Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κώστας Πελετίδης: Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου – “Δεν πρέπει να λείψει κανείς”!

«Η πόλη μας καλείται να υπερασπιστεί την τιμή της. Όλοι μαζί το Σάββατο, με κεντρικό σύνθημα “Μια πόλη στο πόδι”,..

«Η πόλη μας καλείται να υπερασπιστεί την τιμή της. Όλοι μαζί το Σάββατο, με κεντρικό σύνθημα “Μια πόλη στο πόδι”, για την ικανοποίηση των αναγκών της, των αναγκών του πατραϊκού λαού!», τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, στο πλατύ κάλεσμα συμμετοχής που απηύθυνε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, για τη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου 10 Φλεβάρη στις 11 π.μ. που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.

Στάθηκε αρχικά και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κινητοποίηση στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, τη Γεροκωστοπούλου και την Αγίου Γεωργίου και τόνισε: «Ο πατραϊκός λαός ξεσηκώνεται, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών του, της νεολαίας, της πόλης του, διεκδικεί τα δίκια του και απαιτεί να έχει αυτά που δικαιούται!

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την ελλιπή χρηματοδότηση του δήμου μας έχουν αθροιστεί και δεν πάει άλλο. Δεν πρέπει να λείψει κανείς το Σάββατο.

Από τα 91 εκατ. ευρώ που πρέπει να παίρνει ο δήμος μας ετησίως, μας δίνονται από το κράτος 24 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι μας “κλέβουν” 67 εκατ. συνολικά, στους δήμους όλης της χώρας έπρεπε να δίνονται 7,5 δισ. ευρώ και δίνεται μόνο 1,5 δισ.».

«Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, δεν γίνεται να μένουμε απαθείς!»

«Η πόλη μας καλείται να υπερασπιστεί την τιμή της», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο δήμαρχος και συνέχισε: «Μας παίρνουν κάθε χρόνο 67 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα δικαιούται η πόλη μας, ο λαός της. Δεν ζητούμε κάτι παράλογο και γι’ αυτό δεν γίνεται να παρακολουθούμε απαθείς. Αφού υποτίθεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακρατά αυτά που δικαιούμαστε;».

Αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να γίνουν σε όλο τον δήμο και δεν υλοποιούνται, επειδή δεν αποδίδονται τα παρακρατηθέντα ποσά, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορούμε να καταγράφουμε πλήθος αναγκών στα σχολεία μας, να μην υπάρχει κρατικός σχεδιασμός κάλυψης των αιτημάτων μας για σύγχρονα σχολεία, να μη χρηματοδοτούν στοιχειωδώς τις ανάγκες των Σχολικών Επιτροπών, να μην έχουμε κάλυψη με καθαρίστριες, να μην μπορούν να ανοίγουν τα σχολεία τα απογεύματα, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να παίζουν, υπό την επιμέλεια γυμναστών και εργαζομένων δημιουργικής απασχόλησης.

Είναι απαράδεκτο να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ για τη δημοτική οδοποιία της πόλης μας, ούτε ένα ευρώ για την αθλητική δραστηριότητα των παιδιών μας, να έχει παραχωρηθεί το Πράσινο Ταμείο στους δανειστές κατά 97,5% και να δίνονται “ψίχουλα” για τις αναπλάσεις, για την υλοποίηση του Σχεδίου Πόλης.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλο την αδιαφορία των κυβερνήσεων για την υπογειοποίηση του τρένου και τη διαμόρφωση στην επιφάνεια του γραμμικού πάρκου, για την παραχώρηση στον δήμο του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο, ώστε να δημιουργηθεί το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο.

Βλέπετε, χρήματα για την… εξυπηρέτηση των επενδυτών υπάρχουν και γι’ αυτό δρομολογούν υποθαλάσσια σήραγγα από τον Πειραιά μέχρι το Ελληνικό. Για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα “δυσκολεύονται”…

Δεν θα ανεχτούμε την ιδιωτικοποίηση του νερού, που προωθείται μέσω των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ και θα οδηγήσει στη διάλυση του κρίσιμου αυτού τομέα, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, καθώς και στην εκτόξευση των τιμολογίων νερού».

Αιτήματα με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Αναλυτική αναφορά έγινε και στις διεκδικήσεις της πόλης και του λαού της, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το κράτος, για τις οποίες πραγματοποιείται και η κινητοποίηση, που είναι:

 • Να δοθούν εδώ και τώρα τα 67 εκατ. που παρακρατούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις από την ετήσια χρηματοδότηση.
 • Πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον δήμο μας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
 • Την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.
 • Την άμεση χρηματοδότηση όλων των Σχολικών Επιτροπών για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των παιδιών μας.
 • Προσλήψεις καθαριστριών πλήρους απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
 • Γενναία χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών δομών και δράσεων.
 • Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένος τριτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος με ευθύνη του κράτους, με σύνταξη μελετών στατικής επάρκειας από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών όλων των δημόσιων κτιρίων.
 • Να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας που είναι αναγκαία στην περιοχή μας.
 • Την υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο μέχρι Κανελλοπούλου.
 • Παραχώρηση του Ριγανόκαμπου για τη δημιουργία Ανατολικού Πάρκου.
 • Να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του σχεδίου πόλεως.
 • Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ. Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Σύγχρονα συνδυασμένα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης».

Επισημάνθηκε ότι ο λαός της πόλης έχει πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια από την τσέπη του ξανά και ξανά και δεν θα ξαναπληρώσει, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα να πληρώσουν κράτος, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι!

«Μπαίνουμε μπροστά για τα δικαιώματά μας, για το δίκιο», υπογραμμίστηκε, με κάλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της κινητοποίησης και της πόλης.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδάς και οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, Παιδείας, Κατερίνα Σίμου και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος.

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνικών Σωματείων Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), σωματεία εργαζομένων του δήμου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέοι φορείς. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις