Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Μεγάλη διασπορά και φόβοι για lockdown

Στη Βόρεια Ελλάδα θα μεταβεί την Τετάρτη κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον υπουργό, προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των αρχών ενόψει του ξεσπάσματος του 4ου κύματος της πανδημίας.

Δυσχεραίνει η κατάσταση στη Β. Ελλάδα μ τις υγειονομικές αρχές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το περσινό σενάριο..

Δυσχεραίνει η κατάσταση στη Β. Ελλάδα μ τις υγειονομικές αρχές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το περσινό σενάριο όπου το τέλος Οκτωβρίου από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα επιβλήθηκε καθολικό Lockdown λόγω κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Κωτσιόπουλος και άλλα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, θα βρεθούν στην Θεσσαλονίκη αύριο προκειμένου να έχουν ιδία άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδημιολόγοι οι οποίο συνεδριάζουν σταθερά κάθε Τρίτη φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε προειδοποιήσεις σχετικά με τη διασπορά του ιού στην ευρύτερη περιοχή και με βάση αυτές μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα έθεσαν στο επίπεδο συναγερμού “4” (κόκκινο) τις περιοχές Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Καβάλας.

Εδώ και μια βδομάδα συνεχώς οι Περιφέρειες της Β. Ελλάδος σημειώνουν σημαντική αύξηση κρουσμάτων με τη συμπρωτεύουσα μάλιστα να παρουσιάζει νέες διαγνώσεις κοντά στα επίπεδα της Αττικής σε απόλυτο ρυθμό.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 2.126 νέα κρούσματα κορωνοϊού του τελευταίου 24ώρου, τα 369 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 341 στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης πλησιάζουν σε αριθμό αυτά της Αττικής.

14 Δήμοι στο “κόκκινο”

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως δείχνει η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δημάρχους.

Η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, που επέστρεψε στα αριθμητικά δεδομένα προ τριών εβδομάδων. Αρκετοί είναι οι δήμοι με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων επί περίπου ένα δίμηνο και με διακυμάνσεις μεταξύ πέντε και δέκα κρουσμάτων πάνω ή κάτω από εβδομάδα σε εβδομάδα. Λίγοι δήμοι κατόρθωσαν να εμφανίσουν και την προηγούμενη εβδομάδα μειωμένα κρούσματα, χωρίς η μείωση πάντως να είναι ενδεικτική τάσης βελτίωσης.

Από την άλλη πλευρά, πιο καλή είναι η κατάσταση στο ζήτημα των νοσηλειών σε όλους τους δήμους, καθώς κυμαίνεται περίπου στο 10%. Ως εκ τούτου, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία δεν επιβαρύνονται σημαντικά, σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση της πανδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.

Επίσης χθες Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια των ανακοινώσεών του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου έκρουσε «καμπανάκι» με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα και τις νοσηλείες στην πόλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Σχετικά θέματα

Απόψεις