Πολιτική

Κορωπί: Να μην επιστρέψουν οι φονιάδες στον τόπο του εγκλήματος…

Ο φονιάς επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος; Αυτή τη φορά επιδιώκει να επιστρέψει στο Κορωπί, 75 χρόνια μετά. 

Οι ναζί της Χρυσής Αυγής, οι πολιτικοί απόγονοι των ταγματασφαλιτών, παρουσιάζουν τους υποψηφίους τους στην Ανατολική Αττική, και βρήκαν «φιλοξενία» στο Δήμο Κορωπίου, όπου τους παραχωρήθηκε χώρος στο δημαρχείο. Όπως καταγράψαμε (εδώ) είναι αξιοσημείωτο πως ο δήμαρχος Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης, σε σχετική ερώτηση που του έγινε από το documentonews.gr (εδώ), απάντησε: «Δεν το γνωρίζω, αυτά τα έχουν αναλάβει οι αντιδήμαρχοι. Εμείς δίνουμε το αμφιθέατρο σε όποιον το ζητήσει όποτε υπάρχει κενό». Μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν – κι ενώ οι ναζί έχουν γράψει φαρδιά πλατιά ως τόπο της ναζιστοφιέστας τους το δημαρχείου του Κορωπίου – η δημοτική αρχή εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: 

«Δεν έχει δοθεί άδεια από το Δήμο Κρωπίας για την εκδήλωση της περιφερειακής παράταξης «Ελληνική Αυγή» με ημερομηνία την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας. Υπήρξε  προφορικό αίτημα και σημείωση σε άτυπο ημερολόγιο εκδηλώσεων υπηρεσίας του Δήμου που όμως δεν τέθηκε εγκαίρως υπόψη του Δημάρχου Κρωπίας. Είναι αυτονόητο ότι η αίτηση αυτή δεν εγκρίθηκε. Η Δημοτική Αρχή Κρωπίας είναι ανεξάρτητη. Ως γνωστόν, δεν υποστηρίζεται από κόμματα και δε μετέχει του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού κομμάτων. Έχει «κόμμα υποστήριξης» το Κορωπί και τους δημότες του, και το γνωρίζουν όλοι».

Πάμε, όμως, λίγες δεκαετίες πίσω για να δούμε γιατί οι φονιάδες δεν πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο του εγκλήματος…:

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 1944, ήταν οι ημέρες της Απελευθέρωσης. Ο κόσμος έβλεπε τα ναζιστικά στρατεύματα, σταδιακά, να αποχωρούν. Η μεγαλειώδης αντίσταση του Λαού είχε νικήσει. Ωστόσο, εκείνη τη μέρα εμφανίστηκαν στρατιώτες με ναζιστικές στολές, σε διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής από τις Ανατολικές ακτές της Αττικής, μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας. Η διαδρομή ήταν μεγάλη και κατάσπαρτη από περιοχές ελεγχόμενες στρατιωτικά και πολιτικά από το ΕΑΜ. Γι΄ αυτό οι ναζί ανέλαβαν να περιφρουρήσουν τη μεταφορά ενός μεγάλου φορτίου. Ήταν ένα φορτίο βρετανικών όπλων. Το πολεμικό υλικό, που προστάτευαν από ενδεχόμενη ΕΑΜική επίθεση, προορίζονταν για τον αγώνα κατά του κομμουνισμού. [1]  

Σε ένα σημείο της διαδρομής, στο Κορωπί, οι ναζί διέπραξαν την τελευταία τους μαζική σφαγή, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, εκτελώντας ντόπιο πληθυσμό. Αυτοί οι ναζί φορούσαν γερμανικές στολές, μετέφεραν βρετανικά όπλα, αλλά μιλούσαν άπταιστα Ελληνικά! Αυτοί οι ναζί ήταν μέλη της ομάδας «Χ».

