Κτηνωδία. Φρίκη. Άλλη μια αποτρόπαια πράξη των δυνάμεων κατοχής του Ισραήλ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης. Σε βίντεο, που αποκάλυψε ισραηλινός ειδησεογραφικός σταθμός, μια ισραηλινή αστυνομικός πυροβολεί πισώπλατα έναν παλαιστίνιο άνδρα που απομακρύνεται έχοντας τα χέρια υψωμένα. Μια εκτέλεση που παραπέμπει στα εγκλήματα των Ναζί… Αυτά που βίωσαν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χιτλερικής Γερμανίας.
Το περιστατικό είχε λάβει χώρα πριν από περίπου ένα χρόνο, όμως πριν από μόλις λίγες ημέρες διέρρευσε το φρικιαστικό βίντεο. Σύμφωνα με το Channel 13 που δημοσίευσε τις εικόνες, ο άνδρας θέλησε να μεταβεί στο Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ωστόσο, όπως φαίνεται και στο βίντεο, μια ισραηλινή αστυνομικός τον διατάζει να επιστρέψει πίσω. Καθώς εκείνος κάνει μεταβολή και απομακρύνεται περπατώντας σε έναν άδειο δρόμο με τα χέρια υψωμένα, η γυναίκα τον πυροβολεί εν ψυχρώ. Ο Παλαιστίνιος πέφτει στο έδαφος σφαδάζοντας. Οι Ισραηλινές αστυνομικές αρχές δήλωσαν προκλητικά και κυνικά στο Channel 13 ότι ο Παλαιστίνιος δεν τραυματίστηκε σοβαρά…
Το παρασκήνιο της υπόθεσης
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz είχε καλύψει δημοσιογραφικά το περιστατικό όταν είχε συμβεί, χωρίς ωστόσο να έχει δει το φως της δημοσιότητας το οπτικό υλικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της δίκης της αστυνομικού, ο εισαγγελέας είχε πει ότι η κατηγορούμενη πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια μιας …«αμφιλεγόμενης μορφής διασκέδασης»
Παράλληλα η εφημερίδα ανέφερε ότι οι αρχές εντόπισαν το βίντεο τυχαία, κατά τη διάρκεια άλλης έρευνας για ξυλοδαρμό Παλαιστινίου άνευ αιτίας από την ίδια ομάδα παραστρατιωτικών συνοριακών αστυνομικών.
Η συγκεκριμένη γυναίκα πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία έχει απομακρυνθεί από το σώμα, ωστόσο υπάρχουν πολλές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες επέστρεψε στην εργασία της στον ισραηλινό στρατό κανονικά και …νόμιμα.
הערב במהדורת השבת ב- @newsisrael13 נביא תיעוד בלעדי של אחד מלוחמי מג”ב מבצע ירי בכדור ספוג לעבר פלסטיני שלא מהווה סכנה וידיו באוויר
— yishai porat (@yishaiporat) 2 Νοεμβρίου 2019
הפלסטיני שרצה להיכנס לישראל הורחק בידי לוחמי מג”ב ובעודו חוזר לשטחים נורה בגבו ללא כל סיבה ונפצע pic.twitter.com/11A4CrEDhz
Πηγή: Guardian, AP