Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κοινωνική πολιτική που αντιμετωπίζει τους ανήμπορους σαν σκουπίδια!

Ανακοίνωσή του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

Εικόνες που σοκάρουν, ανέδειξε η διενέργεια ενός ακόμα καθαρισμού διαμερίσματος στην οδό Μαυροματαίων στην Αθήνα, στον οποίο συμμετείχε υπάλληλος της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής ΚΤ της Περιφέρειας Αττικής, μαζί με εργάτες καθαριότητας του δήμου Αθηναίων.

Μέσα στην καρδιά της Αθήνας (!) ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή μετά από μέρες στο διαμέρισμά της, πάνω σε τόνους σκουπιδιών που κατέκλυζαν ασφυκτικά όλους τους χώρους, ανάμεσα σε αμέτρητες κατσαρίδες και αφόρητη δυσοσμία. Εκεί… αβοήθητη και εγκαταλελειμμένη από κάθε κρατική, περιφερειακή και δημοτική μέριμνα, ένας άνθρωπος με αδιαμφισβήτητα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, σημειώνει πως  «και αυτή η περίπτωση  δυστυχώς πλέον δεν είναι ούτε σπάνια, ούτε μοναδική, αλλά αντίστοιχες περιπτώσεις, συνεχώς πολλαπλασιάζονται!!!

Είναι μια από τις εκατοντάδες, που ξεδιπλώνει όλη τη σήψη και τη γύμνια του συστήματος, που είναι εχθρικό προς τον λαό, που η ζωή μας μετριέται με το κόστος, αλλά φιλικό προς τους εργολάβους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αναδεικνύει την ανυπαρξία κρατικών δομών φροντίδας ηλικιωμένων, όπως συμβαίνει και με τις κρατικές δομές προστασίας παιδιών, καθώς και σχεδίου παρέμβασης για την επόμενη μέρα των περιστατικών, που καταφέρνουν να επιβιώσουν, αλλά και τη γύμνια των κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι υποστελεχωμένες από μόνιμο προσωπικό ή στελεχώνονται με εργαζόμενους ομήρους συμβασιούχους χωρίς συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες, ούτε να διερευνώνται σε βάθος καταγγελίες». 

Ο Σύλλογος αναφέρει ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν την ανυπαρξία κρατικών δομών και συγκεκριμένα: 

«Στην Περιφέρεια Αττικής δεν υπάρχει ούτε μία δημόσια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και υπηρετούν μόνο 37 Κοινωνικοί Λειτουργοί – Κοινωνικοί Σύμβουλοι για να πραγματοποιούν 6.000 ελέγχους σε 1.711 Δομές και φορείς του ιδιωτικού τομέα κυρίως (κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και κοινωνική έρευνα και εποπτεία σε 940 περίπου υποθέσεις Υιοθεσιών και Αναδοχών.

Αυτή είναι η κατάσταση την ώρα που είναι χιλιάδες οι συνάνθρωποί μας που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και φιλοξενία σε κρατικές δομές φιλοξενίας και δομές φροντίδας ανήμπορων και ψυχικά ασθενών ατόμων.

Τα “κενά” αυτά έχει αναδείξει πάμπολλες φορές το συνδικαλιστικό κίνημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σημαντικότερο ότι έρχονται να τα καλύψουν η εκκλησία, ιδιώτες και ΜΚΟ μακριά από τις ανάγκες του λαού για ολοκληρωμένη ιατρική, φαρμακευτική, ψυχολογική παρακολούθηση αυτών και των οικογενειών τους.

Και βέβαια στην ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική εντάσσεται και το θέμα των αποδεκατισμένων υπηρεσιών καθαριότητας τέτοιων περιστατικών από τα συνεργεία των δήμων (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στον δήμο της Αθήνας είναι κλεισμένες, προγραμματισμένες, καθημερινές τέτοιες επεμβάσεις έως τον Μάρτη του 2024!!!), και η κατάσταση στο Γραφείο Απολυμαντηρίου της Περιφέρειας Αττικής, όπου απασχολείται μόνο ένας (!) υπάλληλος απολυμαντής για την κάλυψη όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων για όλη την Αττική!». 

Ο Σύλλογος επισημαίνει την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για:

Δημιουργία κρατικών σύγχρονων και πλήρως στελεχωμένων Δομών Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δομών Παιδικής Προστασίας και Ψυχικώς Πασχόντων.

Πλήρη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας δήμων και περιφερειών.

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις