Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανακοινώθηκε η διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας

Την ώρα που η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα βρισκόταν σε αγωνιστικό κλοιό διαδηλωτών ύστερα από κάλεσμα του ΚΚΕ και της..

Την ώρα που η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα βρισκόταν σε αγωνιστικό κλοιό διαδηλωτών ύστερα από κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο Κίεβο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε σήμερα όπως αναμενόταν τη διάλυση τηςΚοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Ο ΓΓ του ΚΚ Ουκρανίας Πέτρο Σιμονένκο χαρακτήρισε ως παράνομη τη συγκεκριμένη απόφαση της πλειοψηφίας του ουκρανικού κοινοβουλίου και σε συνέντευξή του σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι «θα πολεμήσουμε» εναντίον της.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο που εντείνεται η καταστολή και η στρατιωτική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία από την αντιδραστική ηγεσία του Κιέβου. Προωθείται επίσης η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ με τη λήψη ταυτόχρονα αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων ενώ χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση πάει η έξαρση του εθνικισμού και η αντικομμουνιστική υστερία.

Προς βουλευτικές εκλογές

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε την παραίτησή του. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό των κομμάτων Ουντάρ (Γροθιά) και Σβόμποντα (Ελευθερία) το απόγευμα της Πέμπτης, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Από τις οποίες φυσικά, γίνονται προσπάθειες να αποκλειστεί το ΚΚ Ουκρανίας (που στις πιο πρόσφατες είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων) όπως και συνολικότερα να απαγορευτεί η δράση του.

Είναι γνωστό ότι η αστική τάξη της Ουκρανίας μέσω του προέδρου Ποροσένκο επιθυμούσε εδώ και καιρό τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (παρωδίας φυσικά) ώστε τα φιλοΕΕ κόμματα να αποκτήσουν ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για να μπορέσει όμως να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει ο κυβερνητικός συνασπισμός να πάψει να υφίσταται για διάστημα 30 ημερών και να μην σχηματιστεί καινούργιος.

Εάν πληρούνται οι όροι αυτοί, ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει εκλογές οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών. Το Ουντάρ και το Σβόμποντα υποστήριζαν το σχέδιο αυτό, ενώ το τρίτο και μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Μπατκίβτσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, είναι αντίθετο.

Ο Τιαγκνιμπόκ, ηγέτης του νεοφασιστικού Σβόμποντα δήλωσε σήμερα: «Πιστεύουμε ότι στην τρέχουσα κατάσταση ένα κοινοβούλιο που προστατεύει εγκληματίες, πράκτορες της Μόσχας, το οποίο αρνείται να αφαιρέσει την ασυλία από τους ανθρώπους που εργάζονται για το Κρεμλίνο θα πρέπει να πάψει να υφίσταται».

Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμη και μέσα στο τμήμα της αστικής τάξης που στήριξε τη νέα αστική εξουσία του Κιέβου υπάρχει έντονη διαπάλη, αφού ο Γιάτσενιουκ κατήγγειλε τα κόμματα Ουντάρ και Σβόμποντα για την απόσυρση τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό δηλώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσουμε την τύχη της χώρας με στενά, πολιτικά συμφέροντα. Είναι ένα ηθικό και πολιτικό έγκλημα».

Απόψεις