Ήταν Έλληνες οι ναζί εκτελεστές, που διέπραξαν τα τελευταία μαζικά αντίποινα στην Αττική, λίγο πριν την αποχώρηση των πρώτων τους συμμάχων, των Γερμανών. Οι χίτες δεν αναγνώριζαν κανέναν εξωτερικό κίνδυνο για την πατρίδα, ούτε γερμανικό, ούτε βρετανικό. Έναν εχθρό είχαν μόνο, τον ελληνικό Λαό και την οργανωμένη του αντίσταση, το ΕΑΜ. Συγκροτήθηκαν ως ναζιστική οργάνωση το 1941 και καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής συνεργάστηκαν άριστα με τους Γερμανούς ομοϊδεάτες τους. Από εκείνους προμηθεύονταν στολές, όπλα, χρήματα. Μαζί τους ήταν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, άλλοτε φορώντας κουκούλες κι άλλοτε όχι. Στη συνέχεια, εκείνη την ενδιάμεση περίοδο μεταξύ της ναζιστικής υποχώρησης και της Βρετανικής στρατιωτικής εφόδου των Δεκεμβριανών, συνεργάστηκαν και με τους Γερμανούς και με τους Βρετανούς απέναντι στον κοινό τους εχθρό, απέναντι στον ελληνικό Λαό. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, συνέχισαν το έργο τους ενταγμένοι σε διάφορες επίσημες και ημιεπίσημες «εθνικόφρονες» οργανώσεις. Ο βρετανικός παράγοντας και το υπό συγκρότηση ελληνικό πολιτικό κατεστημένο τους ενέταξε στο μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, είτε απορροφώντας τους στα νεοσύστατα σώματα ασφαλείας, είτε διορίζοντάς τους στις υπηρεσίες του, είτε ανοίγοντάς τους τον δρόμο για πολιτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Εκεί θέλουν να επιστρέψουν τώρα οι πολιτικοί απόγονοι των χιτών, των δοσιλόγων, των φασιστών. Θέλουν να επιστρέψουν στο Κορωπί που αιματοκύλησαν, για να παρουσιάσουν το ψηφοδέλτιό τους στα εγγόνια εκείνων που εκτέλεσαν οι πολιτικοί τους πρόγονοι.

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν επιστρέψουν; Είναι αυτοί, που ακόμα και σήμερα, 75 χρόνια μετά, υιοθετούν και εφαρμόζουν πρακτικές φυσικής εξόντωσης των πολιτικών τους αντιπάλων. Είναι αυτοί που σκοτώνουν ανθρώπους σαν τον Παύλο, δέρνουν γυναίκες εντός και εκτός τηλεοπτικών στούντιο, μαχαιρώνουν και βιαιοπραγούν απέναντι σε κάθε μέλος της κοινωνίας που δεν ταιριάζει στα κριτήρια τους.

Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν κάθε δημόσιο βήμα, της Βουλής, του Δημαρχείου, των επίσημων εκδηλώσεων για να παρέχουν ηθική νομιμοποίηση σε εγκληματικές ενέργειες. Είναι αυτοί που και σήμερα συμμαχούν με όποιον στέκεται απέναντι στις ανάγκες του Λαού, όπως έκαναν πάντα. Οι φασίστες-εθνικιστές-ναζί δεν έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια. Τις ίδιες αρχές πρεσβεύουν, τις ίδιες μεθόδους εφαρμόζουν. Όποιος θεωρεί ότι «η δημοκρατία δεν ανέχεται αποκλεισμούς», ας γνωρίζει, ότι δίνει βήμα όχι μόνο στους φονιάδες των προγόνων του, αλλά και στους φονιάδες των απογόνων του. Γιατί η δημοκρατία εκτός από ανεκτική, πρέπει να είναι και ισχυρή. Τόσο ισχυρή, όσο ισχυρή είναι η μνήμη, η περιφρούρηση και ο αντιφασισμός του λαού μας.

[1] Δημήτρης Κουσουρής, Δίκες των Δοσιλόγων 1944-1949, Πόλις 2014, σ. 101

(Επισκέψεις: 4.521 φορές, όπου 2 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend