Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Φέρνει καταστροφή του περιβάλλοντος και ακρίβεια στο λαό για τα κέρδη των ομίλων το νομοσχέδιο για επιτάχυνση έργων ΑΠΕ

Βαριά αντιπεριβαλλοντικό, επικίνδυνο και ταξικό χαρακτήρισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος»

Βαριά αντιπεριβαλλοντικό, επικίνδυνο και ταξικό χαρακτήρισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος», μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κι αυτό γιατί αποσκοπεί στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, μέσω της προώθησης ρυθμίσεων στο πλαίσιο της πράσινης «μετάβασης» που υποστηρίζει και η ΕΕ.

Αναφερόμενη στη ρύθμιση για την ρήτρα προσαρμογής που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο, η Δ. Μανωλάκου, ξεκαθάρισε ότι η ρήτρα δεν καταργείται, απλά παγώνει μόνο για την προεκλογική περίοδο, ενώ προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση η ρήτρα μπορεί να «ξεπαγώσει» νωρίτερα, «παγώνοντας» τα λαϊκά νοικοκυριά. Πρόκειται δηλαδή για ελάφρυνση χωρίς αντίκρυσμα για τον λαό τόνισε, ενώ προσθεσε ότι λύση αποτελεί η τροπολογία του ΚΚΕ που αρνούνται όλα τα κόμματα, για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ποδοπατά προστατευτικές διατάξεις για τα δάση για την πραγματοποίηση έργων ΑΠΕ, σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας και συνοδών έργα. Είναι χαρακτηριστικό πως καταργείται ακόμα και η απαραίτητη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.  Επίσης, περιφρονείται η προστασία αρχαιολογικών χώρων, όπως ανέφερε. 

Όχι μόνο δεν προστατεύετε το περιβάλλον, είπε, αλλά συνεχίζετε την καταστροφή περιοχών NATURA, για την παραγωγή ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρώνει ο λαός.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις από τη δημιουργία σταθμών LNG σε θάλασσα και στεριά. Έτσι ο ενεργειακός πόλεμος του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία αποκαλύπτει το υποκριτικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, υπογράμμισε η Δ. Μανωλάκου.

Ακόμα, στηλίτευσε την στάση των άλλων αστικών κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να ασκεί κριτική για την βίαια απολιγνιτοποίηση, γιατί την θέλει ήπια, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθεί ξανά να συσκοτίσει τις εγκληματικές ευθύνες του στην απελευθέρωση της Ενέργειας και να καρπωθεί λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ μαζί με το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στα περισσότερα με τη ΝΔ και είναι συνένοχοι στο έγκλημα της «πράσινης μετάβασης».

Επισήμανε όμως ότι λύση υπάρχει και είναι η πρόταση του ΚΚΕ, για απαλλαγή από τις δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων, για αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων λιγνίτη με νέες τεχνολογίες, για κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, για απαλλαγή από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σύναψη αμοιβαίων διεθνών σχέσεων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων.

Αλλά αυτά τα μέτρα απαιτούν σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής στην κοινωνία, ένα δηλαδή ποιοτικά ανώτερο σύστημα και γι’ αυτό ο λαός έχει συμφέρον να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις