Διεθνή

Κορωνοϊος-Βραζιλία: 46.510 νεκροί, σχεδόν 1 εκατ. κρούσματα και παραπληροφόρηση

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε άλλους 1.269 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 46.510 νεκρούς. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, το υπουργείο ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν 32.188 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 955.377. Και ως προς τις μολύνσεις, ο μοναδικός υψηλότερος αριθμός σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου είναι αυτός των ΗΠΑ.

Στη Βραζιλία ένα πράγμα φαίνεται να διασπείρεται ταχύτερα από τον ιό: οι ύποπτες και σε ορισμένες περιπτώσεις περίεργες στρατηγικές αντιμετώπισής του. Οι προτάσεις για αμέτρητες αυτοσχέδιες θεραπείες μεταδίδονται μέσω του WhatsApp, του Facebook ή του παραδοσιακού τρόπου, «από στόμα σε στόμα». Κάποιες φορές, μηνύματα ενθαρρύνουν τη χρήση φαρμάκων, όπως της υδροξυχλωροκίνης κατά της ελονοσίας, το οποίο ο πρόεδρος Μπολσονάρου προωθεί, παρά τις ελάχιστες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του εναντίον της Covid-19. Το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής γνωρίζει τι εστί παραπληροφόρηση, όμως επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν ότι η κατάσταση ήταν σπάνια τόσο επικίνδυνη όσο σήμερα, καθώς θεραπείες αναπόδεικτης αποτελεσματικότητας κυκλοφορούν μεσούσης της πανδημίας.

Στη Βραζιλία, ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου έχει απορρίψει τον κορονοϊό χαρακτηρίζοντάς τον «γριπούλα», ενώ υποστηρίζει πως η εμπειρία του ως αθλητής του προσφέρει ανοσία από τις χειρότερες επιπτώσεις της νόσου. 

Μεταξύ των ασυνήθιστων «θεραπειών» που προτείνονται εναντίον του νέου κορονοϊού και έλαβαν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς με μηνύματα στο WhatsApp τις τελευταίες εβδομάδες είναι η κατανάλωση φρούτων, όπως αβοκάντο και ανανά! Η Νατάλια Λεάλ, διευθύντρια περιεχομένου του Agencia Lupa, ενός ιστότοπου διασταύρωσης πληροφοριών, λέει πως η Βραζιλία ηγείται παγκοσμίως στην παραπληροφόρηση σχετικά με τον νέο κορονοϊό. Σε ανάλυση που έκανε ο ιστότοπος καταδεικνύεται ότι η Βραζιλία παρήγαγε μακράν τις πλέον ανακριβείς αναρτήσεις σχετικά με τον αριθμό των θανάτων από την Covid-19 και των κρουσμάτων από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως.

Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 795 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend