Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κομπρεσέρ στην Ακρόπολη! Σοβαρές φθορές σε αρχαίο γλυπτό

Δεν έχουν τέλος τα «δεινά» για τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Μετά το «τσιμέντωμα» μεγάλης έκτασης γύρω από τον Παρθενώνα..

Δεν έχουν τέλος τα «δεινά» για τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Μετά το «τσιμέντωμα» μεγάλης έκτασης γύρω από τον Παρθενώνα που επικρίθηκε ακόμα και από διεθνή ΜΜΕ, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή» κάνει λόγο για φθορές σε αρχαίο γλυπτό λόγω εργασιών με… κομπρεσέρ!

Όπως αναφέρει η «Αυγή», «μετά το ‘’τσιμέντωμα’’ και τη δρομολόγηση ειδικής μαρμάρινης πινακίδας με το όνομα του χορηγού και της υπουργού στον Βράχο, σειρά έχει αρχαίο γλυπτό που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έπεσε ‘’θύμα’’ των εργασιών που πραγματοποιούνται στο μνημείο για την απορροή των ομβρίων υδάτων. Ε, όχι και κομπρεσέρ στην Ακρόπολη, θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς. Κι όμως, στην εποχή των αρίστων, βαριά μηχανήματα χρησιμοποιούνται στο εμβληματικό μνημείο για να υλοποιηθεί ένα έργο κατόπιν εορτής. Όπως όλοι θυμόμαστε πρώτα πλημμύρισε η Ακρόπολη εξ αιτίας των τσιμεντοστρώσεων και μετά εκπονήθηκε η απαιτούμενη συμπληρωματική υδραυλική μελέτη, που είχε τεθεί ως αναγκαίος όρος για την υλοποίηση των εργασιών από την εγκριτική απόφαση. Ο αναστηλωτής των Προπυλαίων, δρ. αρχιτεκτονικής Τάσος Τανούλας είχε από νωρίς κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ωστόσο για το υπουργείο Πολιτισμού, ήταν απλώς μέρα Σάββατο!»

Μάλιστα η εφημερίδα δημοσίευσε και βίντεο όπου ακούγεται καθαρά ο ήχος του εν λειτουργία κομπρεσέρ στον ιερό βράχο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Και η Le Monde αναφέρεται σε ιεροσυλία

Μετά την Liberation, η Le Monde, σε άρθρο της Roxana Azimi με τίτλο «Στην Ακρόπολη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μιλούν για ιεροσυλία — Αισθητική καταστροφή» σημειώνει:

«Akropolis SOS. Είναι η κραυγή, απελπισμένη, που σήμερα φέρνει κοντά τους λάτρεις της Ακρόπολης που αντιμετωπίζουν το έργο ανακαίνισης το οποίο επικυρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και του οποίου το έργο θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο. Στα αξιοθέατα τους, η μαρμάρινη ανακατασκευή της σκάλας που οδηγεί στην κορυφή, μια παρέκκλιση κληρονομιάς σε συνδυασμό με μια ιστορική παρερμηνεία» και συνεχίζει το δημοσίευμα:  «Το ίδιο είχε ήδη προκύψει ενάντια στον καθορισμό των περιπάτων που ξεκίνησε το 2020, το οποίο, σύμφωνα με αυτούς, καταστρέφει την αισθητική των ερειπίων χωρίς να διευκολύνει την πρόσβαση για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Πριν είναι πολύ αργά, 133 διεθνείς ειδικοί παροτρύνουν, με ανοιχτή επιστολή, το ελληνικό κράτος να αναστείλει την ενέργειά του, που θεωρείται ασέβεια και επικίνδυνη», συνεχίζει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ:  topontiki.gr, avgi.gr, 2020mag.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις