Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Με τις ευλογίες της EE οι απολύσεις εργαζόμενων στις δομές προσφύγων και τις υπηρεσίες ασύλου

Πλήρη κάλυψη παρέχει με την απάντησή της σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δεκάδες απολύσεις εργαζόμενων που έχουν γίνει σε δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα με το πρόσχημα της μείωσης των διαμενόντων, τη στιγμή που τα εργολαβικά γραφεία απολαμβάνουν χρυσοφόρες πολυετείς συμβάσεις στις ίδιες ακριβώς δομές.

Πλήρη κάλυψη παρέχει με την απάντησή της σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δεκάδες απολύσεις εργαζόμενων που έχουν γίνει σε δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα με το πρόσχημα της μείωσης των διαμενόντων, τη στιγμή που τα εργολαβικά γραφεία απολαμβάνουν χρυσοφόρες πολυετείς συμβάσεις στις ίδιες ακριβώς δομές.

Επιβεβαιώνεται ότι αυτοί οι σχεδιασμοί πάνε χέρι-χέρι με τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο για όσους κάθε φορά κρίνεται ότι είναι απαραίτητοι με κριτήρια που αφορούν την εξυπηρέτηση των αντιλαϊκών ιεραρχήσεων της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων και είναι ξένα προς τα δικαιώματα των προσφύγων.

Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να εντείνουν την πάλη τους διεκδικώντας κάλυψη όλων των αναγκών σε εργαζόμενους κι επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης για αξιοπρεπή φιλοξενία και διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, ώστε με σύντομες διαδικασίες οι αιτούντες να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να θέσουν στο στόχαστρο με τον αγώνα τους την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο μεταναστευτικό – προσφυγικό που με τη στήριξη διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού στη χώρα για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επεμβάσεων και πολέμων.

Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000038/2022 προς την Επιτροπή

Θέμα: Εκρηκτικά προβλήματα εργαζομένων στα ΚΥΤ και στην υπηρεσία ασύλου

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων στις Υπηρεσίες Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, με πολλά και διαφορετικά είδη συμβάσεων εργασίας.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για προσωπικό αποτελούμενο από γιατρούς και νοσηλευτές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που η σύμβασή τους έληγε στις 31.12.2021. Παράλληλα, συνεχίζεται η ομηρία των συμβασιούχων εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) με αλλεπάλληλες ολιγόμηνες συμβάσεις.

Στην ανεργία επίσης οδηγούνται κι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και σε άλλες τεχνικές εργασίες που είχαν προσληφθεί με προγράμματα “κοινωφελούς εργασίας” του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Ανάλογη εργασιακή αβεβαιότητα και συνθήκες γαλέρας βιώνει κι η κατηγορία εργαζομένων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) που απασχολούνται μέσω εργολάβων –γραφείων ενοικίασης εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με ποια αιτιολογία Κομισιόν και ελληνική κυβέρνηση διαιωνίζουν το απαράδεκτο καθεστώς συμβασιούχων εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και στις υπηρεσίες ασύλου, των εργολάβων, των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, των ΜΚΟ σε βάρος των εργαζομένων και της ουσιαστικής στήριξης προσφύγων και μεταναστών;

2. Πώς τοποθετείται στο αίτημα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, μέσα από τη μετατροπή των συμβάσεων αυτού του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού σε αορίστου χρόνου και την απορρόφησή του, μαζί με τους εργαζόμενους των ΜΚΟ, σε έναν κρατικό φορέα διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου και φιλοξενίας, χωρίς εργολάβους, γραφεία ενοικίασης εργαζομένων και ΜΚΟ;».

Απάντηση του κ. Schmit εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μολονότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για ζητήματα που σχετίζονται με τις ολιγόμηνες συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης στον τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα, δεν είναι αρμόδια να παρεμβαίνει στη στελέχωση των εθνικών δημόσιων υπηρεσιών ή των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Οι αρμόδιες εθνικές αρχές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλαδή η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, διαχειρίζονται, όπως οφείλουν, τις αιτήσεις ασύλου και τις ρυθμίσεις στέγασης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες προτάσεις σχετικά με τη δημιουργία ειδικού κρατικού φορέα που θα απασχολεί όλους τους εργαζομένους στον τομέα θα πρέπει να απευθύνονται στις ελληνικές αρχές.

Όσον αφορά το προσωπικό που προσλαμβάνεται από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (πρώην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο — EASO), ο οργανισμός διαθέτει προσωπικό για τη στήριξη των ελληνικών αρχών, η οποία έχει εξ ορισμού προσωρινό χαρακτήρα. Οι δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων του οργανισμού έχουν ως στόχο την εκπαίδευση και την απασχόληση του προσωπικού από τις εθνικές αρχές με βιώσιμο τρόπο.

Η Επιτροπή προωθεί δίκαιες συνθήκες εργασίας και επαρκή κοινωνική προστασία για όλους. Η σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους, μια βασική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η κάλυψη κοινωνικής προστασίας επεκτείνεται στα άτομα που εργάζονται με άτυπες συμβάσεις. Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ελάχιστες απαιτήσεις σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, τον χρόνο εργασίας και την υγεία και ασφάλεια στην εργασία». Aπό 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις