Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κινητοποίηση ενάντια στις υπομεταγγίσεις πασχόντων – Συγκέντρωση την Κυριακή στο Παίδων «Αγία Σοφία» και πορεία στην Βουλή

Να μπει τέλος στις υπομεταγγίσεις, απαιτούν με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, μια σειρά σωματεία και φορείς που συντονίζουν..

Να μπει τέλος στις υπομεταγγίσεις, απαιτούν με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, μια σειρά σωματεία και φορείς που συντονίζουν τη δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος «Θαλασσαιμική Ενότητα» του ΓΝΑ «Γεννηματάς», η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία», η ΔΑΣ Εργαζομένων στο «Αγία Σοφία», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο ΑΣΑμεΑ «Κεραυνός», ο Σύλλογος Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοεπάρκειες και Παιδιατρικής Ανοσολογίας «Αρμονία» και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες καλούν σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», από όπου θα κατευθυνθούν με πορεία προς τη Βουλή. 

Στη συγκέντρωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Με την κινητοποίησή τους επαναφέρουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους: Υψηλής ποιότητας παιδιατρική περίθαλψη, ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Μαζικές προσλήψεις γιατρών παιδιάτρων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σχολικοί νοσηλευτές και κοινωνικοί επιστήμονες σε όλα τα σχολεία, αλλά και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Ολόπλευρη στήριξη και ανάπτυξη των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας στο Παίδων «Αγία Σοφία» και στα άλλα νοσοκομεία. Οργάνωση του κεντρικού συστήματος διαχείρισης του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Μαζικές προσλήψεις στις αιμοδοσίες και στο ΕΚΕΑ, για να διευκολυνθούν οι αιμοδότες, να αναπτυχθούν προγράμματα ενημέρωσης και εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς και καλύτερης διαχείρισης του αίματος. Οχι στη διάλυση του Τμήματος Ανοσοανεπάρκειας και της ΩΡΛ κλινικής του Παίδων «Αγία Σοφία». Οχι στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού. Να μπει τέρμα στις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξετάσεις και θεραπείες. Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων αναφοράς στα δημόσια παιδιατρικά και στα γενικά νοσοκομεία για τις χρόνιες παθήσεις και τις σπάνιες ασθένειες. Δημόσια κέντρα αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργηθούν επιτέλους κλινικές αποκατάστασης για παιδιά στα δημόσια παιδιατρικά και στα άλλα νοσοκομεία. Καμία πληρωμή για εξετάσεις και θεραπείες στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία ή στα εργαστήρια, είτε πρόκειται για ασφαλισμένους είτε για ανασφάλιστους. Δωρεάν παροχή αναλώσιμων υλικών για κάθε ανασφάλιστο πάσχοντα. Δωρεάν, σε όλα τα παιδιά με αναπηρία, όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά βοηθήματα που είναι αναγκαία για την εκπαίδευση, την αποκατάσταση, την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση την Κυριακή 3 Δεκέμβρη διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην έδρα της διοίκησης ΥΠΕ Μακεδονίας (Αριστοτέλους 16). 

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που το κράτος και η κυβέρνηση θα βγουν να “τιμήσουν” αυτή τη μέρα επιδεικνύοντας το προσωπείο της πρόνοιας, της μέριμνας για ισότιμη μεταχείριση και προσβασιμότητα για κάθε ΑμεΑ, ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ξέρουμε τι έχει συμβεί από την προηγούμενη φορά που “τίμησαν” αυτή τη μέρα, το χρονικό είναι πλούσιο.

Είναι ακόμα νωπή η είδηση για το θάνατο ενός ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα σωματεία και οι φορείς της πόλης χρόνια τώρα καταγγέλλουν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω δομή φροντίδας ΑμεΑ.  Δεν θα έπρεπε να φτάνουμε σε τέτοια τραγικά γεγονότα για να συνειδητοποιηθεί ότι δεν μπορούν να στοιβάζονται μαζί έως και 80 άτομα με διαφορετικής φύσης πολλαπλές αναπηρίες και μαζί με την ακραία υποστελέχωση (1 φροντιστής ανά 8 ωφελούμενους) οδηγούμαστε σε αυτά τα δολοφονικά αποτελέσματα.

Λίγο καιρό μετά, έρχεται απόφαση από τον ΕΦΚΑ ότι 23χρονος φοιτητής με 81% αναπηρία δεν δικαιούται πλέον επίδομα. Μάλλον έγινε καλά και δεν το κατάλαβε. Οπότε πρέπει να επιστρέψει περίπου 30.000 ευρώ που άδικα πήρε. Κι ενώ οι ανάγκες για χώρους φροντίδας και απασχόλησης ΑμεΑ γιγαντώνονται, ΚΔΑΠ-μεΑ της πόλης κλείνει λόγω ακαταλληλότητας και αφήνει στη μοίρα τους πάνω από 30 ωφελούμενους. Άλλη μία φορά που τα σωματεία και οι φορείς της πόλης είχαν καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν διεκδικώντας τη συνολική αναβάθμιση των παροχών και υπηρεσιών για ΑμεΑ.

Μέσα στο καλοκαίρι, η Εθνική Τράπεζα βγάζει προς πώληση το μερίδιο της στο κεντρικό κτήριο της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης (Παράρτημα ΚΕΑΤ). Κτήριο που στεγάζει το μοναδικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για τυφλούς και παιδιά με προβλήματα όρασης στην Β. Ελλάδα. Η άμεση απάντηση των σωματείων εργαζομένων και ΑμεΑ της πόλης, με καταγγελίες και κινητοποιήσεις τους έκανε βούκινο. Η αγγελία αποσύρθηκε και το θέμα έφτασε στη Βουλή, με δέσμευση για παραχώρηση του κτιρίου από την ΕΤ. Στο ίδιο διάστημα, οι ΑμεΑ και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση των κατασκηνώσεων ΑμεΑ που όλο και λιγοστεύουν ενώ οι συνοδοί δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο. 15 μέρες δουλειάς, 24 ώρες το 24ωρο, για 250 ευρώ και άνθρωποι με τεράστια ποικιλία αναπηριών και αντίστοιχες ανάγκες φροντίδας. Οπότε οι οικογένειες καλούνται εμμέσως πλην σαφώς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να “δώσουν κάτι παραπάνω για να βρεθεί συνοδός για το παιδί, μην κλειστεί στο σπίτι όλο το καλοκαίρι”. Τέλος, ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε από το πιο πρόσφατο απάνθρωπο περιστατικό. Για ακόμη μια φορά πετάξανε στον δρόμο τον 82χρονο συνταξιούχο από το σπίτι του στα Φλογητά Χαλκιδικής».

Πηγη: 902

Απόψεις