές της πόλης (Φιλαρμονικές, Ωδεία κ.ά.).

-Να καταργηθούν τα δίδακτρα σε όλες τις πλημμυροπαθείς οικογένειες που τα παιδιά τους φοιτούν ή θα γραφτούν σε δομές Πολιτισμού.

Η Αναστασία Γιαλαμά, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα σημείωσε πως «εκφράζουμε την συμπαράσταση του Επιμελητηρίου στους αγώνες των καλλιτεχνικών σωματείων, των ανθρώπων του τόπου μας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πολλές φορές καλούνται από τις ανάγκες και τις δυσκολίες που βλέπουν μπροστά τους να εγκαταλείψουν ότι έχουν φτιάξει αυτοί και οι γονείς τους. Βρισκόμαστε κοντά σαν άνθτωποι του πολιτισμού, σαν εικαστικοί, διότι αυτό είναι το καθήκον μας. Αγγίζουμε τις πιο μύχιες, τις πιο λεπτές πτυχές της ανθρώπινης συνείδησης και προσωπικότητας, που καθορίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές . Δεν μπορούμε να απέχουμε από αυτό, οφείλουμε να είμαστε μπροστά,  μαζί και πρέπει να έχουμε οράματα και να είμαστε πρωτοποριακοί».   Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις