Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Kώστας Πελετίδης: «…την αλήθεια για τις δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο»

Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, για την συμπλήρωση..

Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917. 

Στη συναυλία «Σοβιετικοί Συνθέτες», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, με τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου, παρουσιάστηκε το έργο κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Φίλες και φίλοι,

7 Νοέμβρη 1917 –  Νοέμβρη 2017 (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο). 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, το μεγαλύτερο στον 20ο αιώνα, που σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας. Η Οχτωβριανή Επανάσταση έφερε στο προσκήνιο μιαν ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, που διέφερε ριζικά απ’ όλα τα συστήματα που προηγήθηκαν ιστορικά και τα οποία είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αφιερώματα στην Οκτωβριανή Επανάσταση γίνονται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή αυτή την επέτειο λοιπόν, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων οργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση, με τα ιστορικά δεδομένα της εποχής, έλυσε προβλήματα των εργαζομένων, πραγματοποίησε μεγάλα βήματα στην άνοδο του επιπέδου της λαϊκής ευημερίας. Χάρη στην Οκτωβριανή Σοσιαλιστική διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις να αποκτήσει οι λαοί, όχι μόνο της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και των πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, πρωτόγνωρα δικαιώματα. Οι κατακτήσεις των εργατών, των αγροτών, του λαού στην Σοβιετική Ένωση επέδρασαν υπέρ των εργαζομένων και των λαών στις καπιταλιστικές χώρες. 

Να πως γράφει ο Κώστας Βάρναλης στο έργο του: “Τι είδα εις την Ρωσίαν των Σοβιέτ”:

Εξημέρωσε τον προλεταριακό άνθρωπο η συνείδηση πως δεν εργάζεται για τον αφέντη, 
πως όσο βαστά το καθεστώς του δεν έχει ν’ ανησυχήσει για το ψωμί του, 
ούτε για την αρρώστια του, 
ούτε για τη μόρφωση των παιδιών του, 
ούτε για τα γερατιά του. 
Και τώρα ας κάνει μια μικρή σύγκριση ο καθένας, 
ανάμεσα σε αυτήν την προστασία που έχει το οργανωμένο σοβιετικό κράτος για τις μητέρες και το παιδί, 
και σε εκείνην που αγνοεί ο αστικός πολιτισμός … 
που κάθε παιδί προλετάριου είναι αφημένο στην τύχη του, 
σα να λέμε στην… ατομική του πρωτοβουλία.

Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να παραχαραχτεί. Δεν μπορεί να κρυφτεί ότι υπήρξε ιστορική περίοδος που καταργήθηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αποδείχτηκε η ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού και τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων. Αποδείχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία, πολέμους, αδικία, ναρκωτικά, με δωρεάν παιδεία-υγεία-αθλητισμό για όλο το λαό.

Γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στο έργο του: “Ταξιδεύοντας: Ρουσία”:

“Οι σημερινοί μικροί μαθητές της Ρουσίας αποχτούν στο νέο σκολειό την πεποίθηση πως είναι πρωτοπόροι μιας παγκόσμιας ιδέας, πως οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν πια σε Ρούσους, Αμερικάνους ή Κινέζους, σε χριστιανούς ή μουσουλμάνους, σε άσπρους, κίτρινους ή μαύρους, παρά σε αδικητές και σε αδικημένους.”

Η πρωτόγνωρη συμβολή της Οκτωβριανής Επανάστασης στα γράμματα, στην τέχνη και γενικότερα στον πολιτισμό της ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητη ακόμη και από εχθρούς της. Ανθίζουν νέα κινήματα και τεχνοτροπίες στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, το χορό και διαμορφώνεται ένας αστερισμός επαναστατών-καλλιτεχνών, που δημιουργούν μια από τις πιο λαμπρές εποχές στην ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Ο καλλιτεχνικός πειραματισμός, απαλλαγμένος από το άγχος της εμπορικότητας, αγκάλιασε όλες τις πτυχές του θεάτρου, αρχιτεκτονική, σκηνογραφία, υποκριτική, σκηνοθεσία.

Διαμορφώνονται τα δίκτυα και τις υποδομές από θέατρα, κινητό και σταθερό κινηματογράφο, βιβλιοθήκες πέρα από το σύστημα της εκπαίδευσης με σκοπό να φθάσουν τα γράμματα και οι «καλές» τέχνες σε όλο το λαό και στο τελευταίο χωριό της αχανούς ΕΣΣΔ.

Η νεολαία και ο λαός εκπαιδεύονται για να γίνουν καλλιτεχνικοί δημιουργοί και όχι απλά θεατές ή καταναλωτές του καλλιτεχνικού προϊόντος. Συντελείται μια πραγματική πολιτιστική επανάσταση. Η κλασική μουσική και το μπαλέτο, που πριν την επανάσταση απευθύνονται αποκλειστικά στην αστική τάξη, τώρα απλώνεται στο λαό που εκπαιδεύεται όχι μόνο για να χαρεί την ψηλή τέχνη σαν θεατής αλλά και να μπορεί να συμμετέχει ο ίδιος, να γίνει δημιουργός. 

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας είναι υποχρεωμένη απέναντι στον λαό, στους εργαζόμενους και στην νεολαία να αναδείξει κορυφαία έργα που έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα, που βγήκαν μέσα από τους αγώνες του λάου, όπως επίσης να του εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε αυτά, να γνωρίζει να μάθει και γι’ αυτά τα έργα.

Ποιος άλλωστε μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως ένα από τα κορυφαία έργα του Σοστακόβιτς (ενός από τους συνθέτες που τιμούν οι εκδηλώσεις) “η 7η Συμφωνία” γράφτηκε την ώρα της πολιορκίας του Λένινγκραντ. Στήθηκε μάλιστα, ειδική αποστολή για να φτάσει η παρτιτούρα στην πολιορκημένη πόλη και εκεί ο Κόκκινος Στρατός ανέλαβε να αναγκάσει τα εχθρικά πολυβόλα να σωπάσουν, προκειμένου να ακουστεί από τα μεγάφωνα σε όλη την πόλη για να ενθαρρύνει το λαό που έδινε μάχη με τον φασισμό, τον όποιο στο τέλος τσάκισε!

Οι εκδηλώσεις μας ως Δήμος δίνουν τη δυνατότητα, ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, να έρθουν σε επαφή, να γνωρίσουν αυτή τη δημιουργία. Να αναζητήσουν και οι ίδιοι την αλήθεια, για τις δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, όπως γράφει στο σχετικό βιβλίο ο Τζων Ριντ:

“Ό,τι και να σκέφτονται οι άλλοι για τον μπολσεβικισμό, η ρωσική επανάσταση είναι, αναντίρρητα, ένα από τα μεγαλειωδέστερα συμβάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας και η άνοδος των μπολσεβίκων στην εξουσία ένα γεγονός με παγκόσμια σημασία.”

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε την συναυλία των συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, που αποδεικνύουν στην πράξη τις δυνατότητες των εργατών του χεριού και του πνεύματος, το μεγαλείο που λέγεται εργαζόμενος. Τους ευχαριστούμε.

Καλή ακρόαση!»

Σχετικά θέματα

Απόψεις